nlc.hu
Sztárok

Kvízműsorok vezetőinek stílusa

Egri Jánostól Kasza Tibiig – így öltözködtek a kvízműsorok vezetői egykor és napjainkban

Kvízműsor-divat a Kérdezz! Felelektől az új Szerencsekerékig, avagy hogyan tűntek el a nyakkendők a szellemi vetélkedőkből...

Kvízműsort vezetni mindig is komoly presztízst jelentett a televíziósok számára. A feladatot pedig, ha nem is kizárólag, de döntő többségben férfiakra bízták. Most felidézzük az elmúlt négy évtized legemlékezetesebb hazai televíziós kvízműsorait, mégpedig a férfi divat szemszögéből.

Kérdezz! Felelek.

Kérdezz! Felelek (Screenshot: Youtube)

A magyar tévés műveltségi vetélkedők ősatyjának számító Kérdezz! Felelek műsorvezetője Egri János volt. A televíziós általában kifejezetten semleges szettekben, jellemzően szürke öltönyben, nyakkendőben állt kamera elé. Az öltözékei a legkevésbé sem vonták el a figyelmet a produkció tartalmáról.

Van benne valami

Van benne valami (Screenshot: Youtube)

A Van benne valami című televíziós barkochba 1976-tól volt képernyőn és ezzel indult Vágó István kvízprofesszori karrierje is. A műsorvezető itt rendszerint a díszlet színeivel tökéletesen harmonizáló outfiteket kapott. Természetesen az öltöny-nyakkendő akkoriban még kötelező volt.

Kapcsoltam

Kapcsoltam(Screenshot: Youtube)

A Kapcsoltam volt az első olyan szellemi vetélkedő, mely a műsorvezető megjelenését tekintve is meglehetősen karakteres arculatot kapott, igaz, valójában egy véletlennek köszönhetően. Történt ugyanis, hogy amikor Rózsa György átvette Vitray Tamástól a műsor vezetését, a saját fehér öltönyében, fekete ingben és fehér nyakkendőben ült a kamerák elé. A szett annyira betalált, hogy ezt követően közel egy évtizeden át “rajta is maradt” és gyakorlatilag összeforrt a produkcióval.

Szerencsekerék

Szerencsekerék (Screenshot: Youtube)

A Szerencsekerék itthon a kilencvenes évek elejétől volt műsoron. A két műsorvezető, Gajdos Tamás és Klausmann Viktor öltözködésében a klasszikus, addig megszokott kvízműsoros irány – sötét vagy szürke öltöny – mellett megjelentek az évtized férfi divatjára jellemző, kissé lehetetlen árnyalatok is, például az orgonalila.  

Mindent vagy semmit!

Mindent vagy semmit (Screenshot: Youtube)

Az ikonikus, közel 800 adást megélt Mindent vagy semmit műsorvezetőjeként Vágó István lényegében hozta a kötelezőt: a kifogástalan öltönyös-nyakkendős szettek hibátlanul aládolgoztak a szellemi vetélkedő tartalmának. A házigazda öltözékei közel negyed évszázad távlatából visszanézve is vállalhatónak tűnnek.

100-ból egy

100-ból egy (Screenshot: Youtube)

A 100-ból egy című vetélkedő élén Vizy András volt az első olyan kvízműsor-vezető, akinek ilyen szerepben megengedték a korábban megszokottnál nagyságrendekkel lazább öltözködést. Öltöny helyett színesebb, inkább az utcai divathoz közelítő outfiteket kapott.

Legyen Ön is milliomos!

Legyen Ön is milliomos! (Fotók: Youtube/RTL/smagpictures.com)

A Legyen ön is milliomos műsorvezetői székében négyen is megfordultak a műsor hazai története folyamán. Vágó István, illetve a szellemi vetélkedők vezetésében szintén jelentős rutinnal rendelkező Gundel Takács Gábor öltözködés tekintetében a konzervatívabb irányvonalat képviselte, ahogy más, hasonló jellegű munkáik során mindig.

Legyen Ön is milliomos!

Legyen Ön is milliomos! (Fotók: RTL/smagpictures.com)

Fábry Sándorra nem erőltettek öltönyt, de még csak a védjegyének számító mellényt és nyakkendőt sem, ő ingben vezette a műsort. Friderikusz Sándor viszont felvette az öltönyt, azonban a szettjeibe mindig került némi “csavar”, például egy különleges színárnyalatú ing vagy egy-egy látványos nyakkendő.

A 40 milliós játszma/Az 50 milliós játszma

A 40 milliós játszma/Az 50 milliós játszma (Fotók: TV2/smagpictures.com)

A 40 milliós játszma első házigazdája, Rákóczi Feri a laza eleganciát képviselte a műsorban: rendszerint felkavaróan izgalmasnak nem nevezhető, de korrekt zakó-ing-farmernadrág kombóban állt kamerák elé. Majka viszont Az 50 milliós játszmában valamivel karakteresebb stylingot kapott: a produkció majd minden adásában volt rajta valamilyen kockás ruhadarab, többnyire zakó vagy mellény, szigorúan nyakkendő nélkül.

A Bank

A Bank (Fotó: TV2)

A Bank című  kvíz show-ban Stohl András öltöztetéskor markáns koncepció érvényesült: a műsorvezető kivétel nélkül minden adásban inget, mellényt és öltönynadrágot viselt, melyek színvilágukban tökéletesen passzoltak a díszletelemekhez is.

Szerencsekerék

Szerencsekerék (Fotó: TV2/smagpictures.com)

A díszlethez öltöztették Kasza Tibit is a Szerencsekerék újjáélesztett változatában. A pasztell színvilágú öltözékek emellett némileg visszautaltak, a műsor első, kilencvenes évekbeli verziójának stílusvilágára is.

Akkor és most

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top