Aktuális

Linda Gray: “Sokat tanultam Samanthától”

Egy vasárnap este, 1978. április 2-a örökre megváltoztatta a tévénézési szokásokat: Amerikában bemutatták a Dallas első epizódját. A siker az országhatárt is átlépte: Jockey és Samantha ikonikus figurája mintegy 90 országban vált népszerűvé. Linda Gray játssza a gazdag feleséget, aki nem szégyelli vállalni botlásait. De hogyan is alakult az ő személyes sorsa?

Linda Gray: “Sokat tanultam Samanthától”Egy vasárnap este, 1978. április 2-a örökre megváltoztatta  a tévénézési szokásokat: Amerikában bemutatták a Dallas  első epizódját. A siker az országhatárt is átlépte: Jockey  és Samantha ikonikus figurája mintegy 90 országban vált  népszerűvé. Linda Gray játssza a gazdag feleséget, aki nem szégyelli vállalni botlásait. De hogyan is alakult az ő  személyes sorsa?

Linda Gray modellként kezdte a karrierjét, huszonévesen már több mint négyszáz reklámban szerepelt. Szeretett volna színésznő lenni, ezért több epizódszerepet is elvállalt sorozatokban. Eredetileg a Dallas is csak egy átmeneti, kisebb  állomás lett volna az életében. Samantha személyisége ugyanis, amelyben a magyar közönség is megismerhette, mellékszerepnek indult, az eredeti szándék szerint ő soha nem vált volna a család fontos tagjává. Ráadásul Jockey feleségének karakterét a készítők eredetileg Mary Frann-nek szánták. Linda ügynöke addig kilincselt, hogy nézzék meg a színésznőt, míg végre behívták egy péntek délutáni meghallgatásra. Ez talán a lehető legrosszabb időpont egy castingra, hisz vége a munkahétnek, mindenki siet haza. Nem volt nyomtatott szövegkönyv sem, így Linda nem tudott  előre készülni. Improvizálnia kellett, és csak egy „fél párbeszédet” kapott, ami egy fiktív telefonbeszélgetés volt. A szituáció szerint Jockey épp felhívja őt, hogy aznap este nem megy haza, mert egy üzleti vacsorán vesz részt. Samantha persze tudja, hogy férje nem mond igazat, tárgyalás helyett épp egy másik nőhöz készül. Linda brillírozott: olyan jól feltalálta magát, hogy ő lett Samantha! Később erről így vallott: „Akkor fel sem fogtam ennek a súlyát. Tudtam, hogy ez egy sorozat, és csak öt részből fog állni. Egyáltalán nem éreztem át a jelentőségét, mindazt, amivé később vált. Ráadásul amikor elmondták egy hét múlva, hogy Dallasban forgatják, és oda kell költöznöm két hónapra, megrémültem. Addig még soha nem hagytam el hosszabb időre a férjemet, a két gyerekemet és a kedvenceimet (kutya, macska, lovak – a szerk.). Azonnal nekiláttam  főzni és az ételeket lefagyasztani.

