nlc.hu
Sztárok

7 fotó és 7 történet a ma 85 éves Jack Nicholsonról

7 fotó és 7 történet a ma 85 éves Jack Nicholsonról, akit még mindig imádunk

Ha az ember Jack Nicholsont szeretné látni, akkor van a legnagyobb esélye, ha ellátogat egy Los Angeles Lakers kosármeccsre, ahol a sztár rendszeresen feltűnik a nézőtéren a csapat egyik leglelkesebb szurkolójaként. Ezt leszámítva azonban tizenkét éve visszavonult a rivaldafénytől. Egyike Hollywood legnagyobbjainak, aki máig képes lenne megtölteni nézőkkel a mozitermeket. Boldog születésnapot, Jack Nicholson!

A nővére, aki egyben az édesanyja

Jack Nicholson katolikus családban nőtt fel, ahol nem igazán nézték jó szemmel, ha valakinek házasságon kívül született gyermeke. Amikor a tizenhat éves June Nicholson 1936-ban terhes lett, a család úgy döntött, hogy titokban tartják a dolgot. Miután Jack megszületett, mindenkinek azt mondták, hogy June valójában a nővére, nem pedig az édesanyja, így Nicholson abban a hitben élt egészen 37 éves koráig, hogy van egy jóval idősebb nővére. Az igazságot nem a családjától, hanem egy múltjában kutakodó újságírótól tudta meg, aki telefonon szembesítette őt a valósággal. Nicholson megkérte a Time újságíróját, hogy kicsit tartsa vissza a sztorit, és felhívta az apját – legalábbis akiket annak vélt –, hogy elújságolja nekik, milyen képtelenséget hallott. Azonban kiderült, hogy ami képtelenségnek tűnt, az maga a valóság volt, és June Nicholson nem Jack nővére, hanem az édesanyja volt. A nagy szembesülés a Kínai negyed bemutatója környékén esett meg, de addigra már June is halott volt, valamint a nagyanyja is, aki az anyjaként nevelte fel.

Jack Nicholson

Jack Nicholson Roman Polanski Kínai negyed című filmjében (Fotó: Sunset Boulevard/Corbis via Getty Images)

Rosszcsont gyerekből B-filmes színész

Jack már gyerekként se bírt magával, gyűlölte az autoritást, a tekintélyt és a tanárok nem bírtak vele. Az osztály bohóca volt, az iskola elvégzése igazi kínszenvedés volt számára. A hatalmas energiáit végül a színészkedésbe sikerült átcsatornáznia, aminél nem is történhetett volna jobb dolog vele. Azonban hiába talált magának egy új szenvedélyt, Hollywood nem rögtön ölelte a keblére őt. Bár sokan hajlamosak rávágni, hogy az 1970-es Szelíd motorosok volt Jack Nicholson első filmje, ez eléggé távol áll a valóságtól. A színész addigra már több tucatnyi olcsó, B-kategóriás filmen volt túl, amiket alig látott valaki. Bár meg tudott élni a munkájából, a karrierje bő egy évtizeden át egy helyben toporgott. Nicholson már azon morfondírozott, hogy átnyergel a filmrendezésre, amikor jött Dennis Hopper ultimate hippi mozija, ami mindent megváltoztatott.

Jack Nicholson a Terror c. filmben (1963) Fotó: Photo12 via AFP

Jack Nicholson a Terror című filmben (1963) Fotó: Photo12 via AFP

Nicholson, a csábító

Bár a karrierje legtermékenyebb korszakában tizenhat éven át együtt élt Anjelica Huston színésznővel – akit több alkalommal is az élete szerelmének nevezett –, Nicholson gyakorlatilag végigcsajozta a karrierjét, irgalmatlan sok viszony fűződött a nevéhez ismert és ismeretlen nőkkel egyaránt, és a flörtölésben az sem zavarta meg, ha épp kapcsolatban élt. A hollywoodi pletykák szerint több mint kétezer nővel volt hosszabb, de inkább rövidebb viszonya, bár amikor erre rákérdeztek nála, csak annyit válaszolt, hogy

Sosem számoltam.

