nlc.hu
Sztárok

Richard Clayderman családja és feleségei

Két házassága is zátonyra futott A Romantika Hercegének – Így él ma a 67 éves Richard Clayderman

Richard Clayderman a nyolcvanas években volt a legnépszerűbb, ám ma is aktívan koncertezik. Két házassága is válással végződött, harmadik nejével viszont boldog és egyszerű életet él.

Richard Clayderman 1953-ban, Párizsban született, Philippe Pagès néven. A Clayderman művésznevet, mely az egyik ükanyja leánykori neve volt, pályafutásának kezdetén, a producere tanácsára vette fel, a Richardot pedig ehhez választották. Zongorázni gyerekként, zongoratanár édesapjától tanult és már 12 évesen felvették a Párizsi Konzervatóriumba, ahol évfolyamelsőként diplomázott. Klasszikus zenészként akart karriert építeni, ám édesapja beteg lett, ő pedig, hogy támogatni tudja, banki ügyintézőként vállalt munkát, emellett kortárs zenekarok mellett lett zongorakísérő, így került kapcsolatba a könnyedebb műfajjal.

18 éves volt, amikor akkori barátnője, Rosaline teherbe esett a lányukkal, ő pedig feleségül vette, ám a házasság mindössze két évig tartott. „Hiba volt összeházasodni, annyira éretlenek voltunk” – mondta erről utóbb egy interjújában.

Richard Clayderman

Richard Clayderman 1981-ben és 2015-ben (Fotók: Getty Images)

Karrierjében az áttörést az 1977-ben készült Ballade Pour Adeline című felvétel hozta el. A kislemez a világ 38 országában, 22 millió példányban kelt el. A fiatal zongoraművész karrierje szárnyra kapott, zenei tudása mellett pedig vonzó külsejével is hódított.

„Az összes lány, az összes rajongói levél! Nem mintha panaszkodnék, de nem számítottam ilyesmire. Nancy Reagan adta a becenevemet. Eljött az egyik koncertemre, és A Romantika Hercegének nevezett! Természetesen semmi nem volt köztünk” – mesélte egy alkalommal a művész.

Ebben az időszakban, egy színházban ismerte meg második feleségét, az akkoriban fodrászként dolgozó Christine-t. 1980-ban házasodtak össze, és született egy fiuk, Peter. „Másodszor jobb férj és apa voltam. Többet voltam jelen. De még így is nagyon sokat turnéztam, ami nem tett jót a házasságomnak.” Végül ez a frigy is válással végződött. „Rengeteg pénzt veszítettem a válásaimkor. Nagyon nagylelkű voltam a volt feleségeimmel, főleg a másodikkal – még az új barátját is kifizettem!” – jegyezte meg.

2010-ben harmadszor is megnősült: a hegedűművész Typhaine-nal a mai napig is együtt vannak. „Ő volt a legideálisabb a számomra, hiszen már tíz éve ismertem. A kísérőzenekaromban játszott, így nagyon jól ismerte a személyiségemet.”

Richard Clayderman

Továbbra is koncertezik (Fotó: Robertus Pudyanto/Getty Images)

Bár karrierjének csúcsai kétségkívül a nyolcvanas évekre tehetők, a 67 éves művész ma is aktívan zenél és amikor teheti, turnézik. Négy évtizedes pályafutása során mintegy 1000 felvételt készített és több mint 2000 koncertet adott. Bár a világjárvány miatt 14 hónapig nem állhatott színpadra, napokon belül újra élőben láthatja a közönség, elsőként Bulgáriában. „Turnézom, ameddig az egészségem engedi, de egyre nehezebb, ahogy öregszel. Mindennap kocogok és kerékpározok, hogy formában tartsam magam.”

A művész mindig kerülte a botrányokat, sosem fogyasztott drogokat és még alkoholt sem. Bár hatalmas vagyona van, ehhez képest egyszerűen él versailles-i házában. Korábban volt négy értékesebb veterán autója, ám ezektől már megvált. 

„A Romantika Hercegének lenni néha nehéz. Olykor csak el akarsz bújni és egyedül lenni. Az embernek pihenésre van szüksége, olykor még a romantika is fárasztó. De ezt ne áruld el senkinek” – viccelődött a Daily Mailnek adott interjújában.

Mi lett velük?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top