nlc.hu
Sztárok

Elhunyt a VHK alapító dobosa, Ipacs László

Elhunyt a Vágtázó Halottkémek alapító dobosa, Ipacs László

Ipacs László a VHK első aktív időszakának végéig, a 2001-es feloszlásig dobolt a zenekarban. Hatvanöt éves volt.

Ipacs László a Vágtázó Halottkémek nyolc lemezén dobolt. Halálhírét kedden hajnalban lánya, Emese tette közzé a Facebook oldalán – írja a 24.hu. Szakmája szerint kísérleti fizikus volt, aki Gábor Dénes-díjat is kapott.

Gyertyák

Képünk illusztráció (fotó: Pixabay)

A Grandpirre Attila által vezetett zenekar első aktív időszaka 1976-tól 2001-ig tartott, majd 2009-ben alakultak újra. Sámánpunkot, mágikus népzenét játszottak, és a legelső felállásban Grandpierre Attila (ének) és Ipacs László (dob) mellett Czakó Sándor (gitár), Pócs Tamás (basszusgitár) és Molnár György (szólógitár) játszott. Zenéjükkel számos hazai és külföldi zenekarra voltak nagy hatással. A Grandpierre Attila sámánisztikus énekével kísért zene ősi zeneértelmezéseken nyugodott. Magyarországon sokáig nem lehetett lemezük, albumaik főképp Németországban és Amerikában jelentek meg. 1983-ban készült el velük Bódy Sándor kultfilmje, A kutya éji dala. A VHK meghatározó tagjai közül Balatoni Boli Endre üstdobos 2012-ben, míg Németh László Fritz gitáros 2016-ban hunyt el.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top