nlc.hu
Sztárok

Varnus Xavér akkor és most

Hét évvel ezelőtt hagyta háta mögött Magyarországot, így él most az 58 éves Varnus Xavér

Az idén 58. születésnapját ünneplő Varnus Xavér élete hét évvel ezelőtt egy teljesen új fordulatot vett.

Varnus Xavér zongorázni a Kőbányai Zeneiskolában tanult, az orgonával való kapcsolata pedig a Ihász utcai református templomban kezdődött. Budapesten Kistétényi Melindánál és Lehotka Gábornál tanult, majd Párizsban Pierre Cochereau-nak, a Notre-Dame orgonistájának növendéke lett, rajta kívül a lipcsei konzervatórium professzora, Lorenz Stolzenbach volt a mestere. 1977 óta koncertezik, az orgonaművész eddigi élete során már több mint háromezer hangversenyt adott. 2007-ben kiadott lemeze egy év alatt négyszeres platinalemez lett, a 2008-as egy hónap alatt vált aranylemezzé.

Varnus Xavér akkor és most

Varnus Xavér 2007-ben (Fotó: Mihály Samu Gálos/smagpix)

Külföldön kezdett új életet

Varnus Xavér 2016-ban végleg felszámolta itthoni életét, és akkor Berlinbe költözött. Azt is elárulta, elege lett az országból.

„Huszonöt év alatt nem sikerült az országnak eljutni oda, hogy valakinek a ledolgozott munkáját kifizessék. Sok koncertem honoráriumával évek óta tartoznak, összesen ötvenmillió forintnyi kintlévőségem van. A legrégebbi 14 éves, egy önkormányzat adóssága. Pedig életem egyik legsikeresebb koncertjét adtam a határ közeli városban, ahová rengeteg külföldi is eljött. Hiába van a kezemben bírósági ítélet, hogy fizetniük kell, a kamatokkal együtt mára 18 millió forintot, mindig kibújnak alóla” – mondta korábban Varnus Xavér a Blikknek.

Berlin után Kanada, ahova négy évvel ezelőtt költözött

2018-ban úgy döntött, Kanadában próbál szerencsét, hogy közelebb lehessen ott élő fiához, Danielhez, és az unokájához. Két évig a kanadai Torontóban élt, hogy közel lehessen fiához és unokájához. 2020-ban azonban úgy döntött, hogy kiköltözik a nagyvárosból, és egy 1885-ben épült, erősen felújításra szoruló, használaton kívüli templomot és parókiát vásárolt magának. Az Atlanti-óceán partján álló, elhagyatott templomot 20 millió forint körüli összegért vette meg.

Varnus Xavér akkor és most

Varnus Xavér már nagypapa (Fotó: Olajos Piroska/smagpix)

„Megvásároltam és így megóvtam a pusztulástól egy roppant különleges, 19. században épült, ám elnéptelenedett kanadai templomot az Atlanti-óceán partján” – írta közösségi oldalán. Azt is elárulta, hogy új hangszer is érkezik a templomba. „Októberben építenek bele egy hatalmas és csodálatos sípos Casavant orgonát, amelynek mérete a Művészetek Palotája orgonájának közel harmada lesz. A jövőben itt fogok élni, és Isten segítségével ide hívom majd koncertezni a világ kiváló muzsikusait. Isten szavának háza mostantól Isten zenéjének házaként élhet tovább.”

Varnus Xavérnek nemrég valóra vált egy régi álma is, a saját temploma után egy négyszobás, viktoriánus korszakot idéző angol szállót is vásárolt magának. 

(Nyitókép: Sajtóklub)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top