Józan részeg
 
Linda Gray: “Sokat tanultam Samanthától”Az alkoholizmus bemutatása nagyon új és kockázatos dolog az 1970-es években. A tévésorozatokban korábban elképzelhetetlen volt egy ilyen karakter, főleg nem egy női alkoholista! Lindának nyolc éven át kell Samanthát úgy  alakítania, hogy a nézők ne megvessék, hanem megszeressék, annak ellenére, hogy alkoholbeteg.  „A legérdekesebb női figurát játszottam a hetvenes–nyolcvanas évek televíziójában – nyilatkozta nemrégiben a színésznő. – A karakterem neurotikus, pszichotikus és alkoholista volt egyszerre.” Amikor Samantha vodkát ivott, a pohárban víz volt, amikor áttért a konyakra, akkor diétás kólát hígítottak fel neki. „Szörnyű volt a langyos, hígított kóla. Utáltam! – vallotta be egyszer, amikor a nézőket érdekelni kezdte, valóban  fogyasztott-e alkoholt a forgatásokon. – Aztán egyszer kitaláltam, hogy térjünk át a martinire. Annak kecses pohara van, fel lehet díszíteni, olajbogyó stb. Isteni lesz, gondoltam. Az is volt. Az első kortyig. Meleg dzsúsz szétázott olívabogyóval, ez volt az én finom martinim… Na, ekkor döntöttem el, hogy a karakteremhez mégis a vodka illik a legjobban, és innentől fogva csak víz volt a poharamban.”
Sokan felemlegették azt is, hogy míg a színésznő színjózanul játszotta el a részeg feleséget, addig partnerei, a Jockey-t és Bobbyt játszó színészek valóban eltüntettek néhány üveg pezsgőt egy-egy forgatási napon. Larry Hagmannek ezt végül a mája bánta, Patrick Duffyt pedig a buddhizmusra való áttérés mentette meg. Samantha legnagyobb sikere kétségkívül az, amikor Betty Ford (az USA elnökének felesége 1974–1977 között – a szerk.) bejelenti, hogy az alkoholizmus betegség, és az érintetteknek hathatós, külső segítségre van szükségük, hogy a problémát megoldják. Mindezt úgy, hogy nyilvánosan elismeri, ő maga is szenvedélybeteg volt. A first lady ekkor alapítja meg a híressé vált Betty Ford Klinikát Palm Springsben. „Nagyszerű érzés volt tudni, hogy mindezt a Dallas indította el!” – mondta később Linda.


Az életben barátok Jockey-val

Linda Gray: “Sokat tanultam Samanthától”Az 1978–91 között futó Dallas-sorozatban Samantha 308 részben tűnik fel Jockey feleségeként. Az egykori szépségkirálynő kezdetben ugyan imádja férjét, de később ráébredve igazi természetére, a folyamatos megcsalásokra – határozott, önálló nővé válik. A sorozat alapján készített két önálló filmben, a Jockey visszatérben (1996) és a Ewingok háborújában (1998) újra egymásra talál a házaspár. Így nem véletlen, hogy a nagyközönség a magánéletben is szívesen összeboronálná őket.  „Működik a kémia kettőnk között Larryval – vallotta  be Linda. – A kamera előtt és mögött is. De ő a legjobb barátom. Az első közös felvételünkre ma is tisztán emlékszem, benne is maradt az epizódban, annyira hiteles volt. A filmen mindig kemény vitáink vannak, de a kamerán kívül kellemesen elviccelődünk egymással. Amikor válófélben voltam a férjemtől, Larry segített nekem, amikor pedig  kiderült, hogy a felesége Alzheimer-kórban szenved, én támogattam őt. Mindig számíthattunk egymásra, a szomorú dolgokban is.”

Megerősödve tért vissza

Amikor 2011-ben, húsz évvel az utolsó forgatás után kiderült, hogy újabb folytatás van kilátásban, a régi szereplők közül csak Larry Hagman, Patrick Duffy és Linda Gray neve merült fel. Az új részek felvételei a három régi szereplő számára teljesen zökkenőmentesen zajlottak, mintha nem is telt  volna el közben két évtized. Az új szereplők becsatlakozása pedig olyan volt, mintha csupán új szálakat szőttek volna egy szőttesbe: gyorsan összeforrt és összefonódott  a szereplőgárda. „Úgy éreztem magam az első forgatási nap előtt, mint amikor Harry Potter ősszel újra iskolába megy. Mi is készültünk a mi Roxfortunkba, Southforkba, ahová korábban sokat jártunk. Tele voltam várakozással. Mindig is szerettem Samanthát, a hullámvölgyeivel együtt. Ez a húsz év azonban megváltoztatta, elgondolkodott a hibáin és tanult belőlük! Sokkal erősebb személyiség lett, látszik, hogy legyőzte néhány múltbéli démonát.”
A színésznő többször is elmondta, hogy eleinte vonakodott elfogadni a szerepet az új sorozatban: „Azt gondoltam, jobb volna talán nagyszerű, ikonikus figuraként megmaradni az emberek emlékezetében, szépnek és fiatalnak. Semmiképpen sem akartam giccses visszatérést. Jól megírt szerepet szerettem volna, és hogy tisztelettel bánjanak Samanthával. A forgatókönyv elolvasásakor ezért nagy örömmel töltött el, hogy mivé vált, hogyan fejlődött a karakterem.”

