nlc.hu
Sztárok

Így élnek a lemondott brit miniszterelnökök

Így élnek az egykori angol miniszterelnökök

Érdekesen telt az elmúlt 25 év az Egyesült Királyságban. Míg a Buckingham-palotában semmi sem változott, ma is II. Erzsébet az uralkodó, addig a miniszterelnöki ház, vagyis a Downing Street 10 kilincsét sorra adják egymásnak az idő előtt távozó politikusok.

Tony Blair – Az olcsó lovag

(Hivatali idő: 1997–2007)

Tony Blair

Sir Tony Blair a „The Order of The Garter” brit térdszalagrend tagjaként, 2022. június 13-án (Fotó: Pool/Max Mumby/Getty Images)

A munkáspárti politikust azok is ismerik, akik nem feltétlenül érdeklődnek a brit politika iránt. Tony Blair karaktere fontos szerephez jutott a 2006-ban bemutatott, A királynő című filmben, mely a Diana hercegnő halála utáni időszakot mutatja be. Blair még 1980 tavaszán vette feleségül Cherie Booth-t, és a házasságukból négy gyermekük született, akik állami iskolákban kezdték meg a tanulmányaikat. Blair – miután távozott a miniszterelnöki posztról – felvette felesége vallását, és római katolikus lett. A most 69 éves politikus gyakran hallatta a véleményét a koronavírus kapcsán, ezért pedig sok brit napilap meg is jegyezte, hogy képtelen nyugdíjba vonulni. Blair és felesége 2017-ben vásárolt meg egy 6.5 millió fontot érő irodaházat. A hír önmagában még nem lenne érdekes, csakhogy a The Guardian szerint olyan offshore cégtől vette az ingatlant, amely a bahreini miniszter tulajdonában van, így a vásárlással több százezer fontot spórolt. Blairnek (és gyermekeinek) egyébként összesen 39 ingatlana van (többségében házak és lakások), a Daily Mail szerint ezek értéke közel 35 millió font volt 2016-ban.

Blair megítélése a mai napig megosztja a briteket. Nagy visszhangot váltott ki az is, amikor 2022 januárjában bejelentették, hogy a királynő a világ egyik legexkluzívabb lovagi közössége, az Order of the Garter – a 14. század óta létező brit térdszalagrend – tagjává avatta egykori miniszterelnökét. „Milyen olcsón lehet lovagi ranghoz jutni a megromlott rendszerben” – harsogták a kritikus szalagcímek.

Gordon Brown – Élet egy családi tragédia árnyékában

(hivatali idő: 2007–2010)

Gordon Brown és Sarah Brown

Gordon Brown és Sarah Brown II. Erzsébet királynő platina jubileumának ünnepségén (Fotó: Karwai Tang/WireImage)

A szintén munkáspárti politikus alig 3 évig volt az Egyesült Királyság miniszterelnöke.  Érdekesség a most 71 éves Brownról, hogy viszonylag későn, 49 évesen nősült meg. Az ezredfordulón vette feleségül  Sarah Macaulay-t, de korábbi barátnői között van Margit, román hercegnő is. Házasságuk első éve örömmel, a második pedig felfoghatatlan tragédiával kezdődött. 2001 decemberében jött a világra lányuk, Jennifer, ám a gyermek alig néhány nappal később, 2002 januárjában elhunyt. Később a Brown házaspárnak két fia született, John most 19 éves, öccse, Fraser pedig 16 esztendős. A kisebbik Brown fiúnál cisztás fibrózist diagnosztizáltak a születése után.

Visszavonulása után a magánszektorban kezdett dolgozni, és számos jótékonysági szerepet is vállal, de volt az ENSZ oktatási megbízottja is. Gyakran szólal meg olyan ügyekben, mint az oktatás és az éghajlatváltozás.

Magánéletéről csak ritkán nyilatkozik, de felesége 2020-ban adott egy interjút, melyben úgy fogalmazott, hogy a szíve egy darabkája meghalt, amikor agyvérzésben elveszítették néhány napos kislányukat.

David Cameron – Gyerekeivel kampányolt

(Hivatali idő: 2010–2016)

David Cameron

David Cameron londoni otthona előtt (Fotó: Victoria Jones/PA Images via Getty Images)

A Konzervatív Párt politikusa azután távozott a miniszterelnöki posztjáról, hogy 2016-ban népszavazást tartottak az Európai Unióban maradásról. A választás 52:48 arányban a kilépés pártiak fölényét hozta, Cameron pedig ennek eredményeként lemondott.

A volt miniszerelnök még 1996-ban állt oltár elé Samantha Gwendoline Sheffielddel, házasságukból négy gyermek született. A családot nagy veszteség érte, amikor legidősebb, 2002-ben többszörös rendellenséggel született gyermekük, Ivan Reginald Ian 8 évesen meghalt. Másik fiuk Arthur Elwen most 16 éves, lányuk Nancy Gwen már 18 esztendős, húga, Florence Rose pedig 12.

