nlc.hu
Sztárok

Linda Gray 80 éves

Megfőzött 60 adag ételt a családnak, aztán elment leforgatni a Dallast – Linda Gray 80 éves

Dustin Hoffmann az ő lábát méregette a Diploma előtt plakátján, elmúlt 30, mire színészetet kezdett tanulni, és 38 volt, amikor megkapta Samantha szerepét a Dallasban. Még mindig egy csodanő, és ma tölti be a 80-at. Isten éltessen, Linda Gray!

Linda Gray 1940. szeptember 12-én, vagyis éppen ma 80 éve született Santa Monicában. A kaliforniai Culver Cityben nőtt fel. Ötévesen elkapta a járványos gyermekbénulást, aminek következtében hónapokat töltött ágyhoz kötve, végül azonban teljesen felépült. Gyerekkora mégsem volt felhőtlen, hiszen egykori balerina édesanyja, Marge súlyos alkoholproblémákkal küzdött elnyomott kreativitása és frusztrációi következményeképp. Linda már egészen fiatalon tudta: nem akar hasonló sorsot.

A 18 éves Linda Gray

A 18 éves Linda Gray a Miss Reingold szépségverseny indulójaként (Fotó: Los Angeles Examiner / USC Libraries / Corbis via Getty Images)

Bár eredetileg orvosnak vagy tanárnak készült, az MGM filmstúdió közelében felnőve a legkevésbé sem meglepő módon vonzani kezdte a reflektorfény. Modellkarrierje már tizenévesen beindult. A fotózások és divatbemutatók mellett mintegy négyszáz tévéreklámban is szerepelt. 

Divatbemutató az Ambassador Hotelben, 1960-ban

Divatbemutató az Ambassador Hotelben, 1960-ban, Linda Gray középen (Fotó: Angeles Examiner / USC Libraries / Corbis via Getty Images)

1961-ben, 21 évesen ment férjhez Ed Thrasher fotóshoz, ám már az acapulcói nászút első éjszakáján rájött, hogy rossz döntést hozott. Kezdettől fogva magányosnak érezte magát a házasságában, ráadásul a karrierjét is kénytelen volt feladni egy időre, hiszen a férje elvárta, hogy elsősorban feleség és anya legyen. 1964-ben született meg az első gyermekük, Jeff, majd két évvel később a lányuk, Kehly. Bár férje nem hagyta Lindának, hogy állást vállaljon, ha valami drágább dolgot akart vásárolni, kivételt tett, és megengedte, hogy elvállaljon egy-egy reklámszereplést vagy modellmunkát. 1967-ben így került a jobb lába Dustin Hoffmann társaságában a Diploma előtt című film plakátjára is, Anne Bancroft testdublőreként.

A Diploma előtt plakátja

A Diploma előtt plakátja (Forrás: Wikipedia)

A hetvenes évek elejére házassága még inkább megromlott, az életét pedig nem érezte teljesnek. Csoportterápiára kezdett járni, hogy kiderítse, ki is ő valójában. Rádöbbent, hogy színésznőként is szeretné megmutatni magát. Férje rosszallása ellenére az akkor már harmincas éveiben járó Gray színjátszást kezdett tanulni. Első televíziós szerepét, immár színésznőként és nem modellként, 1974-ben, a Marcus Welby MD című sorozat egyik epizódjában játszhatta el.

A 30 éves Linda Gray

A 30 éves Linda Gray (Fotó: Art Zelin / Getty Images)

A nagy áttörés aztán négy évvel később jött el, amikor Gray megkapta Samantha Ewing szerepét az akkor induló Dallasban. A forgatásra első körben két hónapra Texasba kellett költöznie, hátrahagyva férjét és kiskamasz gyerekeit. Megfordult a fejében, hogy visszautasítja a lehetőséget, végül azonban úgy döntött, igyekszik a lehető leginkább zökkenőmentesen kezelni a helyzetet. Lefőzött és lefagyasztott 60 adag ételt, hogy a családnak legyen mit ennie, majd elutazott a forgatásra.

Az induló Dallas főszereplőivel 1978-ban

Az induló Dallas főszereplőivel 1978-ban (Fotó: Richard Harrison / Fotos International / Archive Photos/Getty Images)

Samanthát eredetileg csak vendégszereplőnek szánták a forgatókönyvírók, ám a karakter gyorsan közönségkedvenc lett, emellett pedig kritikusok elismerését is elnyerte, így a második évadtól Linda Gray a Dallas állandó szereplője lett. A sorozat világszerte döntögette a nézettségi rekordokat, a 38 éves színésznő pedig a korszak egyik legnagyobb tévésztárjává vált. Mindeközben azonban állandó lelkifurdalással küzdött, amiért nem lehet a gyerekei mellett.

Linda Gray és családja

Linda Gray és családja (Fotó: Ron Galella / Ron Galella Collection via Getty Images)

A színésznőt 1981-ben A legjobb színésznő kategóriában Emmy-díjra jelölték. Egy mély kivágású, fekete miniruhát vett fel a díjátadóra, a fodrásza pedig új frizurát készített neki. Gyönyörűnek érezte magát, egészen addig, míg a férje meg nem érkezett érte egy limuzinnal, végigmérte, majd közölte, hogy szerinte úgy néz ki, mint egy ribanc. Graynek még ezek után is további két évébe telt, mire elszánta magát és elhagyta Ed Thrashert. „Ahogy Samantha fejlődött, vele együtt én is. Fokozatosan egyre erősebbnek éreztem magam, és egy nap azt mondtam magamban: Nem kell ezt elviselnem” – mesélte néhány éve egy interjújában. A válás megváltás volt a számára, ám mégsem volt könnyű. Ebben az időszakban a sorozatbeli férje, Jockey megszemélyesítője, Larry Hagman és az ő neje, Maj voltak a legfőbb támaszai. Soha többé nem ment újra férjhez.

