nlc.hu
Sztárok

A Neoton Família sikerei

Végvári Ádám a Neoton Família japán sikereiről: „A közönség üvöltött a stadion előtt”

A família című lemezével indult el világ körüli hódítására a Neoton Família a 80-es évek elején.

A família a Neoton Família hetedik nagylemeze, közel 30 éves már, 1981-ben jelent meg magyar és angol nyelven, ezen található a Kétszázhúsz felett. Akkortájt a magyar sikerzenekaroknak 70 ezres eladást prognosztizált a kiadó itthon, ezt A família eladásai már a megjelenés évében 50 ezerrel meghaladták. A 90-es évek elejére a Neoton Família összeladása világszerte már 7 milliónál járt. „A família megjelenése előtt egy évvel kerültem a csapatba – emlékezett vissza Ádám. – Sokak szerint a legjobb lemez, én is nagyon szeretem. Két-három szólamú gitártémák hallhatók rajta. Akkor még megvolt a Gibson Firebird gitárom, de én bolond, eladtam Japánban. Akkoriban indult a külföldi karrierünk, játszottunk a távol-keleti országban és Spanyolországban is. Japánban teljes volt az őrület, a közönség üvöltött a stadion előtt, ajándékokkal vártak minket. A siker ízét én már korábban éreztem a Universal és a Kati és a kerek perec zenekarokkal, de itt azt mondtam, hogy gyerekek, csípjetek meg, ezt nem hiszem el” – emlékezett vissza a nemrég balesetet szenvedő Végvári Ádám.

A Lemezjátszó Classic sorozat részeként november 16-án este Végvári Ádámmal Horváth Gergely, a Klasszik Rádió műsorvezetője beszélget, és a nézőkkel együtt meg is hallgatják A família albumot. A koronavírus-helyzet miatt a Lemezjátszó Classic estek átkerülnek online térbe, és hétfőnként 19 órától láthatók a B32 Galéria és Kultúrtér Facebook-oldalán. 

A Neoton Família akkoriban:

Neoton Família 1981

A Neoton Família 1981-ben (Fotó: magánarchívum)

Népszerű magyar zenekarok:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top