nlc.hu
Sztárok

A The Kelly Family zenekar története

Emlékszel még rájuk? Így élnek ma a The Kelly Family tagjai

A The Kelly Family volt Németország amerikai-ír családja, két szülő és egy rakás gyerek egy kisbuszban utazgatott Európában, énekeltek és végül világszerte óriási hírnévre tettek szert.

A The Kelly Family az a német zenekar volt a 90-es években, amit vagy imádtak vagy utáltak az emberek. Heves érzelmi reakciókat váltott ki a család, amiben mindenki elkötelezett zenész és énekes volt, de talán pont ez az ellentétes fogadtatás lett az óriási siker egyik titka. A főleg tinirajongókkal körülvett zenekart sokat gúnyolták az akkori sajtóban, ám az tagadhatatlan, hogy a 90-es években megkerülhetetlenek voltak a slágereik, mindenki ismerte az An Angel vagy az I Can’t Help Myself című dalaikat, még akkor is, ha egy kő alatt élt egy barlangban.

Család az úton

A The Kelly Family története a ‘60-as évek közepén indult, amikor az apa, Dan Kelly első feleségével és négy gyermekükkel (Danny, Caroline, Paul és Kathy) visszatért Amerikából Európába. A család ír felmenői még az 1850-es éhínség idején vándoroltak ki Írországból az Egyesült Államokba, innen vezetett Dan Kelly útja először Sanyolországba, ahol beleszeretett egy táncosnőbe, Barbara Annbe, aki egyben a négy gyerek bébiszittere is volt, végül elhagyta érte első feleségét és feleségül is vette. A párnak nyolc gyermeke született, és az első házasságból való négy gyerek is velük élt.

A Kelly család gyerekei magántanulóként otthon sajátították el az olvasást, írást, matematikát és mellette oktatást kaptak a szülőktől, zenetanároktól, zenészektől táncból és énekből is. 1974-ben pedig a család belevágott abba a 20 éve kalandba, melynek során szerte Európában utcazenélésből éltek, majd a végén világhírű zenekarrá váltak. Kezdetben a család egy Volkswagen kisbuszban utazott, ám később egy londoni emeletes buszba költöztek át, miután a VW-t ellopták.

Kelly Family

A The Kelly Family 1979-ben. A busz előtt balról: Daniel (48), Patricia (9), Johnny (12), Kathy (17), Caroline (18), Danny (19), Paul (15) és Barbara (38) a 20 hónapos Paddyvel a karján. A buszon balról: Jimmy (8), Joey (6) és Barby (4). (Kép: Getty Images)

A család bejárta Németországot, Ausztriát, Olaszországot, Írországot, Franciaországot és Baszkföldet, ingyen koncerteztek, és a zenéjükkel felvett kazetták eladásából éltek nagyon szerényen. Egyszer egy régi csokoládégyár telephelyén laktak Kölnben, máskor egy hamburgi kempingben, majd egy farmon a Fekete-erdőben kötöttek ki, hogy tető legyen a fejük felett. Az anya, Barbara Ann 1982-ben halt meg mellrákban, ezután Dan és a gyerekek Párizsban éltek egy romos belvárosi szállodában, és egy időre még az Egyesült Államokba is visszatértek. 1983 és 1994 között a család naponta háromszor lépett fel ingyen koncerteken és több százezer saját gyártású kazettát adtak el. A 80-as években így nézett ki a zenekar: Dan, Paul, Kathy, John, Patricia, Jimmy, Joey, Barby, Paddy, Maite és a kis Angelo, aki kétéves korában csatlakozott a bandához.

Áttörés, szárnyalás és zuhanás

A The Kelly Family azután repült a hírnév felé, hogy a népszerű német Bravo ifjúsági magazin kétoldalas cikket közölt a buszos családról, ahol mindenki a zenekar tagja. A család 1994 januárjában fellépett egy nagy Bravo show-műsorban – májusban pedig Dortmundban megtartották életük első fizetős, nagy helyszínen tartott, telt házas koncertjét. A következő években kezdődött az igazi szárnyalás: csak Németországban több mint 2,5 millió albumot adtak el a 90-es években. Hirtelen híresek lettek, különösen Paddy és Angelo, akikért tinilányok százezrei rajongtak fejvesztve. A félig nomád, buszos élet után belecsöppentek abba a helyzetbe, hogy testőröket kellett fogadniuk, annyira ostromolták őket a rajongók.

kelly family 89
Megnézem
Összes kép (8)

Az 1990-es évek végén és a 2000-es évek elején a legidősebb Kelly gyerekek próbaképpen saját szólóprojektekbe kezdtek. Az apa, Dan Kelly 2002-ben bekövetkezett halála jelentette aztán azt a törést a családban, melynek során elkezdett leáldozni a zenekar csillaga. A szívtipró Paddy Kelly a következő hat évre elvonult egy kolostorba, Barby teljesen eltűnt a nyilvánosság elől, Joe Kelly pedig extrém sportolóvá alakult át, míg Kathy és Maite Kelly különböző német televíziós szórakoztató műsorok előadójaként dolgozott tovább. A formáció azért még olykor fellépett ezek után is a színpadra, bár hiányosan, hiszen eddigre hivatalosan már csak hat tag maradt a zenekarban: Angelo, Maite, Paddy, Joey, Jimmy és Patricia. Adtak ugyan koncerteket, ám 2006-ban átveszi több családtagnál is a gyerekek születése a főszerepet a zene helyett. Ebben az évben öt új baba született a Kelly-családban:

  • Angelo harmadszor lett apa. Felesége, Kira március 6-án Németországban adott életet kislányuknak, Emmának.
  • Maite először lett anya, kislányának, Ágnesnek adott életet.
  • Paul hetedszer lett apa.
  • Joey harmadszor lett apa. Lánya, Lillian július 7-én született.
  • Jimmy is először lett apa. Felesége, Meike augusztus 9-én adott életet kislányuknak, Aimeenek.

