nlc.hu
Sztárok
Törőcsik Mari utolsó kérése Varnus Xavértól

Varnus Xavér: Ez volt Törőcsik Mari utolsó kérése felém

Évekkel ezelőtt beszélt arról Törőcsik Mari, hogyan képzeli a búcsúztatását. Ezt most Varnus Xavér idézte fel.
Varnus Xavér

Számtalan hírességhez hasonlóan Varnus Xavér orgonaművész is megemlékezett a 85 éves korában elhunyt Törőcsik Mariról. A Facebookon egy közös fotóval búcsúzott, és azt írta: „Sit tibi terra levis”, azaz „Legyen neked könnyű a föld!”.

A Bors észrevette, hogy Varnus Xavér egy kommentben felidézte, hogy Törőcsik Mari már évekkel ezelőtt leírta, hogy miképp képzeli el a saját búcsúztatását. Erről a Törőcsik Mari – Bérczes László beszélgetőkönyve című kötetben beszélt először és utoljára.

„Végrendelkezek ember! Xavér lejön nekem orgonálni, és egy pélyi elemista, negyedikes-ötödikes kisdiák felolvas egy Pilinszky-verset. (…) Terézre bízok mindent. A lányomban megbízom. Beszentelik a hamvaimat, aztán a Tiszába szórnak. Az az én folyóm. Ott már csak Teréz és a párja lesz a csónakban. Aztán, ahogy egy barátom, doktor Szongoth Mariann mondta, a Fekete-tengerben fogunk találkozni. (…) Maár Gyula meg én. Őt a Sugovicába szórtuk Bajánál. Az volt az ő Tiszája.”

Varnus Xavér azt írta:

Sajnos, ez volt Mari utolsó kérése felém. Mérhetetlenül megtisztelő, és végtelenül fájdalmas.

A Bors szerint a Kanadában élő orgonaművész mindent megtesz annak érdekében, hogy teljesíthesse Törőcsik Mari utolsó kívánságát. Ám ez nem lesz egyszerű, mert a járvány miatt nem könnyű kontinenseken keresztül utazni.

(Kiemelt kép: MTI/Mohai Balázs)

Búcsú Törőcsik Maritól:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top