Bár a kialakult járványhelyzet miatt kicsit csendesebben és szűkebb körben fogjuk ünnepelni a szilvesztert, így is készülnünk kell finomságokkal.
Így ünnepelünk idén szilveszter estéjén
- Érvényben lesz a kijárási tilalom, azaz este nyolc órától reggel öt óráig nem lehet az utcán tartózkodni, kivéve azoknak ugye, akik rendelkeznek a megfelelő igazolásokkal.
- Ami a házibulikat illeti, a kijárási tilalom és a gyülekezési korlátozás is megmaradt, ünnepelni legfeljebb 10-en jöhetnek össze.
Marton Adrienn szerint az alábbi ételekkel, amik többnyire a jól ismert klasszikusok, biztos nem nyúlunk mellé az óév búcsúztatása estéjén. Mutatjuk, mik ezek:
Korhelyleves füstölt csülökkel
A szilveszter sokaknak egyet jelent a korhelylevessel. Ezt maga a műsorvezető is imádja, és persze ajánlja is. Íme a recept:
Hozzávalók:
Leves:
- 1 kg savanyú káposzta
- 50 dkg füstölt sertéscsülök
- 30 dkg kolbász
- 10 dkg kolozsvári szalonna
- 1 db vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 db sárgarépa
- 1 evőkanál fűszerpaprika
- 5 db babérlevél
- 3 evőkanál liszt
Egyéni hozzávalók:
- kapor
- őrölt fűszerkömény
- tejföl
- só
- bors
Elkészítés:
1. A csülköt feldaraboljuk és babérlevéllel fűszerezett 1,5 liter enyhén sós vízben megfőzzük, amíg puhul a hús, összevágjuk a hagymát, fokhagymát, répát, kolbászt és a szalonnát.
2. A káposztát szintén összevágjuk, ha esetleg túl intenzív az íze, előtte átmossuk.
3. Amikor hús majdnem teljesen puha, beletesszük a répát.
4. Egy serpenyőt hevítünk és beledobjuk a szalonnát, a kiolvadt zsírján megpirítjuk a vöröshagymát és a fokhagymát, majd megszórjuk a fűszerpaprikával és a köménnyel.
5. Félrehúzzuk és beleszórjuk a lisztet, elkeverjük. Az így elkészült sűrű rántást hozzácsurgatjuk a csülökhöz, amelybe beledobjuk a káposztát és a kolbászkarikákat.
6. Körülbelül 20-25 percig forraljuk a levest, majd belekeverjük a kaprot és további 10 percig főzzük.
Lencsekrémleves
Igazi szerencsehozó levesről van szó, amit könnyen, gyorsan bárki elkészíthet akár szilveszter napján is. Ízvilágát a friss zöldségek és a fűszerek teszik gazdaggá. Szinte mindenki szereti, ezt a receptet pedig szó szerint kajálni fogják:
Hozzávalók:
- 500 g lencse
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 db babérlevél
- 1 dl balzsamecet
- 1 rúd kolbász
- 1 l víz
- 2 dl tejszín
2 evőkanál cukor
Egyéni hozzávalók: Ízlés szerint só, bors
Elkészítés:
1. A hagymákat apró kockákra vágjuk, pici olajon lepirítjuk, majd hozzáadjuk a babérlevelet, a lencsét és felöntjük vízzel. Addig főzzük, amíg a lencsénk meg nem puhul, sóval, borssal ízesítjük.
2. A kolbászokat vékony szeletekre vágjuk, majd 180-200 fokos sütőben ropogósra sütjük.
3. Az elkészült lencséhez hozzáadjuk a balzsamecetet és a tejszínt, majd egy botturmix segítségével lekrémesítjük.
4. A kolbászkarikákat apróra vágjuk és a leves tetejére szórjuk, friss petrezselyemmel díszítjük.
Mustáros-joghurtos lencsefőzelék kolbászchipsszel
Ha szilveszter, akkor lencsefőzelék, amivel bőven lehet kísérletezgetni a konyhában. Az újragondolt változatot Adri mustárral és joghurttal bolondította meg, ez utóbbi kis tejes ízt ad neki. A főzelék mellé pedig kolbászchipset javasol. Ha kedvet kaptál hozzá, így tudod elkészíteni.
Íme a recept:
Hozzávalók:
Főzelék:
- 40 dkg lencse
- 3 dl natúr joghurt
- 2 evőkanál dijoni mustár
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 db citrom
- 10 dkg kolbász
- 1 l alaplé
- 2 evőkanál étkezési keményítő
- 2 evőkanál olívaolaj
- 4 db babérlevél
- 1 csokor petrezselyem
- 1 teáskanál római kömény
Egyéni hozzávalók: Ízlés szerint só, bors
Elkészítés:
1. A hagymát, fokhagymát felaprítjuk. A vöröshagymát kevés olívaolajon megdinszteljük, majd rádobjuk a fokhagymát is.
2. Fűszerezzük borssal, római köménnyel és átpirítjuk őket.
3. Mehet a lábasba az előző éjszaka beáztatott lencse, felöntjük alaplével.
4. Beledobjuk a babérlevelet és puhára főzzük. Ha szükséges, megsózzuk.
5. A joghurtot elkeverjük a dijoni mustárral és a keményítővel, majd besűrítjük vele a főzeléket.
6. Amikor már sűrű a főzelék, belecsepegtetjük a citromlevet, jól elkeverjük.
7. A kolbászt kis kockákra vágjuk és lepirítjuk, egy tálkába szedjük.
8. Tálalás: megszórjuk petrezselyemmel és a kolbászchipsszel, majd megcsurgatjuk a kolbászzsírral és joghurttal.
Kiemelt kép: Komáromi Annamária