Sztárok

Meghalt Johnny Nash

Az ember, aki befuttatta Bob Marleyt és megismertette az amerikaiakkal a reggae-t, 80 éves volt.

Meghalt 80 éves korában Johnny Nash amerikai reggae-énekes, dalszerző, színész, producer, az I Can See Clearly Now szerzője – írta a The Hollywood Reporter. Az énekes egészsége egyre romlott, természetes okok következtében hunyt el kedden szülővárosában, Houstonban – közölte fia, Johnny Nash Jr. az AP hírügynökséggel.

Gyerekként, templomi kórusban kezdett énekelni, huszonévesen már saját lemeztársasága volt. A reggae jamaicai zenei stílus amerikai képviselője lett, sokat segített barátja, Bob Marley karrierjének elindításában. Nash az elsők között ismertette meg a kis sziget zenei világát az amerikai közönséggel. A hatvanas, hetvenes években került a csúcsra, az I Can See Clearly Now című száma 1972-ben világsláger lett. A dalban, melyet állítólag szürkehályogműtétből felépülve írt, a nehézségek legyőzéséről mesél, a „ragyogó napsütés” gospelszerű refrénjével lelkesíti a hallgatóit.

Fotó: Michael Putland/Getty Images

Fotó: Michael Putland/Getty Images

Tizenegyszer került fel valamelyik dala a Billboard 100-as listájára, legnagyobb slágere listavezető is lett, négy hétig nem talált legyőzőre. A nyolcvanas években visszavonult houstoni birtokára, nem készített több felvételt.

További cikkek a témában

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top