nlc.hu
Sztárok

Polgár Judit akkor és most: a mosolya és a sakk szeretete örök

Polgár Judit ugyanolyan lelkes és mosolygós, mint az elmúlt harminc évben

Polgár Judit nemzetközi sakknagymester lelkesen szervezi a hatodik Világsakkfesztivált, idén rendhagyó módon online történik mindez!

Hónapok óta boldogan készül Polgár Judit a hétvégi rendezvényre, a hatodik Világsakkfesztiválra. Ő maga egészen kicsi korában szeretett bele a játékba, ötévesen kezdte, hatévesen már versenyt nyert és kilenc volt, amikor az első nemzetközi versenyen aratott győzelmet. Azóta számtalan sikert ért el, több kategóriában többször is nyert sakkolimpiát, kapott Sakk-Oscar-díjat is, több rekordot tart és 2014-es visszavonulása óta is aktívan részt vesz a sakk népszerűsítésében, a versenyek korszerűsítésében. 

Polgár Judit otthonról hozza a sakk szeretetét, két nővérével, Zsuzsával és Zsófiával egykor édesapjuk pedagógiai kísérletének alanyai voltak. A szüleik azt akarták, hogy a lányok az eszükkel érvényesüljenek, és magántanulóként oktatták őket, a lányok mind több diplomát szereztek végül, és mindhárman több idegen nyelven is beszélnek. Polgár László azt is bizonyította, ha a gyerekek korán, az életkoruknak megfelelő képzést kapnak egy speciális területen, akkor csúcsteljesítményekre képesek. Mindhárom Polgár lány kiemelkedő eredményeket ért el a sakkban. 

Polgár Judit és családja a kiemelkedő eredményeikről híresek: 

Polgár Judit a szüleivel és a nővéreivel
Megnézem
Összes kép (5)

 

Minden idők legjobb női sakkozója olyan tehetségfejlesztő programot dolgozott ki, aminek segítségével a gyerekek 40 százalékkal jobb eredményeket értek el a kompetenciateszteken. Polgár Juditnak az egyik szívügye, hogy a sakk segítségével az oktatás más területeit segítse, saját gyerekeinél is csak ennyire tartotta fontosnak a sakkozást, nem kényszerítette őket a sajátjához hasonló pályára. 

„Ők sokkal hamarabb hagyták abba a versenyzést. (…) Igazából, ha nagyon-nagyon fontos lett volna, akkor másképpen és sokkal erőteljesebben terelgettem volna őt is és a fiamat is. Amikor óvodások voltak, akkor ők sakkoztak egy kicsit, ugye az oktatási programom miatt is benne voltak.”
 

Polgár Judit sakkmester

Polgár Juditnak mai napig szenvedélye a sakk

Szabálykövetésre tanít, logikus gondolkodásra ösztönöz, megtanítja tisztelni a másik embert, döntéshozatal folyamat kialakulásában sokat segít a gyerekek oktatásában, és a pedagógusoknak készségfejlesztésnél hatékony eszköz.

Ahogy Polgár Judit fogalmazott, a sakk az élet minden területén ott van valamilyen formában, és a előadásokkal készül a hétvégén, ahol ehhez hasonló témákat is érint. Bár az egész életét átszövi a sakk, szerencséjére nagyon szereti ezt a témát és eddig nem tudta megunni. 

 

vbnm

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top