Máig legendás pillanat, amikor az Oscar-gálán csapta a szelet Jennifer Lawrence-nek még 2013-ban, és ebben cseppet sem zavarta, hogy a színésznő bő ötven évvel fiatalabb nála. Bár abból a flörtből épp nem lett semmi, a nagy Jack sikerrátája így is egészen elképesztő. Idősebb fejjel nála jóval fiatalabb nőkkel járt, és azt vallotta, hogy mindig olyan korúnak érzi magát, amilyen idős az aktuális barátnője. Az utolsó híresebb barátnője a Twin Peaks csillaga, Lara Flynn Boyle volt, akivel három évig voltak együtt, de a pletykák szerint járt Rita Morenóval, Janice Dickinsonnal, Margaret Trudeau-val, Melanie Griffithszel és Kate Moss-szal is. Egyszer volt házas: még a hatvanas években vette el Sandra Knight színésznőt, akivel a házassága hat évet bírt.

Jack Nicholson és Lara Flynn Boyle a Schmidt története Beverly Hills-i bemutatóján, 2002-ben (Fotó: Kevin Winter/ImageDirect)

Jack Nicholson és Lara Flynn Boyle a Schmidt története Beverly Hills-i bemutatóján, 2002-ben (Fotó: Kevin Winter/ImageDirect)

Nicholson, az édesapa

Jennifer, Caleb, Honey, Lorraine és Ray. Így hívják Jack Nicholson öt gyermekét, akik négy anyukától születtek. Legidősebb lánya, Jennifer még 1963-ban született a feleségétől, Sandra Knighttól. A következő gyermekáldás már 1970-ben jött Susan Anspach színésznőtől. A harmadik gyerek bő egy évtizeddel később érkezett Winnie Hollman modelltől, de ez egy rövid kapcsolat volt. Az egyetlen nő, akitől két gyereke is született, Rebecca Broussard színésznő volt, akivel Jack 1990 környékén volt együtt néhány évig. Anjelica Houston addig jól tűrte Jack kitérőit, ám amikor megtudta, hogy Broussard terhes a színésztől, nem bírta tovább és elhagyta Nicholsont. Nicholson legfiatalabb gyereke, Ray 1992-es születésű, vagyis már ő is harmincéves, és a kosármeccsekre gyakran elkíséri az apját. Nem sokat tudni arról, hogy Nicholson milyen családapa, de amit igen, abból úgy fest, odafigyel a gyerekeire és próbál velük időt tölteni: annak idején gyakran vitte őket magával filmforgatásokra és a vörös szőnyeges premierekre is.

Jack Nicholson, Lorraine Nicholson és Raymond Nicholson

Jack Nicholson, Lorraine Nicholson és Raymond Nicholson (Fotó: Mirek Towski/FilmMagic)

Jack, a partiállat

Bár a filmekben – főképp fiatalon – gyakran játszott átlagembereket, a magánélete mindennek mondható volt, csak épp átlagosnak nem. Jack Nicholson háza hosszú éveken keresztül adott otthont fényűző és vad hollywoodi partiknak, és ehhez olykor még az sem kellett, hogy a színész otthon tartózkodjon. A hatvanas- és hetvenes évtizedet olyan durván pörögte végig, hogy később saját bevallása szerint olyan epizódokra sem emlékezett belőle, mint amikor a Beatles tagjaival találkozott és beszélgetett: csak egy erről készült fotó miatt tud arról, hogy ez mégis megtörtént. Nicholson háza a Hollywood Hillen folyton teli volt fiatal lányokkal és a színész cimboráival, a hűtőben pedig sokszor kaja helyett csak tejet, sört és füvet lehetett találni. A keményebb drogoknak – a fű mellett főképp kokain fogyott – külön rejtekhelyei voltak a házában, ami különösen jól jött például akkor, amikor Roman Polanski nemi erőszak botránya (ez Nicholson házában történt, bár a színész aznap épp nem tartózkodott otthon) miatt a rendőrség házkutatást tartott és nem találtak semmit.

