nlc.hu
Szabadidő

Így néz ki ma Belinda Carlisle

Csak egy sláger és más semmi? – retró sztárok, akikről évek óta nem hallottál

Glenn Madeiros, Belinda Carlisle, Bobby McFerrin. Nehezen tudunk tőlük egynél több dalt felidézni, pedig a 80-as években a csapból is folytak számaik. Egyslágeres - vagy annak hitt - előadók következnek.

Mindenki tud olyan énekest vagy zenekart mondani, akitől ha megfeszül, akkor sem képes egynél több dalt felidézni. Vannak esetek, amikor ez azért van így, mert tényleg nem is volt az illetőnek több dala, de olyan zenész is létezik, akinek volt egy slágere, ami nagyot szólt és az egész világot meghódította, a többi dalával azonban csak szolídabbakat tudott gurítani, így aztán a többség számára a neve a múlt homályába veszett. Jöjjön most öt ilyen, egyslágeres – vagy éppen annak gondolt – retró sztár a 80-as évekből.

Glenn Madeiros

Nothing gonna chanege my love for you – ez a tökéletesen banális szöveggel bíró, a tiniszerelmek minden cuki bénaságát magán viselő dal és klipje a mai napig megmelengeti a szívét mindenkinek, aki 1980 előtt született. Az előadó a hawaii-i származású Glenn Alan Madeiros, aki mindössze 17 éves volt, amikor a dal 1987-ben világsláger lett.

Madeiros-nak aztán volt még néhány tökéletesen felejthető popzenei próbálkozása, például a Bobby Brownnal közös She Ain’t worth it című dal, aminek klipjébe már csak az akkor oly divatos gigaválltömések felidézése céljából is érdemes egy pillanatra belenézni.

A kilencvenes évek második felétől aztán nem erőltette a zenei pályát Madeiros, hanem visszatért Hawaii-ra és tanár lett. Pedagógusként pedig fel is ért a csúcsra: 2014 óta egy honolului katolikus fiúiskola igazgatója. Nős, egy fia és egy lánya született. És minden jel szerint szívesen visel vagány, Hawaii mintás ingeket.

Glenn Madeiros tanítványai körében mosolyog. (Fotó: saintlouishawaii.org)

Glenn Madeiros tanítványai körében mosolyog. (Fotó: saintlouishawaii.org)

Nick Kamen

Ivor Neville Kamen, vagy ahogy a világ megismerte a nevét, Nick Kamen az I promised myself című slágerrel írta be magát a popzene történetébe. Legalábbis ez minden, amire emlékszik a többség tőle, pedig volt egy dala 4 évvel korábban, 1986-ban is, az Each time you break my heart, amit Madonna írt. 

Nick Kamen amúgy modell is volt, nemcsak énekes, egy emlékezetes Levis reklámban például egy szál alsógatyára vetkőzik egy mosodában, az ott helyet foglalók legnagyobb örömére ámulatára.

És nagyjából ennyi, amit tudni lehet róla az életrajzi adatokon kívül, utolsó albumát 1992-ben adta ki.

Black 

Black, azaz polgári nevén Colin Vearncombe brit énekes a Wonderful Life című dallal lett népszerű 1987-ben, és bár azóta már eltelt 34 év, ezt a számot azok is biztosan ismerik, akik, még meg sem született akkor, de előfordul, hogy retró zenét játszó rádiót hallgatnak, melyek műsorlistáiról máig lerobbanthatatlan a dal. És bár nálunk ez az egy slágere lett ismert, Black azért aktívan zenélgetet még pár évvel ezelőtt is. Utolsó albumát 2015-ben adták ki. 2016. január 10-én aztán autóbalesetet szenvedett az énekes a corki repülőtér közelében, ami után még egy ideig mesterséges kómában tartották, de végül nem élte túl. 

