nlc.hu
Sztárok

Hetty néni fiatalon

Láttad már a Váratlan utazás Hetty nénijét fiatalon? Most fogod!

Jackie Burroughs a Váratlan utazás kontyos Hetty nénijeként él az emlékezetünkben. Most megmutatjuk, milyen volt fiatalon.

Jackie Burroughsra minden bizonnyal a Váratlan utazás Hetty nénijének szerepéből emlékszel. A kanadai színésznő elmúlt 50 éves, amikor a sorozatot forgatni kezdték. Akkoriban már több mint két évtizedes, sikeres pályafutást tudhatott a maga mögött.

„Mindig öreget játszottam, fiatal koromban is. Jobban tudták, hogy mindig a jó öreg nagymamaszerepekre válogattak be” – nyilatkozta egyszer.

Jackie Burroughs

Jackie Burroughs Hetty néni szerepében (Fotó: Dick Loek/Toronto Star via Getty Images)

Burroughs 1939. február 2-án Angliában született, majd 1948-ban édesanyjával Kanadába emigrált. A színjátszást a híres ontariói Stratford Fesztiválon kezdte, filmes karrierje pedig 1966-ban indult a Notes for a Film About Donna and Gail című drámában. Három évvel később a Dulcima című tévéfilm címszerepével kezdődött a tévés karrierje, ezért az alakításáért rögtön meg is kapta a Kanadai Filmdíjat A legjobb színésznő kategóriában. Később olyan filmekben szerepelt, mint A holtsáv, a The Grey Fox, Az elnök elrablása vagy Az alkonyzóna.

„Nagyon szeretek színészekkel dolgozni. Soha nem a színészekkel vannak harcaim. Mások szerint úgy gondolkodom, mint egy rendező, de nem szeretnék az lenni. Nem akarom, hogy bárki más a főnököm legyen, de irányítani sem akarok senkit” – fogalmazott egy interjújában. Egy alkalommal mégis beült a rendezői székbe, mégpedig az A Winter Tan című dokumentumdráma kedvéért, melynek a főszerepét is ő maga játszotta el.

1961 és 1968 között Zal Yanovsky kanadai zenész házastársa volt, egy lányuk született, Zoe, aki ma éttermeket vezet és könyveket ír.

Jackie Burroughs
Megnézem
Összes kép (6)

A Váratlan utazás rendező-producerével, Kevin Sullivannel először az Anne a Zöld Oromból című Lucy Maud Montgomery-mű televíziós adaptációjában dolgozott együtt 1985-ben. Öt évvel később aztán megkapta Hetty néni szerepét. A világhírt hozó sorozat után még számos tévéfilmben, illetve mozifilmben is feltűnt. 

„Részt kell vennem a teljes projektben. Szeretem a többiek jeleneteit is megnézni, nem csak bejönni és teljesíteni a saját részem. Az túl magányos lenne a számomra. Mindenről van véleményem, a fényképezésről, a világításról. Kellemetlenkedéssel segítem a produkciót” – beszélt egyszer munkamódszeréről.

Munkásságát 2005-ben a Governor General’s Performing Arts életműdíjával ismerték el, ami Kanada legjelentősebb előadóművészeti kitüntetése. 

A színésznő 2010. szeptember 22-én, gyomorrák következtében hunyt el torontói otthonában.

Mi lett velük?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top