nlc.hu
Sztárok
Buddhista sztárok

5 sztár, akiket a buddhizmus segített át a nehézségeken

Ezek az ismert személyek gyakorolják is a buddhizmust.

A buddhizmus a legtöbbünk által Buddhaként ismert Siddhartha Gautama tanításain alapuló filozófia és vallás. Bár az egész világon megtalálható, a buddhizmus Ázsiában a legnépszerűbb, és Indiából származik. A buddhizmusnak két fő ága van, a mahájána és a théraváda, az előbbi a legnépszerűbb. A buddhizmus összes ága között a közös szál a „függő keletkezés” fogalma, amely szerint a valóság az ok és okozat összefonódó hálója.

Bár eredete távoli, rengeteg híres amerikai buddhista van. A Star Wars rendezője, George Lucas buddhista, akárcsak Goldie Hawn és Orlando Bloom. Mégsem ők az egyetlen híres buddhista követők: David Bowie és Steve Jobs is ismert buddhisták voltak, sőt Tiger Woods  is elkötelezett hívő.

David Bowie

David Bowie számos vallással kísérletezett élete során, beleértve a buddhizmust is. Chime Rinpocse tibeti láma irányítása alatt tanult. Bowie „középművészeti populista és posztmodern buddhistaként” jellemezte magát, aki „átvészeli a 20. század végének káoszát”.

David Bowie

Fotó: Jim Henson Productions / Photo12 via AFP

Goldie Hawn

Goldie Hawnt zsidó és presbiteriánus szülők nevelték, de felnőttként a buddhizmushoz vonzódott. A szintén buddhista Richard Gere-rel együtt egyszer Indiába utazott, hogy felkeresse a dalai lámát.

goldie hawn

Frazer Harrison/Getty Images/AFP (Fotó: Frazer Harrison / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)

Kate Hudson

Kate Hudsonra hatással volt édesanyja, Goldie Hawn buddhista hite, ebben nevelkedett, és Hawnnak köszönheti, hogy megélheti a buddhizmust az életében. „Az ő filozófiája meggátolt abban, hogy cinikussá váljak, ami elnyomja a jó dolgokat. Ha a pozitivitásra és az őszinteségre koncentrálsz, boldog leszel” – mondta egyszer a színésznő.

Kate Hudson

Fotó:VALERIE MACON / AFP

Tina Turner

Tina Turner baptista családban nőtt fel, de felnőttként vigaszt talált a buddhista elvekben. Azonban nem zárta be az ajtót korábbi vallása előtt. „Még mindig hiszek az Úr imájában. A buddhizmusban megtalálom az Úr imájának egy formáját – mondta Oprah-nak. – Minden vallásnak megvannak a szabályai a jó élethez.”

Tina Turner

Fotó: John Lamparski / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Patrick Duffy

A Dallas egykori színésze már négy évtizede elkötelezett hívő. Szülei meggyilkolásának szörnyű tragédiáját is a buddhizmus segítségével dolgozta fel. A színész akkor már 15 éve élt a vallási irányzat szellemében.

Patrick Duffy

Fotó: LISA O’CONNOR / AFP

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top