Bobby McFerrin

Don’t worry, be happy – szól az unásig játszott, instant dallamtapadást okozó Bobby McFerrin-sláger. És akkor kezeket fel, ki tud mondani tőle másik számot! Senki? Nem csoda, mivel ezen a fura reggae dalon kívül nem volt nagy slágere, de ez korántsem jelenti azt, hogy nem alkotott nagyot zenei téren, csak éppen nem a populáris vonalon, hanem a jazz útján haladt.

McFerrin híres zenészek gyermekeként – anyja dzsesszénekes, édesapja volt az első afroamerikai operaénekes, aki szerződést kapott a New York-i Metropolitanben – mondhatni az anyatejjel szívta magába a muzikalitást. Alap hangszere a zongora, bárzongoristaként kezdett zenélni anno, de játszik klarinéton és fuvolán is. 

A kilencvenes évek elején aztán egy félkomoly felkérés hatására elkezdett karmesterkedni, és egészen professzionális szintre fejlesztette magát, még Leonard Bernsteintől is tanult, és jóformán az Egyesült Államok összes nevesebb szimfonikus zenekarát vezényelte.

2015-ben (fotó: Ilya S. Savenok/Getty Images)

És ez nem minden. Illik szólni különleges előadásmódjáról is: McFerrinnek négy oktávnyi hangterjedelme van, simán vált mellhangról fejhangra, és képes egy időben két hangot megszólaltatni, amit például a Drive című dalában mutat meg:

Zenepedagógusként is aktívan tevékenykedik a mai napig, sokszor hívják rendkívüli ének órákat tartani, amire kétségkívül tökéletes alany. Szóval lehet, hogy egy nagy slágere volt, de hogy hatalmas formátumú zenész Bobby McFerrin, az biztos. 

Belinda Carlisle

Zöld szemek, veséig hatoló tekintet, dús, vörös hajzuhatag. Belinda Carlisle igazi szexszimbólumnak számított a nyolcvanas évek végén. Karrierjét a Go-Go’s nevű lánycsapatban kezdte, de igazán sikeres és ismert szóló énekesként lett. Ha nagyon megerőltetjük magunkat, tőle akár kettő, esetleg három dalt is fel tudunk idézni.

Talán a legismertebb a Heaven is a place on earth, de sláger lett 1989-ben a Leave a light on for me, majd egy év múlva a La Luna is. És körülbelül itt meg is áll a tudomány. Több igazán emlékezetes dala nem is született Belinda Carlisle-nak, igaz, ennyi is elég volt ahhoz, hogy ünnepelt sztár legyen, és átélje annak minden szépségét és főleg poklát. Saját bevallása szerint mindig is inkább rossz mint jó kislány volt, hogy finoman fogalmazzunk, és bizony rendesen meggyűlt a baja az alkohollal és a droggal.

Egy 2017-es interjúban azt mondta, csoda, hogy 3 évtizednyi kokainhasználat után egyáltalán életben maradt. Ahogy fogalmazott, élete legmélyebben pontján úgy nézett ki, mint az operaház fantomja, két lyukkal az arcán. Bizony, csont és bőr volt abban az időben, állítólag étkezési zavarral is küzdött, és a kokaint azért is használta, mert attól félt, ha leteszi, el fog hízni.

Aztán 2005-ben egy három napig tartó féktelen tivornya után belenézett a tükörbe, és azt látta, egy élettelen tekintetű, beesett arcú nő néz vissza rá. Hallucinációja volt: egy hang azt mondta neki, ha nem áll le, hamarosan holtan fogják találni egy hotelszobában. Ez az élmény volt, ami elindította a józan élet felé vezető úton, amire saját bevallása szerint 2005-ben talált rá családjának és a buddhizmusnak köszönhetően.

Jelenleg Bangkokban él férjével, Morgan Mason producerrel, akivel 1986 óta házasok. Amikor egyszer megkérdezte tőle, hogy volt képes kitartani mellette élete legszörnyűbb időszakában is, a férfi azt mondta, mindig is látta benne az embert, azt a csodálatos nőt, akibe annak idején beleszeretett, és akinek egyetlen gyermeküket, a fiukat köszönheti.

Ha kedveled az akkor és most összeállításokat, erre parancsolj:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top