Jimmy Carter elnök beiktatási partija után Jack Nicholson, Linda Ronstadttal és Carl Bernsteinnel távozik egy washingtoni szórakozóhelyről, 1977. (Fotó: Allan Tannenbaum/Getty Images)

Jimmy Carter elnök beiktatási partija után Jack Nicholson, Linda Ronstadttal és Carl Bernsteinnel távozik egy washingtoni szórakozóhelyről, 1977 (Fotó: Allan Tannenbaum/Getty Images)

Nicholson, a munka hőse

Bár Nicholson sokat partizott, volt egy aranyszabálya: a bulizásai sosem mehettek a munkája rovására, abban mindig nagyon fegyelmezett volt. Többen is beszámoltak arról, hogy a házában tartott partik idején is sokszor előfordult, hogy elvonult egy külön szobába, és amíg a barátai odakint partiztak, ő odabent tanulta a forgatókönyv szövegét. A színész rendkívül büszke volt arra, hogy bár óriási lángon élt és rengeteget bulizott, a teljes karrierje során mindössze egyetlen olyan munkanapja volt, amit emiatt ki kellett hagynia. Az eset még Angliában történt, a Ragyogás forgatása idején, ami egy meglehetősen stresszes produkció volt. A feszültséget Nicholson azzal vezette le, hogy esténként durván partizott Londonban. A bérelt háza kulcsát rendre otthon felejtette, és éjszaka egy falat megmászva jutott be az erkélyajtón keresztül. Egy súlyos este azonban megcsúszott és elesett: a háta megsérült, és emiatt egy munkanapot (vannak, akik azt állítják, hogy ennél azért többet) ki kellett hagynia, és utána is súlyos hátfájás mellett forgatott egy ideig. Ez nem szép történet, de mivel egy több mint egy évszázadot felölelő karrier során csak egyszer fordult elő, jól jelzi, hogy emberünk nagyon komolyan vette a munkáját. A partizásába is rendszert vitt: bár sokáig bulizott, sokáig is aludt, mivel mindig fontos volt számára, hogy rendesen kipihenhesse magát.

Jack Nicholson a Ragyogásban (Fotó: Warner Brothers/Getty Images)

Jack Nicholson a Ragyogásban (Fotó: Warner Brothers/Getty Images)

A búcsúfilm: Honnan tudod?

Jack Nicholsont utoljára a mozivásznon 2010-ben láthattuk a Reese Witherspoon és Paul Rudd főszereplésével készült keserédes komédia, a Honnan tudod? egyik mellékszerepében. A színész utána nem tett bejelentést a visszavonulásáról, egyszerűen csak nem vállalt több szerepet, pedig nem lehet azt mondani, hogy a sikerei csúcsán búcsúzott volna el: a csúcsgázsik miatt 120 millió dollárba kerülő film nagyot bukott a mozikasszáknál. Azonban a Honnan tudod? nem igazán nevezhető Nicholson valódi búcsúfilmjének: egyrészt csak régi jó barátja, James L. Brooks (Lesz ez még így se!) rendező kedvéért vállalta el, másrészt ez már nem volt főszerep. A színészt főszerepben utoljára 2007-ben, A bakancslista című filmben láthattuk Morgan Freeman oldalán, és az a film szép sikert aratott, bizonyítva, hogy van még kereslet a jó öreg Jack iránt. A színész a visszavonulása óta egyetlen alkalommal került csak közel a visszatéréshez: sokáig úgy volt, hogy ő játszhatja a főszerepet a német Toni Erdmann amerikai remake-jében, ám végül kihátrált a projektből, és ezzel a lépésével a filmterv is összeomlott. Jelenleg nem tudunk arról, hogy bármilyen munkát tervezne. Bár pletykálták, hogy a munkája abbahagyása mögött memóriavesztés áll, ő ezt később határozottan tagadta, és azt mondta, hogy ennél sokkal egyszerűbb az oka: már nem élvezi igazán.

Paul Rudd és Jack Nicholson a Honnan tudod? c. filmben (Fotó: Profimedia)

Paul Rudd és Jack Nicholson a Honnan tudod? című filmben (Fotó: Profimedia)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top