nlc.hu
Sztárok
Sztárok vallottak az alkoholfüggőségükről

,,Ma van az a holnap, ami miatt tegnap annyira aggódtál” – nyíltan beszélnek a sztárok arról, milyen út vezetett a józansághoz

Nagyon sok sztár nyíltan vállalja, hogy egykor függő volt, hogy az alkohol- és a drogfogyasztás komoly problémákat okozott. Vannak, akik még mindig harcolnak a démonjaikkal, vannak, akiknek egy időre sikerült a józanság útjára lépnie, és olyanok is, akik immár több évtizede nem nyúltak italhoz vagy kábítószerekhez.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2016-os becslése szerint 380 millió ember szenved alkoholizmusban, és sajnos ezzel a szenvedélybetegséggel itthon is nagyon sokan küzdenek: a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2017-ben 379 ezer főre tette a magyar alkoholisták számát, míg a WHO szerint Magyarországon a népesség 9,4 százaléka alkoholfüggő, ami a népességgel számolva közel 900 főt jelent. Itthon több éven át futott a Száraz November kampány, aminek az volt a célja, hogy az emberek egy hónapra letegyék az italt, és megismerhessék önmagukat és az alkoholhoz fűződő viszonyukat.

Az, hogy kiből lesz alkoholista, alkoholbeteg, az sok tényezőtől függ, és ahogyan korábbi cikkünkben írtuk, annak is okozhat gondokat a túl sok vagy túl gyakran fogyasztott alkohol, aki nem tartozik az előbbi csoportba, és a társadalom bármilyen rétegében találunk olyan embereket, akik ilyen problémákkal küzdenek. A sztárok sem kivételek, és ők ismertségüket kihasználva tehetnek azért, hogy a diskurzus fennmaradjon, és a történetükből, aki tud, az erős meríthessen.

Az évek során rengeteg külföldi és magyar híresség mesélt függőségéről, az alkoholról való viszonyáról, legutóbb Jessica Simpson osztotta meg gondolatait az Instagramon a következő, négy évvel ezelőtt készült kép kíséretében. 

„Felismerhetetlen vagyok ezen a képen, ami 2017. november elsején készült. Hosszú út állt előttem. Abban a pillanatban tudtam, hogy vissza fogok jutni a régi önmagamhoz, hogy az önbecsülésemért folytatott harcomban győzedelmeskedni fogok…Ehhez viszont le kellett szoknom az alkoholról, enélkül nem tudtam volna továbblépni, és őszintén szólva, nagyon ki voltam merülve. Érezni akartam a fájdalmat, úgy, hogy azt ne kelljen szégyellnem. Szerettem volna visszakapni az irányítást, és meg akartam törni kört, hogy továbbhaladhassak, hogy ne érezzek bűntudatot, megbánást sem a korábbi, sem a jövendőbeli döntéseimmel kapcsolatban” – írta az énekesnő, aki hozzátette, az elmúlt négy év valójában csak kettőnek tűnt, és úgy gondolja, ez jó dolog.

“Az alkoholizmus rengeteg stigmával jár együtt. Komoly munka volt, hogy valóban elfogadjam a kudarcot, a fájdalmat, hogy valami nincs rendben, és az önszabotázst. Nem az ivás volt a probléma. Én voltam az. Nem szerettem magam. Nem tiszteltem a saját erőmet. Ma már igen. Megbarátkoztam a félelmeimmel, és megtanultam együtt élni a komor dolgokkal, amik történtek velem…Szabad vagyok” – fejezte be sorait.

2020-ban megjelent önéletrajzi könyvében is írt már az alkohol- és gyógyszerfüggősséggel folytatott küzdelméről, többek között arról is, hogy ezek a problémák részben arra vezethetőek vissza, hogy gyermekkorában szexuálisan bántalmazták, és így próbált megbirkózni a traumával, amit akkor átélt. „Nem is tudtam, mi mindent kell megosztanom, de a zene és az írás segített ebben. Amikor elkezdtem átélni a fájdalom minden mélységét, rájöttem, hogy eléggé mélyponton vagyok” – nyilatkozta korábban a People magazinnak.

És mi volt a mélypont? Amikor halloweenkor nem volt olyan állapotban, hogy fel tudja öltöztetni gyermekeit. „Nem akartam, hogy ilyen állapotban lássanak, és szégyellem bevallani, de nem tudom, hogy ki adta rájuk a jelmezt.” Ez volt négy éve, és Jessica Simpsonnak azóta sikerült józannak maradnia, még a pandémia ellenére is. „Nem is gondoltam az italra, és furcsa, mert nagyon könnyű volt lemondanom róla. Ebben az segített, hogy tudtam, romantizáltam a fájdalmat, amibe szerettem kapaszkodni”.