Ha a The Kelly Family végéhez szeretnénk dátumot csatolni, akkor nehéz dolgunk lenne, hiszen a mai napig nem oszlottak fel hivatalosan, sőt, koncerteket is adnak, csak már ritkábban, és új felállásban. Talán 2007 volt az a fordulópont, amikor egy turné után Patricia szünetet akart tartani, Angelo szólóturnéra indult és kilépett a zenekarból, Paul pedig követte a példáját és a kilépésével együtt visszatért inkább Írországba. 2007 augusztusában és szeptemberében a zenekar két nagyszabású szabadtéri koncertet adott Berlinben és Dortmundban, a következő tagokkal: Patricia, Maite, Joey, Paul és Kathy. Ezen a koncerten már Jimmy sem jelent meg, a szólókarriert választotta a családi vállalkozás helyett. A The Kelly Family sosem tudott ezek után visszatérni a korábbi csillogó sikerhez, a szétmorzsolódás után 2008-ban adták utolsó koncertjüket (Maite, Patricia, Joey, Paul és Kathy) Hollandiában, bár hivatalosan nem mondták ki, hogy ez lesz a búcsúkoncertjük.

A visszatérés

2017-ig nem nagyon lehetett hallani a The Kelly Family tagjairól és a zenekarról, ebben az évben aztán a gyereksztárból ötgyermekes apává vált Angelo Kelly bejelentette, hogy ő, Patricia, Kathy, Jimmy, Joey, John és Paul Kelly megállapodtak abban, hogy 2017. május 19-én Dortmundban adnak koncertet – ugyanazon a helyszínen, ahol több mint két évtizeddel ezelőtt először játszottak telt ház előtt. Paddy és Maite nem csatlakoztak hozzájuk, inkább szólókarrierjükre koncentráltak. A májusi koncertre 18 percen belül elkelt minden jegy, ezért két további koncertdátumot is kijelöltek a zenekarnak, melyekre szintén napokon belül elkapkodták a jegyeket.

kelly family 2020
Megnézem
Összes kép (9)

Az újraegyesüléskor Angelo elárulta, hogy a hosszú szünet ellenére sem volt fennakadás a felkészülésben, ott tudták felvenni a fonalat a zenében, ahol letették 2008-ban. Azt azonban bevallotta, hogy mindannyiuknak kétszer olyan keményen kell dolgozni és gyakorolni, mert már nem olyan fiatal és friss a hangjuk, mint pár évtizeddel ezelőtt. A nagy visszatérés óta is koncerteznek, igaz, olykor kihagyásokkal, most például két év szünet után 2022 karácsonyára készülnek egy nagykoncerttel Ausztriában.

2021 nehéz év volt

2021 áprilisában érkezett a hír, hogy a Kelly gyerekek közül elhunyt Barby Kelly, alig 45 évesen. A család nem közölte a nagyközönséggel a halála okát, csak annyit írtak a Facebookon, hogy „rövid betegség után néhány nappal ezelőtt elhunyt”. Barby Kelly a zenekarban gitározott és énekelt, ám már 2002-ben otthagyta a színpadot romló egészsége miatt – állítólag mentális betegséggel küzdött –, és a legtöbb testvérével ellentétben nagyon visszahúzódó életet élt, a halála előtti 20 évben gyakorlatilag semmit sem lehetett hallani róla. A halála előtti évben azonban a 25 Years Later című The Kelly Family albumon ő is énekelt dalrészleteket, úgy tűnt, hogy visszatér kicsit a rivaldafénybe, ám a betegsége ebben végül megakadályozta.

2021-ben nemcsak Barby halála miatt került a család a hírekbe: 3000 euró (több mint egymillió forint) pénzbírságra ítélték Németországban Angelo Kellyt, mert a The Kelly Family bajorországi koncertjén 2019-ben fellépett Angelo legkisebb, alig négyéves gyermeke is, ezzel pedig az apa megsértette a gyermekmunkára vonatkozó német törvényeket. „A koncert alkalmával a William nevű gyermek legalább 30 percig tartózkodott a színpadon, az együttes többi tagjával együtt zenélt és énekelt, sőt saját dalt adott elő. A társulat ezzel megsértette a fiatalkorúakat védő német munkaügyi jogszabályt” – indokolta a büntetést a hassfurti közigazgatási bíróság. Angelo fellebbezett az ítélet ellen – sikertelenül –, ahogy nyilatkozta, számára a gyermekei jólléte a legfontosabb, és nem kötelezte senki a kicsit a színpadi szereplésre, mindig a saját akaratából lépett a zenekarral színpadra, hogy kis gitárján játszva elénekelje a What a Wonderful World című számot, amitől természetesen egy emberként zokogott az egész közönség.

Források: 1, 2, 3, 4, 5, 6

Akkor és most!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top