nlc.hu
Sztárok

Vanilla Ice családja és élete

Zűrös válása volt a 90-es évek egyslágeres előadójának, Vanilla Ice-nak

Ice Ice Baby – a nyakunkat tesszük rá, hogy ha meghallod, máris a füledben cseng a suttogva kimondott refrén és a zene, amire a 90-es években ráztuk. A rapper azóta 53 éves lett, vállalkozó lett belőle és a felesége is feljelentette.

Robert Matthew Van Winkle, azaz Vanilla Ice is azok közé az egyslágeres előadók közé tartozik, akik hirtelen kerültek éteri magasságokba, majd ugyanilyen sebességgel zuhantak alá.

Floridai szőke kisfiúból tetovált rapper

Egy biztos: ha megszólalnak az Ice Ice Baby első taktusai, még ma is ugyanúgy topogunk rá, mit 31 éve. Habár, a Wikipédia szerint itthon egy édességgyártónak köszönhetjük, hogy egyáltalán megismertük a rapper zenéjét, mi ezt határozottan cáfoljuk: nagyon is ismert volt az itthoni szórakozóhelyeken és a házibulikban is a jeges sláger.

Vanilla Ice régen és most

Vanilla Ice 1991-en, amikor minden az Ice Ice Babyről szólt és napjainkban
(Fotó: Ron Galella, Ltd/Ron Galella Collection via Getty Images és Dimitros Kambouris/Getty Images)

Az extrém frizurás Vanilla Ice gyerekkorától érdeklődött a rapzene iránt, és fekete kultúra is lenyűgözte – művésznevét is afroamerikai barátainak köszönheti. A dél-floridai rapper szövegével hiába próbáltuk felvenni a tempót, nem sikerült, így csak a refrént ismételgettük a dizsiben – de azt annál nagyobb átéléssel.

A klipet visszanézve ma már inkább sírva nevetünk azon, mi számított anno menőnek: a sláger elején a „yo V.I.P.” felkiáltás minden bizonnyal az exkluzív életérzést hivatott kifejezni, amit a falra festett graffitik, a szöcske módjára ugráló, buggyos nadrágos fiatalok és a gyök kettővel kabriózó rapper prezentáltak. Ha már a videót elemezzük, nem mehetünk el szó nélkül a neonzöld és a pink színek mellett sem, mint a 90-es évek elmaradhatatlan árnyalatai – akkoriban minél feltűnőbb volt valami, annál divatosabbnak számított. 

A sláger ráadásul – a városi legenda szerint – a véletlennek köszönheti azt, hogy egyáltalán a nagyközönség elé került. Eredetileg a Play That Funky Music szám volt az, amivel a fiatal rappert el akarták indítani a zenei életben, és az Ice Ice Baby csak a lemez B oldalára került fel. Egy alkalommal azonban egy DJ véletlenül a B oldalt kezdte el pörgetni egy buliban, így megszólalt a ma már jól ismert dal, és a közönség imádta, és imádja a mai napig.

Vanilla Ice ma már főként házfelújításból él

A rapper pillanatok alatt a csúcson találta magát, de ugyanilyen gyorsan alá is zuhant: 1994-re már kiégett, drogproblémákkal küzdött, sőt, a hirtelen jött ismertség és az azzal járó stressz olyannyira megviselte, hogy fiatalon még az öngyilkosságot is megkísérelte.

Az Ice Ice Baby után ugyan még volt egy-két gyengébb próbálkozása a rappernek, de egyik sem ért jéghideg slágerének nyomába. Szerepelt filmekben – például Adam Sandlerrel az Apa égben –, sorozatokban, és a Ninja Rap is a zenészhez köthető, ami a Tini Nindzsa Teknőcök sorozatból készült mozifilm betétdala volt – a koreográfia ebben a videóban sem hétköznapi, ami annak is köszönhető, hogy Vanilla Ice tizenévesen breaktáncos volt, így ez a terep abszolút otthonos a számára. 2016-ban a Dancing With The Stars című műsorba is meghívták, és szerintünk nagyon jól ropta:

Az Ice Ice Baby akkora gigasláger lett az egész világon, hogy a mai napig, 31 évvel a megjelenése után is biztosít fellépéseket a rapper számára, ahol a nosztalgiázni vágyók együtt suttogva üvöltik a refrént. A rapper járja Amerikát, fesztiválokon lép fel, és több mint 30 évvel a legnagyobb őrület után is még nagyon sokan kíváncsiak rá. Gyakran hívják talk show-kba, különböző bárok, éttermek megnyitójára – a tengerentúlon nem felejtették el.

Vanilla Ice fellépésen
Megnézem
Összes kép (5)

Ettől függetlenül főállásban már nem a zenéből él, helyette felcsapott építési vállalkozónak, és házakat újít fel – és nem is akárhogyan. Hatalmas, de felújításra szoruló otthonokat vesz meg, majd egészen zseniális módon új életet lehel az épületekbe. Az otthonfelújításokból sorozat is készült a The Vanilla Ice Projekt címmel, és 9 éven keresztül futott – egy ideig itthon is láthattunk néhány részt a sorozatból.

Többször letartóztatták bántalmazásért

A magánéletével már kevésbé dicsekedhet: a rappert többször letartóztatták – többek között családon belüli erőszak miatt is. Először 2001-ben került nyilvánosságra Vanilla Ice agresszív természete, amikor kitépte a felsége, Laura haját, ugyanis a nő ki akart ugrani a mozgó járműből, és a zenész a hajánál fogva akarta visszatartani. Később, 2008-ban egy veszekedés folyományaként megverte a feleségét, aki feljelentette, de a vádakat később ejtették ellene. A pár végül 19 évnyi házasság után 2016-ban elvált, 2 gyerekük született, akik ma már felnőttek: a 23 éves Dusti Rain és a 21 éves KeeLee Breeze.

Vanilla Ice és felesége
Megnézem
Összes kép (3)

 

Tudj meg még többet a 90-es évek sztárjairól!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top