nlc.hu
Sztárok

6 sztár, akik egy-egy alkotás erejéig megidézték Marilyn Monroe-t

6 sztár, akik megidézte Marilyn Monroe-t

Marilyn Monroe mint szexikon maradt meg közemlékezetben, valódi személyiségét és munkásságát leginkább csak azok ismerik, akik jobban elmerültek az önéletrajzában, és tudják azt, hogy színészként próbált kitörni a buta, szőke nő szerepéből. 

Marilyn Monroe jóval több volt a popkultúra naiv, szőke szexszimbólumánál. Csak kevesen tudják róla, hogy lényegében feminista volt, aki felszólalt a szexuális zaklatások ellen, és független nőként, önerőből produkciós céget hozott létre, csak mert elege lett abból, hogy a férfi rendezők akarata ellenére beleszuszakolják a buta szőke skatulyába.

Marilyn Monroe-t karakterének rétegzettsége miatt nem könnyű feladat megtestesíteni egy színésznő számára, hiszen meg kell érteni az igazi Monroe-t, mindeközben vissza kell adni az évtizedek alatt róla kialakult eszményképet is. Íme néhány sztár, akik egy-egy alkotás erejéig megidézték Monroe-t.

1.) Misty Rowe

A Goodbye, Norma Jean egy 1976-os életrajzi film, amely Monroe sztársághoz vezető útját mutatja be. Misty Rowe a színésznő  átalakulását ábrázolja: hogyan lett “Norma Jean”-ból Marilyn Monroe, a sztár, akit a közönség megismert, megszeretett és istenített.

2.) Theresa Russell

A színésznő és a relativitás című film megpróbálja elképzelni, mi történne, ha egy fizikaprofesszor, egy hollywoodi sztár, egy baseballsztár férje és egy szenátor együtt rekednének egy New York-i szállodai szobában. Ezek a karakterek egyértelműen Albert Einstein, Marilyn Monroe, Joe DiMaggio és Joseph McCarthy ábrázolásai, de a film soha nem állította, hogy ezek a szereplők a valós életbeli megfelelőik. A film az 1950-es évek celeb- és politikai kultúrájának paródiájaként készült. Theresa Russell játssza az ismerős hollywoodi színésznőt.

Theresa Russell Marilyn Monroe-ként

Theresa Russell 1985-ben (Fotó: Silver Screen Collection/Getty Images)

3.) Susan Griffiths

Susan Griffiths, aki 12 alkalommal alakította a Some Like It Hot színésznőjét a filmvásznon, talán a legtöbb Marilyn Monroe-szerepléssel rendelkező színésznő. Nemcsak az 1991-es Marilyn és én című tévéfilmben alakította Monroe-t, hanem még három különböző tévésorozatban is.

Susan Griffith mint Marilyn Monroe

Susan Griffith a Goodbye, Norma Jean forgatásán (Fotó: Alice S. / Getty Images)

4.) Madonna

1984-ben a “Material Girl” című dal klipje a popkultúra szenzációja volt, és két MTV Video Music Awards-díjra is jelölték. Nevezetesen, a klipben Madonna újraalkotja Marilyn Monroe rózsaszín ruhás pillanatát a Gentlemen Prefer BlondesDiamonds Are a Girl’s Best Friends” című számából.

5.) Blake Lively

Madonna nyomdokaiba lépve Blake Lively Monroe-t idézte meg egy olyan ruhában, amelyet a Szőkék előnyben (Gentlemen Prefer Blondes) színésznője viselt az 1953-as filmben. A Gossip Girl című CW-sorozat álomjelenetében Lively karaktere, Serena van der Woodson a színésznőnek képzeli magát, miközben a sorozat férfi főszereplői táncolnak mellette.

6.) Ana de Armas

Ana de Armas kelti életre Marilyn Monroe-t a Netflix ellentmondásos új filmjében, a Blonde-ban, amely nem egy történelmileg pontos életrajzi filmnek készült. Grace Randolph filmkritikus egyenesen visszataszítónak nevezte a filmet, ami szerinte nem más, mint egy – akár felvállaltan fiktív, akár egyenesen életrajzi alkotásként prezentált – 18-as karikás „erőszakos fantázia”. Mások is osztották a véleményét. A film, amelyet Andrew Dominik (Killing Them Softly) rendezett, Joyce Carol Oates 2000-ben megjelent, azonos című regényén alapul, és Monroe fiktív történetét bontja ki. Provokatív, szürreális módon meséli el, mit élhetett át a Norma Jeane Mortenson néven született Monroe, mielőtt 60 évvel ezelőtt, 36 éves korában meghalt.

(Via és via)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top