nlc.hu
Sztárok
Bagdy Emőke a küzdelmekről mesélt

Bagdy Emőke: „A férfi a teremtés koronája, de én koronázom meg”

Mindig kezdd magadnál – ez az alapelve, szerinte minden kérdésre magadnak kell megadnod a választ. Bagdy Emőke a nehézségekből sokat tanult, és úgy érzi, ezt senki nem úszhatja meg.

Nagyon hosszú és rögös út vezetett el odáig, hogy Bagdy Emőke az ország egyik legismertebb pszichológusává lépett elő.

Tizenévesen még az sem volt biztos, hogy egyáltalán lehetőséget kap a tanulásra, hiszen egy végtelenül kirekesztő rendszerben nőtt fel: származása miatt nem vették fel sem a gimnáziumba, sem az egyetemre először, ám mégsem adta fel. Az akadályok legyőzéséből és a folyamatos küzdelemből életre szóló erőt merített, amelyről az Erősebb Igen legújabb epizódjában mesélt Liebhaber Juditnak.

Bagdy Emőke mesélt a küzdelmekről

Bagdy Emőke mesélt a küzdelmekről

 „Mindig azt éreztem, nekem bizonyítanom kell. Ne zárjatok ki! Ne különböztessetek meg! Én tudok. (…) Én jó vagyok. Én teljesítek. Én megcsinálom. Csak adjatok nekem szabad utat, adjatok nekem lehetőséget” – emlékezett vissza múltbéli gondolataira Bagdy Emőke. Az akadályok olyannyira erős motivációs forrássá váltak számára, hogy elmondása szerint nélkülük ma már nem is tud igazán „nekimenni dolgoknak”.

Bagdy Emőke Liebhaber Juditnak mesélt

Bagdy Emőke Liebhaber Juditnak mesélt

Aki figyelemmel kíséri Bagdy Emőke munkásságát, az jól tudja, hogy a pszichológus javaslatai gyakran saját élettapasztalataiból is táplálkoznak, ami az Erősebb Igen legújabb epizódjában is előjött a munka és a magánélet egyensúlya kapcsán. Bagdy Emőke szerint a munka és a magánélet viszonya olyan, akár a járás: hol az egyik lábra helyeződik súly, hol a másikra, de valahogy mindig nagyobb szerep jut az egyiknek. Időnként bizony nagyobb hangsúlyt fektetünk az egyikre, mint a másikra, de egy igazi társ mellett még ez sem okozhat problémát. Többek között ezért tartja fontosnak, hogy a párkapcsolatokban az „én” és a „te” „MI-vé” váljon, mert a felek csak így képesek kölcsönösen segíteni egymást szerepeik maradéktalan megélésében, amire férjével is nagyon figyeltek egykoron.

„Én csak a férfivel tudom a női boldogságot elképzelni és azzal a párral, aki valóban szövetséges társ. Úgy gondolom, hogy így kerek egész a világ, ha megtaláljuk azt a párt. Mi a férjemmel egymást segítettük, és megtettem a magamét abban, hogy a férjem érdekeit szolgáljam. (…) Ha könyvet írt, fogtam a gyerekeket, és elvittem, leválasztottam őket róla egy időre. Így adódott, hogy érdekesen lettünk egyik lábból a másik, és így haladtunk” – mondta. Bagdy Emőke szerint a világ félreértelmezi az esélyegyenlőség fogalmát, és olyan szélsőségeket szül, melyek nem fedik a jelenség lényegét.

„Én csak a férfival tudom a női boldogságot elképzelni, azzal a párral, aki valóban szövetséges társ. Az esélyegyenlőséggel kapcsolatosan is csak azt mondom, hogy nagyon felfújjuk ezt a dolgot, nagyon rossz irányba van elvíve, ugyanis csak arról van szó, hogy a férfi igenis a teremtés koronája, de én koronázom meg, mert ha egy nő nem rakja rá a koronát, ő sosem lesz koronás fő. Tehát, ha ő koronás fő, én királynő vagyok. (…) Ez a tökéletes esélyegyenlőség. Úgy gondolom, valahogy ezt kellene elérnünk” – fejtette ki véleményét Liebhaber Juditnak.

A mostani helyzetről, hogy a járvány idején hogyan lehet elkülöníteni a szerepeket otthon, erről is megosztotta  a véleményét Bagdy Emőke. 

Az Erősebb Igen korábbi vendégei: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top