nlc.hu
Sztárok

Jászai Joli néni a Friderikusz showban

Ezt üzente Jászai Joli néni a politikusoknak közel 30 évvel ezelőtt

Jászai Joli nénit a nagymamájának fogadta az egész ország. 101 évesen hagyott itt minket, de kincset érő gondolatai velünk maradtak.

Jászai Joli nénit csak imádni lehetett, rajongtunk érte szókimondásáért, egyenes szavaiért, és mert annyi szeretettel fordult az emberekhez, hogy a szívünk megmelegedett tőle. Színésznőként szokták emlegetni, de valójában évtizedekig tanítónőként dolgozott, egy általános iskolában napközis tanítóként terelgette a gyerekeket.

Nem állt messze tőle természetesen a színészet, hiszen Jászai Mari színésznőnek, a Nemzeti Színház nagyasszonyának volt az unokája, így aztán a vérében volt a szakma. A színészi pálya mégis csak hetvenen túl talált rá, amikor Jászai Mari szobrának avatóünnepségén felkérték egy vers elszavalására, amit Bor József, a győri színház igazgatója látott, és felfedezte Joli néniben a zseniális színésznőt. Ekkor kapta meg élete első szerepét a színpadon, a Mesél a bécsi erdő című darabban. Innen aztán nem volt megállás, hívták tévéműsorokba és nyugdíjasestekre, de olyan kultikussá vált magyar filmekben is szerepelt, mint a Szerelem első vérig, a Csók, anyu, vagy a Sztracsatella.

Jászai Joli üzenete a mai politikusoknak

Jászai Joli néni 101 évesen hunyt el (Kép: Smagpix)

Jászai Joli néni bölcsességéhez és nyitottságához biztos az is hozzájárult, hogy kilenc testvér mellett nőtt fel, nagy szeretettel mesélt egy interjúban erről az időszakról:

„Olyan gyerekkor nem adatott meg senkinek, mint nekem. Tízen voltunk testvérek, én a kilencedik. Szerettük, és sosem bántottuk egymást. Egy ilyen nagy famíliában, tudod, az a fontos, hogy éljen a szeretet, aztán a többi megy magától. (…) a lélekben való hit nagyon sok nehézségen átsegíti az embert, és szerintem, ha boldogság, öröm van, akkor még sokkal több jön hozzá.” 

Jászai Joli néni a Friderikusz show-ban 84 évesen (körülbelül 1992-ben) szerepelt, a közönség megvadult őszinteségéért, és valóban csak imádni lehetett minden szavát. A műsorban kérdezni sem kellett, lebeszélte Friderikuszt a színpadról. Amikor a politikusokról faggatta Friderikusz, Jászai Joli néni keresetlen szavakkal válaszolt, annak ellenére, hogy a saját bevallása szerint utálta a politikát, mert ott „megszűnik a szeretet”. És hogy mit mondana a politikusoknak? Ezt válaszolta Joli néni:

Azt szeretném mindegyiknek mondani, ha engem beengednének a Parlamentbe, hogy édes gyerekeim, akkor lesz itt boldog világ, ha nem lesz Magyarországon szegény ember, hát törődjetek velük!

Még több elgondolkodtató idézet:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top