nlc.hu
Sztárok

Titkok a 20 éves Harry Potter filmekről

20 éves lett az első Harry Potter film – íme 30 érdekesség, amit még nem hallottál a filmekről

Kereken húsz évvel ezelőtt, 2001-ben J.K. Rowling sikerkönyvéből elkészítették az első filmet, vagyis mozivásznon is bemutatkozott Harry Potter.

Ilyen évfordulónak ünneplés jár! Harminc olyan titkot, érdekességet szedtünk össze az összes Harry Potter-film forgatásairól, amelyeket eddig talán te sem ismertél!

1.      Még Michael Jackson is érdeklődött a Harry Potter-sztori iránt. A világsztár musicalt készített volna a varázslóvilágos történetből, ám ezt az író visszautasította. Utólag persze nagy kérdés, jól tette-e, hiszen, ha valakinek, akkor Jacksonnak jó érzéke volt egy ilyen mesevilág megzenésítéséhez.

20 éves lett az első Harry Potter film - íme 30 érdekesség, amit még nem hallottál a filmekről

Fotó: Warner Brothers/nlc illusztráció

2.      A filmeket gyártó Warner stúdió eredetileg nem filmben, hanem animációs mesében gondolkodott a Harry Pottert illetően. Rowling végül egymillió dollárért adta el az első rész megfilmesítési jogait, azzal a kikötéssel, hogy a stúdió csak a meglévő történetei alapján készítheti a mozit, és csak brit és ír színészekkel. Ma már a Warner sem panaszkodik ezért. 

3.      Steven Spielberg állítólag azért passzolta a projektet, mert úgy gondolta, annyira sikeres volt a könyv, hogy a minőségtől függetlenül a film is az lesz. Te ezzel mennyire értesz egyet, látva az eredményt?

Spielberg passzolta a Harry Potter filmet

Steven Spielberg a „Harry Potter varázslatos világa” megnyitóján, a Universal Stúdióban (Fotó: Jason LaVeris/FilmMagic)

4.      A forgatások alatt Daniel Radcliffe 80 varázslópálcát tört el, és 160 darab „kamu” szemüveget használtak fel.

5.      Rupert Grint (Ron), és Emma Watson (Hermione) egy országos felhívásra jelentkezve jutottak el a castingra, ahol aztán megkapták a szerepeket. Később mindketten elmondták, hogy nem is álmodtak arról, szerepelhetnek a sikersztoriban.

6.      Az írónak számos ötlete volt egy-egy szerepre. Ilyen volt Alan Rickman, akit nagyon szeretett volna Piton szerepében látni. Források szerint a titoktartás ellenére a színésznek annak idején el is mondta előre, hogyan alakul Piton professzor  története. Így a néhai Alan Rickman volt az egyetlen, aki már a korábbi részekben is tudta, hogy mi vár a karakterére.

7.      Steve Kloves – aki egy kivételével az összes forgatókönyvet írta –, egy interjúban elárulta, hogy Hermione volt a kedvenc karaktere. Valószínűleg ezt nem is kell annak magyarázni, aki látta a filmet, ahol kicsit nagyobb teret kapott a karakter a könyvhöz képest.

8.      Több amerikai színész is szeretett volna szerepelni a filmekben. Például Robin Williams, Rosie O’Donnell és Drew Barrymore, ám mivel egyikük sem brit, bukták is a lehetőségét.

9.      Richard Harris alakította az első két epizódban Dumbledore professzort, ám nem vihette végig a sorozatot.  Az idős színész 2002. augusztusában egy súlyos betegség következtében elhunyt. Az iskolaigazgató szerepét, a további filmekben Michael Gambon kapta meg.

Richard Harris alakította az első két epizódban Dumbledore professzort, ám nem vihette végig a sorozatot

Maggie Smith és Richard Harris a Harry Potter és a Bölcsek kövében (Fotó: Profimedia)

10.   Maggie Smith volt Rowling első választása McGalagony professzor szerepére. A színésznő lubickolt is a Harry Potter-mozikban. Amikor a hatodik rész készült, az idős Smith emlőrákkal küzdött, parókában állt a kamerák elé, miközben még kemoterápiát kapott. Ennek ellenére nem fordult meg a fejében, hogy lemondja a munkát és átengedje a szerepet másnak.

11.   A stúdió felajánlotta Harry Potter édesanyjának, Lily Potternek a szerepét az író Rowlingnak, ő azonban elutasította azt. „Nem vagyok én színész, még olyan sem, akinek csak az ajtóban kell állnia és integetnie” – mondta.

12.   Daniel Radcliffe homlokára 5800 alkalommal került fel Harry ikonikus sebhelye a sminkmestereknek köszönhetően.

13.   Az első epizódban látható, levélkézbesítő baglyokat hat hónapon át képezték ki a forgatások előtt. A stáb pedig minden borítékot kézzel címzett meg, ezzel is emelve a filmek minőségét.

