nlc.hu
Sztárok
Marton Adrienn szerint ezek a legkedveltebb szilveszteri ételek

Marton Adrienn bombajó szilveszteri ételeket ajánl

Újragondolt klasszikusok a TV2 gasztroműsorvezetője jóvoltából.

Bár a kialakult járványhelyzet miatt kicsit csendesebben és szűkebb körben fogjuk ünnepelni a szilvesztert, így is készülnünk kell finomságokkal. 

Így ünnepelünk idén szilveszter estéjén

  • Érvényben lesz a kijárási tilalom, azaz este nyolc órától reggel öt óráig nem lehet az utcán tartózkodni, kivéve azoknak ugye, akik rendelkeznek a megfelelő igazolásokkal.
  • Ami a házibulikat illeti, a kijárási tilalom és a gyülekezési korlátozás is megmaradt, ünnepelni legfeljebb 10-en jöhetnek össze.

 

 

Marton Adrienn szerint az alábbi ételekkel, amik többnyire a jól ismert klasszikusok, biztos nem nyúlunk mellé az óév búcsúztatása estéjén. Mutatjuk, mik ezek:

Korhelyleves füstölt csülökkel

A szilveszter sokaknak egyet jelent a korhelylevessel. Ezt maga a műsorvezető is imádja, és persze ajánlja is. Íme a recept:

Márton Adrienn szilveszteri ételajánlója -recepttel

Szilveszteri ételajánló – recepttel (Fotó: Komáromi Annamária)

Hozzávalók:

Leves:

  • 1 kg savanyú káposzta
  • 50 dkg füstölt sertéscsülök
  • 30 dkg kolbász
  • 10 dkg kolozsvári szalonna
  • 1 db vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 db sárgarépa
  • 1 evőkanál fűszerpaprika
  • 5 db babérlevél
  • 3 evőkanál liszt

Egyéni hozzávalók:

  • kapor
  • őrölt fűszerkömény
  • tejföl
  • bors

Elkészítés:

1. A csülköt feldaraboljuk és babérlevéllel fűszerezett 1,5 liter enyhén sós vízben megfőzzük, amíg puhul a hús, összevágjuk a hagymát, fokhagymát, répát, kolbászt és a szalonnát.
2. A káposztát szintén összevágjuk, ha esetleg túl intenzív az íze, előtte átmossuk.
3. Amikor hús majdnem teljesen puha, beletesszük a répát.
4. Egy serpenyőt hevítünk és beledobjuk a szalonnát, a kiolvadt zsírján megpirítjuk a vöröshagymát és a fokhagymát, majd megszórjuk a fűszerpaprikával és a köménnyel.
5. Félrehúzzuk és beleszórjuk a lisztet, elkeverjük. Az így elkészült sűrű rántást hozzácsurgatjuk a csülökhöz, amelybe beledobjuk a káposztát és a kolbászkarikákat.
6. Körülbelül 20-25 percig forraljuk a levest, majd belekeverjük a kaprot és további 10 percig főzzük.

Lencsekrémleves

Igazi szerencsehozó levesről van szó, amit könnyen, gyorsan bárki elkészíthet akár szilveszter napján is. Ízvilágát a friss zöldségek és a fűszerek teszik gazdaggá. Szinte mindenki szereti, ezt a receptet pedig szó szerint kajálni fogják:

Márton Adrienn szilveszteri ételajánlója -recepttel

Fotó: Komáromi Annamária

Hozzávalók:

  • 500 g lencse
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 db babérlevél
  • 1 dl balzsamecet
  • 1 rúd kolbász
  • 1 l víz
  • 2 dl tejszín
    2 evőkanál cukor

Egyéni hozzávalók:  Ízlés szerint só, bors

Elkészítés:

1. A hagymákat apró kockákra vágjuk, pici olajon lepirítjuk, majd hozzáadjuk a babérlevelet, a lencsét és felöntjük vízzel. Addig főzzük, amíg a lencsénk meg nem puhul, sóval, borssal ízesítjük.

2. A kolbászokat vékony szeletekre vágjuk, majd 180-200 fokos sütőben ropogósra sütjük.

3. Az elkészült lencséhez hozzáadjuk a balzsamecetet és a tejszínt, majd egy botturmix segítségével lekrémesítjük.

4. A kolbászkarikákat apróra vágjuk és a leves tetejére szórjuk, friss petrezselyemmel díszítjük.

Mustáros-joghurtos lencsefőzelék kolbászchipsszel

Ha szilveszter, akkor lencsefőzelék, amivel bőven lehet kísérletezgetni a konyhában. Az újragondolt változatot Adri mustárral és joghurttal bolondította meg, ez utóbbi kis tejes ízt ad neki. A főzelék mellé pedig kolbászchipset javasol. Ha kedvet kaptál hozzá, így tudod elkészíteni.

Márton Adrienn szilveszteri ételajánlója -recepttel


Fotó: Komáromi Annamária

Íme a recept:

Hozzávalók:

Főzelék:

  • 40 dkg lencse
  • 3 dl natúr joghurt
  • 2 evőkanál dijoni mustár
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db citrom
  • 10 dkg kolbász
  • 1 l alaplé
  • 2 evőkanál étkezési keményítő
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 4 db babérlevél
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 teáskanál római kömény

Egyéni hozzávalók: Ízlés szerint só, bors

Elkészítés:

1. A hagymát, fokhagymát felaprítjuk. A vöröshagymát kevés olívaolajon megdinszteljük, majd rádobjuk a fokhagymát is.

2. Fűszerezzük borssal, római köménnyel és átpirítjuk őket.

3. Mehet a lábasba az előző éjszaka beáztatott lencse, felöntjük alaplével.

4. Beledobjuk a babérlevelet és puhára főzzük. Ha szükséges, megsózzuk.

5. A joghurtot elkeverjük a dijoni mustárral és a keményítővel, majd besűrítjük vele a főzeléket.

6. Amikor már sűrű a főzelék, belecsepegtetjük a citromlevet, jól elkeverjük.

7. A kolbászt kis kockákra vágjuk és lepirítjuk, egy tálkába szedjük.

8. Tálalás: megszórjuk petrezselyemmel és a kolbászchipsszel, majd megcsurgatjuk a kolbászzsírral és joghurttal.

Kiemelt kép: Komáromi Annamária

Jövőre gondolj az egészséges étkezésre:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top