És még sokan mások

Jessica Simpsonhoz hasonlóan Kit Harington, a Trónok harca Havas Jonja is több évvel ezelőtt döntött úgy, hogy megküzd függőségével. A színész 2021 augusztusában a Sunday Timesnak mesélt tapasztalatairól, például arról, hogy ismerősei előtt is titkolta, min megy keresztül, és sokakat meglepett a környezetében, amikor kiderült, mivel küzd. Elmesélte, hogy még a sorozat alatt kezdődtek a problémák, a forgatás befejeztével pedig eljutott a mélypontra. „Rossz, szégyenteljes embernek gondolod magad, és úgy érzed, hogy nincs kiút, egyszerűen ilyen vagy. A leszokásnak viszont fontos része az, hogy beismerd, igenis képes vagy megváltozni…Ebbe kapaszkodtam én is, hogy képes vagyok alakítani magamon, képes vagyok arra, hogy másként éljem az életem.”

A józanságig vezető út persze nem volt könnyű, nehéz pillanatokat élt meg abban a connecticuti klinikán is, ahova bevonult. Hozzátette, semmiképpen sem akarja, hogy mártírként tekintsenek rá, de reméli azzal, hogy megosztja történetét, tud segíteni másokon. Harington arról is mesélt, hogy a függőség milyen terhet rótt kapcsolatára feleségével, Rose Leslie-vel, és hogy azóta mennyire csodálatos az élete. “Van egy gyermekem, és a házasságom is remek.. Nagyon, nagyon boldog, elégedett, józan ember vagyok”.

Kit Haringtont lencsevégre kapták, ahogy részegen egy bárban balhézik 2018-ban. Fotó: Profimedia

Kit Haringtont lencsevégre kapták, ahogy részegen egy bárban balhézik 2018-ban. Fotó: Profimedia

Az, hogy mennyire nem könnyű letenni az italt, jól mutatja Chrissy Teigen példája is. A modell 2020 végén büszkén mesélte, hogy már egy hónapja nem ivott. „Egy hónappal ezelőtt, a születésnapomon kaptam ezt a könyvet az orvosomtól és barátomtól. Elegem volt abból, hogy emberek előtt hülyét csináljak magamból (még mindig szégyellem magam), elegem volt abból, hogy egész nap iszom és 6 órára szarul érzem magam, nem tudok aludni. Azóta józan vagyok” – írta az Instagramon.

Sajnos ezt követően előfordult, hogy nem tudott nemet mondani az alkoholra, és nehéz hónapokat tud a háta mögött, tavaly ősszel elvetélt, majd sokakat haragított magára azzal, Twitteren zaklatott egy fiatal valóságshow-sztárt. 2021 szeptemberében azonban ismét jó hírekről tudott beszámolni.  „Ötven napja józan vagyok. Már majdnem egy évnek kellene lennie, de volt néhány botlásom. Ez az eddigi leghosszabb idő, amit kibírtam alkohol nélkül. Nem tudom, hogy sikerül tartani magam ehhez, de azt tudom, hogy már SEMMI módon nem tesz jót nekem. Nem leszek vidámabb, nem táncolok, nem leszek lazább. Rosszul leszek, elalszom, és pocsékul vagyok, amikor felébredek, miután kihagytam egy valószínűleg szórakoztató estét.”

Chrissy Teigen (Fotó: Profimedia)

Chrissy Teigen (Fotó: Profimedia)

Nagyon sok olyan híresség is van, akik már hosszú évtizedek óta nem ittak alkoholt, például Jamie Lee Curtis. „Eltitkoltam. Beteg voltam, akárcsak a titkaim. Isten kegyelmével és sok ember támogatásával, akik ugyanabban a cipőben jártak mint én, valamint néhány józan angyal segítségével… 22 éve vagyok józan” – írta 2021 februárjában. Anthony Hopkins 2020 decemberében Twitteren jelentette be, milyen fontos évfordulót ünnepel, negyvenöt évvel korábban tette le a poharat. Videójában elmondta, ha nem mond nemet az alkoholra, már halálra itta volna magát, és nagyon jól tette, hogy a józanság mellett döntött, mert élete azóta csodálatos. Azoknak pedig, akik még az út elején állnak, a következőket üzente. „Ma van az a holnap, ami miatt tegnap annyira aggódtál. Fiatalok, ne adjátok fel. Csak tartsatok ki”.

Sir Anthony Hopkins az Armageddon Time c. film forgatásán Fotó: Profimedia

Sir Anthony Hopkins az Armageddon Time c. film forgatásán Fotó: Profimedia

Ozzy Osbourne fia, Jack ugyan csak 35 éves, de az ő története tanulságos lehet, hiszen neki nagyon fiatalon gyűlt meg a baja a függőséggel, és ezzel sajnos nincsen egyedül, viszont most már büszkén mondhatja el magáról, hogy 18 éve él drogok és alkohol nélkül. „Üzenem azoknak, akik szeretnének józan életet élni, nem lehetetlen, de tenni kell érte. Sok szeretetet küldök azoknak az embereimnek, akik velem együtt járták ezt az utat” – írta az Instagramon. Egy évvel korábban pedig azt is megosztotta, hogy mi jelentette számára a fordulópontot, állítása szerint akkor változott meg minden, amikor szembesült azzal, hogy az alkohol és a kábítószerek az életében csak rossz dolgokhoz fognak vezetni, nem tudja azokat következmények nélkül fogyasztani. „Találkozókra jártam, dolgoztam a felépülési program lépésein, segítettem az újonnan érkezőknek, és erős, józan emberekkel vettem körül magam” – tette hozzá.