Linda Gray és férje, Ed Thrasher

Linda Gray és férje, Ed Thrasher az 1981-es Emmy-gálán (Fotó: Ron Galella / Ron Galella Collection via Getty Images)

Az alkoholista Samanthát mindvégig színjózanul játszotta. A karakter legtöbbször vodkát ivott, ennek pedig az volt az oka, hogy az alkoholos italokat alkoholmentesekkel helyettesítették a forgatáson. A konyakot kiváltó hígított kólát vagy épp a Martininek látszó langyos gyümölcslét azonban a színésznő nem szívesen kortyolgatta, inkább a vodkának tűnő sima vizet választotta.

Linda Gray 1980

Samantha (Fotó: Maureen Donaldson / Getty Images)

A nyolcvanas évek második felében a férfi főszerepeket alakító Larry Hagman és Patrick Duffy már rendezőként is lehetőséget kapott a sorozatban, Gray pedig szintén vágyott ugyanerre, a vezető producer, Leonard Katzman azonban nem engedte rendezni. Konfliktusuk odáig fajult, hogy Katzman kirúgta Lindát. Larry Hagman azonban kiállt mellette és közölte: ha mennie kell, ő is megy vele. Végül mindenki maradt, Linda pedig az üvegplafont áttörve négy epizódot is megrendezhetett. 

Linda Gray Larry Hagman

Larry Hagman és Linda Gray (Fotó: Ron Galella / Ron Galella Collection via Getty Images)

Ebben az időszakban azonban újabb komoly magánéleti traumával kellett megküzdenie: kiderült, hogy imádott testvére, Betty, aki hét évvel korábban veszítette el 17 éves lányát egy autóbalesetben, mellrákban szenved. A betegség három évvel később, 43 évesen győzte le.  

Stúdiófotózáson, 1989-ben

Stúdiófotózáson, 1989-ben (Fotó: Harry Langdon / Getty Images)

A színésznő egészen 1989-ig volt a Dallas állandó szereplője, majd az 1991-es évadra is visszatért. Összesen 308 epizódban láthattuk. A sorozat után feltűnt többek között az Oscar című komédiában Sylvester Stallone oldalán, majd a Melrose Place-ben és annak mindössze egy évadot megélt spinoffjában, a Models Inc-ben. Utóbbi produkciókban Hillary Michaelst, a Heather Lockhear által játszott Amanda Woodward anyját alakította.

Egy jótékonysági rendezvényen, 1994-ben

Egy jótékonysági rendezvényen, 1994-ben (Fotó: Ron Galella, Ltd. / Ron Galella Collection via Getty Images)

A Dallas két egész estés folytatásában, az 1996-ban készült Dallas: Jockey visszatér, illetve az 1998-as Dallas: A Ewingok háborúja című tévéfilmekben újra Samantha bőrébe bújt.

Otthonában, a kilencvenes évek végén

Otthonában, a kilencvenes évek végén (Fotó: Marcel Noecker / Sygma/Sygma via Getty Images)

2001-ben eljátszotta Mrs. Robinson szerepét a Diploma előtt színpadi változatában a londoni West Enden, majd a következő évben a Broadwayn is.

2001-ben, a Diploma előtt színpadi változatában (Fotó: Profimedia)

2004-ben feltűnt a Gazdagok és szépek című szappanopera négy epizódjában, az ezt követő években pedig forgatott néhány tévéfilmet, de láthattuk a Beverly Hills, 90210 2008-as folytatásában is. 2012-ben aztán következett a Dallas rebootja, melyben Larry Hagman és Patrick Duffy mellett ő is állandó karakterként tért vissza. Nem rajtuk múlt, de a folytatás nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, mindössze három évadot élt meg. A sorozat elkaszálását követően visszatért a színpadra: a Tündérkeresztanyát alakította a Hamupipőke londoni, színpadi feldolgozásában.

A Dallas reboot sajtótájékoztatóján 2012-ben

A Dallas reboot sajtótájékoztatóján, 2012-ben (Fotó: Jordan Strauss / WireImage)  

A színésznő máig sem vonult vissza, és egyelőre nem is tervezi. Legutóbb tavaly forgatott, a Grand-Daddy Day Care című komédiában. Kaliforniában él, kétszeres nagymama. Az életkorából akár két évtizedet is letagadhat, ám váltig állatja, hogy a külsejét nem plasztikai beavatkozásokkal tartja karban, azokat ugyanis ijesztőnek találja. A botoxot saját bevallása szerint ugyan kipróbálta, ám azt is csak egyszer, mivel nevetségesnek érezte a végeredményt.

Idén februári fotó a színésznőről

Évtizedeket tagadhat le (Fotó: Steve Granitz / WireImage)

„Az életkornak nincs jelentősége. Ha megismerek egy 40 évest, aki unalmas és földhözragadt, akkor nem érdekel. De ha találkozom valakivel a saját korosztályomból, aki nevetni akar, mozizni, úszni és jókat enni… akkor jöhet!” – fogalmazott egy korábbi nyilatkozatában. Hozzátette azt is, hisz a túlvilágban, azonban úgy véli, amíg élünk, a jelenre kell koncentrálni.

Olvass még a Dallas sztárjairól!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top