nlc.hu
Sztárok

Meghalt Michael Lonsdale

Meghalt Michael Lonsdale színész

Elhunyt Michael Lonsdale francia színész, akit többek között a James Bond főgonoszaként, A rózsa neve, A sakál napja és a München című filmekből ismerhetnek a nézők.

Nyolcvankilenc éves korában meghalt Michael Lonsdale francia színész, akit egyebek között az 1979-es Holdkelte című James Bond-film főgonoszaként, valamint A rózsa neve, A sakál napja és a München című filmekből ismerhet a magyar közönség.

Ügynöke, Olivier Loiseau szerint Lonsdale hétfőn hunyt el párizsi otthonában.

A színész a francia fővárosban látta meg a napvilágot 1931 májusában egy brit katonatiszt és egy francia asszony gyermekeként.

Több mint hat évtizeden átívelő karrierje során Michael Lonsdale kétszáznál is több angol és francia nyelvű szerepet játszott el televízióban, rádióban, színházban és a mozivásznon.

Michael Lonsdale

Michael Lonsdale francia színész a 69. Velencei Filmfesztiválon 2012. szeptember 5-én (Fotó: Gabriel BOUYS / AFP)

Pályafutásának csúcspontjai közé tartozott a 2010-es Emberek és istenek című film egyik szerzetesének megformálása. A megtörtént eseményeken alapuló dráma hét francia szerzetesről szól, akiket meggyilkoltak, miután elrabolták őket a monostorukból 1996-ban Algériában a polgárháború idején.

Alakításáért Lonsdale megkapta a César-díjat – az Oscar-díj francia megfelelőjét – a legjobb mellékszereplő kategóriában.

A James Bond-filmek kedvelői számára azonban elsősorban a Holdkelte főgonoszaként, az emberiség elpusztítására törekvő Hugo Draxként vonult be a filmtörténelembe. Az 1979-es moziban Roger Moore játszotta a 007-es ügynököt.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top