Ahogyan ő, testvére, Kelly és édesapja, Ozzy is megvívta a saját harcát, és erről ők is nyíltan beszéltek. A zenészt állítása szerint pont fia szembesítette azzal, hogy változtatnia kell az életén. „Összevesztem Jackkel, és megkérdeztem, mégis mi a franc az, amire igazán vágyik, mert bármit megadok neki, amit csak akar. Erre azt válaszolta, hogy egy apa. Ez olyan volt, mint egy tökön rúgás. Teljesen ledöbbentem. Rájöttem, hiába tudtam nekik anyagilag mindent megadni, ha az egyik legfontosabb személy hiányzott az életükből” nyilatkozta a Varietynek egy közös interjúban, amiben fiával és feleségével, Sharonnal együtt beszéltek arról, a függőségek hogyan határozták meg életüket.

„Nagy sikereket értem el az életemben, de soha nem éreztem jól magam a bőrömben. Fiatalon kezdtem, és kipróbáltam mindenféle dolgot, bármi jöhetett, ami segített felejteni…. Az egyik utolsó dolog, amit apám mondott nekem, mielőtt meghalt, az volt, hogy “Csinálj valamit az ivással”. Így hát ledöntöttem egy italt.” – mesélt a kezdetekről Ozzy Osbourne. És hogy amikor neki is saját gyermekei lettek, miért nem tudott végleg leállni? “Tettem az egészre, mert voltam állva. Ez egy nagyon önző betegség. Nem gondolsz ilyen dolgokra, mert különböző szerek hatása alatt állsz, egy megváltozott tudatállapotban vagy.”

Jack és Ozzy Osbourne (Fotó: Profimedia)

Jack és Ozzy Osbourne (Fotó: Profimedia)

Egy kérdésre válaszolva pedig megjegyezte, igen, bizonyos értelemben a leszokás is egy önző dolog, de ha az ember rajta marad a másik úton, annak katasztrofális következményei lehetnek. “Kelly azt mondta nekem egy nap miután egy ideje már leszokott: «Semmi sem változott. Már annyi éve józan vagyok. Mi baj lehetne? Akár még ihatnék is egyet» . Erre pedig ezt válaszoltam neki. «Amikor egy józan időszak után újra inni kezdtem, az a világon a  legrosszabb érzés. És tudod, mit csinálsz? Még többet iszol, hogy megszabadulj a bűntudattól. Csak ennyi, és vége»”. Ozzy Osbourne számtalanszor futott neki az elvonónak, legelőször, 1984-ben, Kelly születésének évében feküdt be, de sajnos mindig visszaesett. „A negyedik vagy ötödik alkalommal, amikor elvonóra ment, azt gondoltam, ezúttal sikerülni fog neki. De nem így lett, utána feladtam a reményt, és elfogadtam, hogy ez most már mindig így lesz” – nyilatkozta Sharon Osbourne. Szerencsére nem lett igaza, ha későn is, de úgy tűnik, Ozzy Osbourne végleg búcsút intett a múltnak, lassan nyolc éve annak, hogy józan életet él.

És hogy mennyire nehéz úgy leszokni az alkoholról és a drogokról, hogy közben ezrek, ha nem milliók figyelnek? „Az a helyzet, hogy az emberek betegségnek nevezik az alkohol- és a drogfüggőséget, de ha rákos lennél, az emberek nem másznának át a fákon, és nem fotóznának le az ágyadban. Mégis megteszik, amikor az elvonón vagy” – mondta Ozzy arra reagálva, hogy fia milyen nehezen élte meg, hogy még javában forgott a családi valóságshowjuk, amikor úgy döntött elvonóra megy, így a lapok nagyon sokat foglalkoztak azzal, hogy éppen min megy keresztül. Meglátása szerint egyébként a műsor és úgy általában a hírnév ugyan hozzájárult ahhoz, hogy 17 évesen már elvonóra kelljen mennie, de nem lehet mindent erre fogni. “Azt hiszem, ez csak idő kérdése volt. A hírnév csak felgyorsította a folyamatot. Ha 50 éves koromig nem nyúltam volna az italhoz, akkor is azt hiszem, hogy a végeredmény ugyanaz lett volna. Én is egyike vagyok azoknak, akik függő személyiséggel rendelkeznek, szeretem azokat a dolgokat, amiktől másként érzem magam.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top