nlc.hu
Sztárok

Akkor és most: Gene Hackman

Így néz ki most a 92 éves Gene Hackman, aki 18 éve készített utoljára filmet

Utoljára 2004-ben láthattunk tőle utoljára új filmet, vagyis már felnőtt egy olyan generáció, akiknek lehet, hogy nem sokat mond, ha meghallják a Gene Hackman nevet. De mit csinál mostanában a kétszeres Oscar-díjas színész?

A francia kapcsolat, Nincs bocsánat, Superman, Magánbeszélgetés, Bonnie és Clyde, Lángoló Mississippi, A Poszeidon katasztrófa, Szóljatok a köpcösnek… Csak néhány emlékezetes cím egy páratlanul gazdag színészi karrierből, ami a tévés munkákat is beleszámolva több mint száz tételt számlál, amit Gene Hackman bő negyven év munkájával hozott össze. Karakterszínész volt, aki filmsztárrá nőtte ki magát. Volt valami a mosolyában, a nevetésében, ami alkalmassá tette őt a rendkívül szimpatikus karakterek eljátszására is, ugyanakkor meggyőzően tudott átalakulni megveszekedett gonoszokká is, és ez a kedves mosoly akár félelmetessé is tudott válni. A legfőbb specialitása azonban az volt, hogy ha jót, ha rosszat alakított, a karakterei mindig életszagúak maradtak, mindig meg tudta mutatni a sebezhetőségüket. Nem félt az ellentmondásos figuráktól, amit jól mutat A francia kapcsolat című filmje, amiért az első Oscar-díját kapta: a karaktere, Popeye igazi hős nyomozó alkat, aki elintézi a bűnözőket, de közben nyilvánvalóan rasszista, egy kicsit korrupt és egyáltalán nem riad vissza attól, ha nyers erőszakot kell alkalmaznia a céljai elérése érdekében.

A francia kapcsolat

Gene Hackman A francia kapcsolat című Oscar-díjas filmben (Fotó: Profimédia)

Egészségügyi problémák

Gene Hackman már aktív színész korában is híres volt arról, hogy kissé morcos ember, aki nem mindig jön ki jól a kollégáival. A sajtóval való kapcsolata is egészen minimális volt, csak nagyon ritkán adott interjút. Utolsó filmje, a 2004-es Az elnök emberére talál után sem jelentett be nagy visszavonulást, egyszerűen csak Larry Kingnél vendégeskedve említette meg, hogy jelenleg nincs több lekötött színészi munkája, és úgy érzi, hogy a karrierje végéhez ért.

Államérdek

Gene Hackman az Államérdek című filmben (Fotó: Profimédia)

Nem sokkal a színészi visszavonulás után elkezdett könyveket írni, melyek kapcsán néha interjút is adott: ilyenkor rendre megerősítette, hogy esze ágában sincs visszatérni. A visszavonulása oka azonban csak 2009-ben derült ki, amikor az Empire-nek nyilatkozott: elmondta, hogy az orvosa tanácsára hagyott fel a szakmájával, ugyanis komoly szívproblémákat diagnosztizáltak nála, és az orvos szerint a stressz kerülésével tud tenni a legtöbbet azért, hogy ne álljon le idő előtt a ketyegője. Márpedig a filmforgatás stresszes tevékenység, ezért is kellett abbahagynia.

A mosolya még mindig a régi

Úgy fest, Hackman rendkívül ügyesen kerüli a stresszt, ugyanis a beteg szívével is elérte már a 92 éves kort (és ki tudja még, hol van a vége…). Regényíró korszaka néhány éven át kitartott, de az utolsó kötete (egy krimi) 2013-ban jelent meg, és egyelőre nem tudunk arról, hogy e területen lenne folytatás. A színész Santa Fe városában él második feleségével (az első házasságából három gyermeke született), akit még 1991-ben vett el, és a városbeliek szerint igencsak aktív, sportos életet él, gyakran látják a városban az e-biciklijével suhanni az utakon. Amikor egyszer arról kérdezték, hogy van-e olyan film, amiért hajlandó lenne egy időre felfüggeszteni a nyugdíjas éveit, azt felelte, hogy kizárólag olyasvalami jöhet szóba, amit az ő házában forgatnak, és rajta kívül a stáb maximum két emberből áll. Hackmanről nemrég egy Santa Fe-i előadás után készült kép a fellépőkkel. Talán nehéz elsőre ráismerni, de az biztos, hogy a mosolya még mindig a régi.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top