Évekbe telt, míg feldolgozta a késes támadást az Ace Of Base énekesnője, Jenny Berggren

M. N. | 2021. Szeptember 02.
A svéd popegyüttes sikerei csúcsán, 1994-ben érte súlyos támadás a csapat egyik énekesnőjét. Évekbe telt, mire megküzdött a traumával.

A kilencvenes évek elején feltűnt Ace of Base formáció minden idők harmadik nemzetközi szinten legsikeresebb svéd popegyüttese volt az ABBA és a Roxette után.  Az alapító tagok Jonas „Joker” Berggren, Ulf „Buddha” Ekberg, Jenny Berggren és Malin „Linn” Berggren voltak. 1993-ban megjelent Happy Nation című lemezük közel 23 millió példányban kelt el az Egyesült Államokban, amivel a valaha volt egyik legmagasabb példányszámban fogyott debütáló album lett. Egy héttel azelőtt azonban, hogy a lemez  az amerikai slágerlista élére került, Jenny Berggrent súlyos támadás érte.

Az Ace of Base, vagyis Ulf „Buddha” Ekberg, Malin „Linn” Berggren, Jenny Berggren és Jonas Berggren 1993-ban (Fotó: Fryderyk Gabowicz/picture alliance via Getty Images)

Az énekesnő azok után, hogy két évig szinte folyamatosan turnézott az együttessel, 1994 áprilisában néhány napra a szülei házába vonult vissza pihenni. Egy éjjel azonban arra ébredt, hogy az ágyánál egy fiatal nő áll és kést szorít a nyakához. A támadó ezt követően megragadta a haját, majd még mindig késsel fenyegetve a szülei hálószobájába rángatta Berggrent. Végül az édesanyjának, Birgittának sikerült lefegyvereznie a nőt, ám a dulakodás során több szúrt sebet is kapott a kezén. Mint kiderült, a betolakodó egy Manuela Behrendt nevű, 21 éves német rajongó volt, aki már több napja figyelte a családot, mielőtt behatolt volna az otthonukba. A nőt tette következményeképp kitiltották Svédországból.

„Emlékszem, miután megtámadtak, megtudtam, hogy az Egyesült Államokban az első helyen állunk a slágerlistán. Én viszont csak arra tudtam gondolni, hogy majdnem megöltek. Mindenki azt hitte, hogy hatalmas bulit rendezünk, én azonban nem akartam ünnepelni, összeomlottam” – idézte fel egy nyilatkozatában az énekesnő.

Jenny Bergren 2019-ben (Fotó: Nico Schimmelpfennig/picture alliance via Getty Images)

A támadás természetesen a Berggren családot és a zenekart is rendkívüli módon megviselte, különösen Jenny nővérét, Malint, aki depresssziós lett és két évvel később a csapatot is elhagyta, mivel úgy érezte, nem szeretne többé a nyilvánosság előtt szerepelni.

Jennynek évekbe telt feldolgozni a történteket és örökre megváltozott a hírnévhez való hozzáállása. „Ha most újra átélném, egészen másképp birkóznék meg vele” – vallotta be.

Az énekesnő 2004-ben ment feleségül Jakob Petrén zongoraművészhez, akitől egy lánya és egy fia született. Bár szólóban ma is színpadra lép, elsősorban a nyugodt családi életre koncentrál.

Mi lett velük?

Exit mobile version