14.   161 percével a Titkok kamrája a sorozat leghosszabb része.

15.   A második rész premiere után orosz jogászok egy csoportja pert akart indítani a stúdió ellen, mivel úgy gondolták, hogy a filmesek Putyinról mintázták Dobbyt, a házi manót. A készítők azonban kijelentették, hogy nem az orosz elnökről mintázták a manót. Dobby a fülét például egy Max nevű kutyától „kapta”.

Lássuk be, azért van hasonlóság!

Putyin és Dobby

16.   Az önimádó Gilderoy Lockhart szerepére Hugh Grantet kérték fel, ám nem tudta összeegyeztetni a forgatást és másik munkájával, így végül a zseniális Kenneth Branagh bújt a tanár bőrébe.

17.   Emlékeztek még Hisztis Myrtle-re, akinek a szelleme a mosdóban bujkált? A 16 éves kamaszlány szellemét Shirley Henderson színésznő alakította, aki 36 évesen kapta meg a szerepet.

18.   A három emeletes Kóbor Grimbuszt valóban megépítették a forgatásokra. Viszont több mint négy tonnát nyomott. A forgatás Észak-London utcáin zajlott. A trükk az volt, hogy a busz normál sebességgel haladt, míg az autók mellette nagyon lassan cammogtak, így lehetővé vált, hogy a felvételek felgyorsítása után a busz szupergyorsnak tűnjön.

19.   David Thewlis örökre Lupin professzor marad a Harry Potter-rajongóknak. Azt már kevesen tudják, hogy már az első rész előtt elment a meghallgatásra, a gonosz Mógus professzor szerepére. Azt nem kapta meg, azonban a vérfarkas Lupin már az övé lett.

20.   Rowling szigorú „csak brit és ír színészek” szabálya alól a negyedik részben több színész is kivételt kapott. Mivel a Tűz serlegében a történet szerint számos külföldi varázslótanonc érkezik Roxfortba, így számos francia, és kelet-európai színész kapott szerepet a moziban is.

21.   Még az Alkonyat-filmek előtt Robert Pattinson alakította Cedric Diggoryt a negyedik Harry Potter filmben. A színész később úgy fogalmazott, hogy inkább hússzor eljátszaná újra Cedric szerepét, minthogy ismét a mogorva vámpír bőrébe bújjon.

22.   A stábnak volt humorérzéke! Ezt bizonyítja az is, hogy a negyedik rész végén, a stáblistánál feltüntették az alábbi szöveget: „A film készítése során egyetlen sárkány sem sérült meg.”

23.   A Black családfa, melyet az ötödik részben láthatunk, közel 70 nevet tartalmaz. Ezeket maga Rowling találta ki a forgatásra. A családfának pedig fontos szerepe volt a későbbiekben, a Legendás állatok – Grindewald bűntettei filmekben.

A Black családfának a Legendás állatokban lesz igazán jelentősége

A Black családfa

24.   Helena Bonham Carter (Bellatrix Lestrange) gyereket várt a Harry Potter és a Félvér herceg forgatása alatt. Más szabású ruhákkal, és különböző trükkökkel oldották meg a készítők, hogy a nézők ne vegyék észre a pocakját.

25.   Azt tudjuk, hogy a felnőtt Voldemortot Ralph Fiennes alakította, azt azonban már kevesen ismerik, hogy a 11 éves Tom Denem szerepére (a hatodik filmben) a színész unokaöccsét, Hero Fiennes-Tiffin kérték fel.

26.   Minden Harry Potter-rajongó tudja, hogy a Halál ereklyéi egy könyvben, de két részből álló filmben valósult meg. Az első rész elején láthatjuk Emma Watson, vagyis Hermione otthonát. A forgatások alatt a színésznő azt kérte a stábtól, hogy sokkal több könyvet helyezzenek el a díszletben, utalva Hermione személyiségére.

27.   A Félvér herceg végén, Voldemort felnyitja Dumbledore sírját, hogy megszerezze a pálcáját. Eredetileg Harry vette el a pálcát, ám ezen változtattak.

28.   Az utolsó filmhez Roxfort modelljét digitálisan készítettek el, hogy a korábbi hét filmben feltűnő, megépített díszlet ne pusztuljon el a csatajelenetekben.

29.   Az utolsó részben tűnik fel A szürke hölgy, vagyis Hollóhát Heléna szelleme. A szerepet állítólag Kate Winsletnek szánták, ám a színésznő ügynöke anélkül visszautasította a lehetőséget, hogy megkérdezte volna róla a Titanic sztárját.

30.   A Halál ereklyéi második részében, van egy jelenet, amikor Voldemort átkarolja Draco Malfoyt. Ezen a ponton a színész Ralph Fiennes rögtönzött, és ezért olyan rémült, megbénult Tom Felton valódi reakciója.

Akkor és most:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top