 Névjegy

• Színésznő, producer, rendező, az ENSZ jószolgálati nagykövete.
• Kaliforniában született 1940-ben.
• Kétszer jelölték Golden Globe-díjra, egyszer Emmy-díjas lett.
• Több sorozatban is szerepelt, a nálunk is bemutatott Melrose Place-ben, a Modellekben, a  Beverly Hills 90210-ben, de az Oscar című filmben is, Sylvester Stallone partnereként.  
• Színpadon játszott a Vaginamonológok, a Szerelmes levelek, a Diplomaosztó előtt  című darabokban.

Kétszeres nagymama

Linda a magánéletében két gyermek édesanyja, és kétszeres nagymama. Lánya, Kehly ugyanis már két unokával is  megajándékozta az idén 72 esztendős színésznőt. Linda korát persze nehéz elhinni! Állítólag folyamatosan hívják randizni nála jóval fiatalabb férfiak is, de hogy ezekre el is megy-e, azt már nem veri nagydobra. A hétköznapokban mindennap fél hétkor kel, sétál egy órát az otthona közelében, ha hazaér, gyümölcsöket, zöldségeket, gyógynövényeket kever össze jégkockával, ezt fogyasztja el jóízűen. Karcsú alakja nemrég egy divatbemutatón is feltűnést keltett, amikor tűzvörös ruhájában végigment a kifutón.  „Ha nem szereted a ráncaidat, és úgy gondolod, hogy a botox vagy a plasztikai sebészet megoldja a problémáid,  akkor csináld. De ne beszélj folyamatosan erről!” – fakadt  ki egyszer. Ő maga sosem vallotta be, hogy erre szüksége  lett volna.  „Túlságosan félek a plasztikai beavatkozásoktól, mert láttam már néhány csúnya dolgot! Szükségem van az arcmimikára, ezért viselem méltósággal a ráncaimat. Azt tanácsolom, ha van valami finomság otthon, amit megkívánsz, akkor egyél belőle, de ne mindennap! Én az étcsokiért rajongok, de ritkán és csak kis falatkát eszem belőle. Sokáig akarok  élni, hogy megcsinálhassam mindazt, amit elterveztem: 90 éves koromban is egyedül, segítség nélkül akarok járni.”

Linda Gray: “Sokat tanultam Samanthától”

Önkéntesként idősekkel

Linda tagja közösségi oldalaknak, blogot is ír: ezen olvashatjuk, hogy számára mennyire fontos a jótékonykodás. Az elsők között csatlakozott ahhoz a mozgalomhoz is, mely idős, magányos embereknek házhoz szállítja a meleg ételt. „Ezek az idősek már nem tudnak maguknak főzni, és  sokszor csak az ebédszállító az egyetlen ember, aki benéz hozzájuk!” Linda a tetteivel is igyekszik példát mutatni: ő maga is pakolja az ételt kocsira, beszélget az öregekkel, meghallgatja történeteiket. „Úgy érzem, engem tiszteltek meg azzal, hogy a bizalmukba avattak.” Ha mindezek után azt hinnénk, hogy Linda csak sorozatokban aratott sikert és ezért szeretik annyian, tévedünk. 2001-ben a Diploma előtt Mrs. Robinsonjaként láthatták őt a szerencsésebbek a londoni West End egyik színpadán.  A darab korábbi filmváltozatához különös módon kötődik a színésznő: az 1967-es premier előtt a plakátokon Dustin Hoffman mellett az akkor modellként dolgozó Linda harisnyás lába is szerepelt. Ki gondolta volna akkor, hogy egyszer övé lesz ez a főszerep is?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top