nlc.hu
Sztárok

Dudás Miklós önéletrajzi könyve

Dudás Miklós: Ha újrakezdeném, nem doppingolnék

„Őszintén a doppingról” - címmel írja önéletrajzi könyvét Dudás Miklós; aki a 34 hónapos eltiltása előtt olimpia hatodik és világbajnok volt, utána pedig vb- és Eb-bronzérmes lett.
Dudás Miklós: Ha újrakezdeném, nem doppingolnék

A 29 évesen visszavonult világbajnok kajakos a saját doppingesetéről beszélt a DIGI Sport híradójának: „Ha most felpofoznának, hogy ’ez egy álom volt, kelj fel!’, akkor abbahagynám, és nem csinálnám, mert nem ér annyit az egész. Ebből a sportból abszolút jó szájízzel, jó érzéssel szálltam ki, én nem haragszom senkire. Ugye volt egy doppingesetem, ott egyedül én voltam a hibás, az az én saját butaságom volt. Szeretném az embereknek átadni, hogy egy fiatal, tehetséges sportoló hogy jut el oda, hogy mondjuk szerekhez nyúljon” – nyilatkozta a DIGI Sport híradójának, a Sport 24-nek Dudás Miklós.

A kajakos senkinek nem szeretne ártani a könyvvel, annak viszont kimondottan örülne, ha mások is tanulnának a vele történtekből.

„Azért én átmentem a mentális részén is, megtapasztaltam, hogy mit okoznak ezek a szerek, a mélydepressziótól kezdve addig, hogy ha nem hagyod abba, akkor belehalsz, ha abbahagyod, akkor elvonási tüneted lesz, hiszen ezek azért szintetikus anyagok, amiket az ember hónapokon keresztül használ. Ha most üzennem kéne bárkinek, a fiataloknak, azt mondanám, hogy ne kezdd el! Ne azért ne kezd el, mert megbuksz egy doppingteszten, és akkor ’hű, mi lesz’, hanem a saját magad, és az egészséged miatt ne kezd el!”

A kajakot viszont újra elkezdené, a sportágnak köszönhette ugyanis, hogy olimpiai döntőben szerepelhetett 2012-ben.  A londoni olimpiáról a karjára egy tetoválást is készíttetett: „A tetkóm az csajozós, azért csináltattam, de tényleg nagyon büszke vagyok, nekem a döntő egy akkora emlék, hogy a mai napig kiráz a hideg.”

Ezeket az érzéseket nem könnyű pótolni egy visszavonulás után, a kajakos ezért igyekszik csakis a családjára koncentrálni. „Született egy kislányom, és én abba menekültem bele, hogy vele vagyok éjjel-nappal. A sportolóból átvettem az apukaszerepet, és azzal vigasztalódom, hogy van egy gyönyörű családom, megvan mindenünk, és próbálom ezeket a fontos dolgokat nézni az életben. Mert előbb-utóbb a sportpályafutásnak vége van, és ezt mindenki nehezen éli meg. Mosolyogva nem lehet abbahagyni egy sportot, ahhoz túl sokáig tartott, hogy ne viseljen meg.”

(Kiemelt kép: MTI Fotó: Kovács Tamás)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top