nlc.hu
Sztárok

Ónódi Henrietta családja

Ónodi Henrietta, a legendás tornásznőnk ma Miamiban él a családjával

Ha nézted az 1992-es barcelonai olimpiát, egészen biztosan emlékszel Ónodi Henriettára, egy apró és törékeny kislányra, aki olyan zseniális ugrásokat hajtott végre, amilyeneket addig senki. Így él most az egykori tornásznő.

Ónodi Henriettát nemcsak itthon, hanem az egész világon imádta a közönség: a 143 centis tornászlány felejthetetlen sportteljesítménnyel ajándékozott meg minket.

Ónodi kislányként lépett az olimpiai dobogó tetejére

Az idén 47 éves békéscsabai Ónodi Henrietta ötévesen kezdett el tornászni, és 12 évesen már a junior Európa-bajnokság 4. helyén végzett gerendán. Az 1988-as szöuli olimpiára fiatal kora miatt még nem jutott ki, de az 1989-es Európa-bajnokságon felemás korláton már aranyérmet szerzett, és ezzel rekordot állított fel itthon is: ő lett a magyar női tornasport első Európa-bajnoka.

Ónódi Henrietta olimpikon

A tornász 1990-ben
(Fotó: David Madison/Getty Images)

1992-ben a barcelonai olimpián aztán azok is megismerték a tornászlányt, akik laikusként nézték az olimpiát: lóugrásban olimpiai bajnoki címet szerzett, és ezüstérmes lett talajon. Az alábbi felvétel egy amerikai kupán készült, és visszanézve még mai szemmel is elképesztő, amit Ónodi csinált.

Profi sportolóként egészen más gyerekkora volt, mint a kortársainak, amiről az nlc-nek adott 2016-os-os interjúban így nyilatkozott:  

„Heti 11 edzés, naponta 6-8 óra, persze iskola mellett. Ilyen napirend nem hagy időt szabad programra, minden percünk be volt osztva. Viszont már nagyon fiatalon utazhattam, még a szocialista rendszerben is. Rengeteget jártunk külföldön, világot láttam gyerekként. Ráadásul nagyon szerettem tornázni, nagyon motivált voltam. A legjobb barátságaim is a sportból nőttek ki. Valamit valamiért.”

Tornászként rengeteg elismerést kapott: 4 alkalommal ítélték neki az év magyar tornásza díjat, beválasztották a Magyar Tornasport és a Nemzetközi Tornasport halhatatlanjai közé, valamint a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjét és a Magyar köztársasági elnöki aranyérmét is az elismerései között tudhatja.

Ónódi Henrietta tornász

Ónodi elképesztő gyakorlatai lenyűgözték a világot
(Fotó: Tim de Frisco /Allsport/Getty Images)

Sportkarrierjét viszonylag hamar befejezte: 1993-ban csak néhány magyarországi versenyen vett részt, világbajnokságokon nem indult, helyette a tanulmányaira koncentrált. 1996-ban ugyan még részt vett az atlantai olimpián, ahol csapatba a 9. helyezésig jutott, de végül 1997-ben felhagyott a versenysporttal.

A tornásznő Miamiban él orvos férjével

Még sportolt, amikor ösztöndíjasként a San Antonió-i Incarnate Word Egyetemen marketinget tanult, és bár a terve az volt, hogy hazajön, végül az Egyesült Államokban maradt. Az egyetem alatt ismerte meg jelenlegi férjét, James Haley-t, az amerikai öttusa-válogatott egykori tagját. 2003-ban összeházasodtak, Ónodi egy ideig edzősködött, majd kiropraktőr férje orvosi rendelőt nyitott, és az egykori tornász ma párja rendelőjének marketingügyeit intézi. Három közös gyermekük született: Annabella 2006-ban, Sebastian 2007-ben és Christian 2010-ben jött a világra.

Ónodiról utoljára 4 éve hallhattunk, amikor hazalátogatott szőlővárosába, Békéscsabára, ahol kiállítást rendeztek a tornásznő pályafutását megörökítő fotókból, és a város halhatatlanjai közé választották. Habár többet élt már az USA-ban, mint Magyarországon, a tornász így nyilatkozott arról, amikor a szülővárosáról kérdezték: „Békéscsaba és Kondoros mindig az otthonom lesz, ott nőttem fel, a család, a közeli rokonság a mai napig ott el. Oda mindig hazamegyek.”

Ónodi Henrietta 2017-ben

Ónodi Henrietta 2017-ben (Fotó: Híradó)

Tudj meg még többet kedvenc sztárjaidról!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top