A most 55 éves politikus 2019-ben adott egy nagyobb interjút, melyben elmondta, hogy még most is sokszor kísérti a népszavazás, és annak eredménye. Bár ma is úgy gondolja, hogy elhibázott lépés volt a Brexit, a nép döntött, és magát a szavazás kiírását nem bánta meg. Kitért arra is, hogy két idősebb gyermeke, Nancy és Arthur már elég idős volt a népszavazás idején, hogy megértsék, miről is szól a Brexit. „Büszke voltam rájuk. Mindketten részt vettek a kampányban, kedvesek és támogatók voltak. Tudtam, hogy érezték: sokkal stresszesebb vagyok, és ők ott ötleteltek a nappaliban. Nancy osztogatta a barátainak a Konzervatív Párt kitűzőit.”

A családnak három nagyobb ingatlana van, egy Cotswoldsban, egy Cornwallban, a harmadik pedig London Nothing Hill városrészében. Cameronnak bőven van mit a tejbe aprítania, mivel borsos áron vállal beszédeket, és tőzsdeügynök apja is tetemes vagyont hagyott rá.

Theresa May – Futóversenyeken önkénteskedik

(Hivatali idő: 2016–2019)

Theresa May

Theresa May a maidenheadi futóversenyen önkénteskedik 2022. április 15-én (Fotó: Steve Parsons/PA Images via Getty Images)

Nem volt könnyű helyzetben Theresa May, amikor a Brexit idején lett Cameron utódjaként az Egyesült Királyság miniszterelnöke. Ráadásul ő volt a második nő ezen a poszton, az elődje pedig nem volt más, mint Margaret Thatcher. A most 65 éves May mindössze három évig volt első ember, és könnyes szemmel, megrendülve jelentette be a lemondását.

Az elmúlt három évben férjével együtt egy olyan berkshire-i kis faluban, Sonningban laktak, ami a bulvárlapok szerint tele van hírességekkel. A Temze-parti falucskában nem más May szomszédja, mint George Clooney és felesége, akiknek szintén itt van házuk. Bár innen alig több, mint egy órás autóútra van London, May jobban szereti ezt a csendes, nyugodt életét, mint a zajos nagyvárost. Nem is olyan régen még egy fotó is készült róla, ahogyan a helyi futóversenyen szervezőként koordinálja a versenyzőket, láthatósági mellényben.

Boris Johnson – A botrányok királya

(Hivatali idő: 2019–2022)

A legfrissebb távozó, és talán a bulvárlapok legaktívabb szereplője is ő volt. Johnson szeptember 5-ig maradt az Egyesült Királyság miniszterelnöke. Még július 7-én mondott le, és bár döntését a megkérdezett brit emberek 77 százaléka támogatta, ő maga úgy érzi, hogy távozása a Konzervatív Párt akarata, miközben irányítása alatt kiváló sikereket értek el.

Johnson magánélete és botrányai nap mint nap szolgáltattak beszédtémát az elmúlt három évben. Az 58 éves politikus első felesége Allegra Mostyn-Owen volt. 12 nappal azután, hogy kimondták a válásukat, feleségül vette Marina Wheelert, akitől aztán 2018-ban elvált. Barátnőjét, a 34 éves Carrie-t pedig 2021-ben vette feleségül. A ceremónia több okból is különleges volt: egyrészt a Covid miatt alig 30 vendég volt hivatalos a Westminsteri apátságban tartott esküvőre, másrészt Boris volt az első miniszterelnök, aki a hivatali ideje alatt házasodott meg Lord Liverpool óta (ő 200 évvel ezelőtt tett így – a szerk.) Második házasságából négy, harmadik frigyéből pedig két gyermeke született, de van egy házasságon kívüli kapcsolatból született kislánya is.

Borris Johnson

A Boris-parti, ami áthágta a Covid-szabályokat (Forrás: Mirror)

Brexit ide vagy oda, még a Guardian is arról számolt be 2019-ben, hogy Boris Johnson otthonába kiérkeztek a rendőrök, mert a szomszédok üvöltözést és sikolyokat hallottak. Mindez még azelőtt volt, hogy hivatalba lépett volna. A családi veszekedésről a „lelkes” szomszéd hangfelvételt is készített, melyen azt lehetett hallani, ahogy Carrie azt kiabálja, hogy „szállj le rólam, és tűnj el a házamból”.  Mivel a rendőrök nem találtak sérüléseket sem a nőn, sem a politikusan, ezért elhagyták a helyszínt. Intézkedés nem történt.

Azt követően is kivonult hozzájuk a rendőrség, hogy beköltöztek a Dowing Street 10-be, ugyanis sorozatos bulikat tartottak a Covid-járvány idején. A párra pénzbírságot róttak ki.

A Standard cikke szerint több ingatlan is van, ami ősztől a négytagú család új otthona lehet. Az egyik egy nagyobb ház London Camberwell részében. A háromemeletes ház 1.2 millió font értékű és viktoriánus stílusú: az épületben két nappali, négy hálószoba és két fürdőszoba található. De arra is van esély, hogy London Dulwich Village részében élnek majd.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top