nlc.hu
Sztárok

Így él most Darnyi Tamás

Így él Darnyi Tamás 27 évvel a visszavonulása után

Az egykori úszólegenda, Darnyi Tamás már 27 éve visszavonult, az élete azonban eseménydús, nagy változások történtek a sportvezető életében.

Darnyi Tamás  az 1988. évi szöuli és az 1992. évi barcelonai olimpián is olimpiai bajnoki címet szerzett 200 és 400 méteres vegyesúszásban. Négy aranyérmével máig ő a legeredményesebb magyar férfi úszó olimpikon. Ezek mellett négyszer nyert világbajnoki, nyolcszor Európa-bajnoki címet.

Saját világrekordjait döntögette

Darnyi Tamásra túlzás nélkül illik az élő legenda kifejezés: a négyszeres olimpiai bajnok magyar úszó aktív éveiben olyan rekordokat állított fel, amire a mai napig emlékszik az egész világ. A sportoló az első igazán nagy sikerét 1982-ben érte el, amikor serdülőként megnyerte az ifi Eb vegyes úszó számát 200 háton. Elképesztő tehetsége már ekkor megmutatkozott, ugyanis a versenyen elért időeredményei már a felnőtt magyar élmezőnybe illettek.

Darnyi Tamás olimpikon

Darnyi sokáig világcsúcstartó volt
(Fotó: smagpictures.com)

Több mint 50 alkalommal nyert magyar bajnokságot, számtalanszor állított fel világcsúcsot – nem egyszer a saját világrekordjait döntötte meg –, olimpiai csúcsot is köthetünk a nevéhez, valamint az Európa Bajnokságokon sem volt egyedi eset, hogy addig soha nem látott idő alatt úszta le a távokat.

Élet a visszavonulás után

Darnyi Tamás aktív sportéveit 1994-ben zárta le, ekkor vonult vissza, de az úszás a mai napig az élete része. Tagja a Magyar Olimpiai Bizottságnak, valamint a Magyar Úszó Szövetségnek (MÚSZ), és 1995-ben megnyitotta saját úszóiskoláját. Nála tanult úszni Gyurta Dániel is. A sportoló díjai egy egész falat betöltenek. 2017-ben adott utoljára interjút, akkor elmondta, hogy sikerei csúcsán naponta 7.5 órát edzett. Ma már nem szokott úszóversenyekkel álmodni, de uszodával néha még igen. 

Cseh László és Darnyi Tamás
Megnézem
Összes kép (2)

A magánéletét soha nem a nyilvánosság előtt élte, az viszont nem volt titok, hogy feleségül vette Jónás Rita színésznő-műsorvezetőt, akivel két közös gyermekük született: 2002-ben Csenge és 2004-ben Piroska. A lányokat nem babonázta meg az uszoda, egy korábbi interjúban apjuk azt mondta, inkább balettozni és zongorázni szeretnek.
Darnyi és Jónás kétlaki életet éltek, Florida és Budapest között ingáztak, a házasság azonban nemrégiben véget ért. A pár válását követően a gyerekek az édesanyjukkal maradtak Amerikában, Az olimpikon pedig új családot alapított, és született egy gyereke.

Olipikonok

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top