nlc.hu
Sztárok

Tóth Gabi pártában jelent meg

Sztárban sztár leszek: Ismerős volt Tóth Gabi fejdísze? Mutatjuk, honnan!

Nem Tóth Gabi az első – és valószínűleg nem is az utolsó –, aki látványos fejdíszben jelenik meg nyilvánosan.

A Sztárban sztár leszek! tegnapi adása ismét a mesterek ruháinak kielemzésével indult. Tilla úgy fogalmazott, hogy káprázik a szeme, olyan a négy zsűri, mintha a Csillagok háborújából léptek volna ki, vagy legalábbis földöntúli látványt nyújtanak. Ahogy az korábban többször is elhangzott, Tóth Gabinak fontos a magyarsága és a hagyományok, ezért a tegnapi adásban Kalotaszegi ruhában jelent meg, a fején pedig egy párta volt.

Utóbbival kapcsolatban elmondta, hogy szabályt szegett, hiszen ezt a fejdíszt a férjezett nők már nem viselhetnék, de ahogy ő fogalmazott, még csak félig ment férjhez, szóval most felvette. Ezen a ponton Pápai Joci is becsatlakozott.

„Engem ez a dolog izgat, ami a fejeden van. Nem tudom, hogy hívják, de ami izgató, az az is marad” – mondta.

Nem ez volt az első alkalom, hogy ilyen jellegű összeállításban jelent meg az énekesnő, a TV2 tavaszi adománygyűjtő műsorában – amelyet Várkonyi Andrea vezetett – hasonló fejdíszben és szintén hagyományőrző ruhában énekelt.

tóth gabi tv2 adománygyűjtő

Tóth Gabi a TV2 műsorában (Fotó: TV2)

A viselet egyébként nyilván nem új keletű, ahogy Tóth Gabitól elhangzott a műsorban, a párta már a honfoglalás korában is tartozéka volt a női fejviseletnek.

Párta

A párta a leányok fejét a szüzesség jelképeként övező pánt, melyet a lakodalomig viseltek. Pártában maradt a vénlány, akinek nem jutott férj és így nem volt módjában, hogy a pártát letegye.

Híres viselője volt még Spéter Erzsébet, akinek szinte minden nyilvános eseményen az öltözéke része volt, később emiatt ragadt rá a turbános mecénás név is. Az Erdélyből származó hölgy az Amerikai Egyesült Államokba emigrált, ahonnan az 1980-as években tért haza, és először Vitray Tamás Telefere című műsorában találkozhatott vele az ország, miután egy csapásra híres lett.

Többször házasodott, utolsó férje busás vagyont hagyott rá, ami miatt 1987 után mecénásként is ismert lett Magyarországon: vagyonából akkoriban 20 000 dollárt ajánl fel a Nemzeti Színház építésének javára, nem sokkal később pedig  létrehozta az Erzsébet-díjat, amellyel a magyar művészeket támogatta.

tóth gabi spéter erzsébet

Spéter Erzsébet és Tóth Gabi fejdísze (Fotó: TV2 / MTI)

Hol láthattam? 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top