nlc.hu
Sztárok

Ezért hord napszemüveget Anna Wintour

Kiderült, miért hord mindig napszemüveget a divatikon Anna Wintour

Az amerikai Vouge főszerkesztője, Anna Wintour nagyon ritkán mutatkozik az ikonikussá vált, fekete napszemüvege nélkül. Elárulta, miért.

A divatvilág egyik legismertebb embere a 72 éves Anna Wintour, aki 1988 óta főszerkesztője az amerikai Vogue divatmagazinnak. Wintour státusza, amelyet a Vogue élén három évtizedes pályafutása alatt alakított ki, páratlan a divatiparban. Hírneve túlmutat az általa vezetett magazinon, arculata – makulátlanul vágott bob frizura, fekete napszemüveg – ma már azonnal, messziről felismerhető.

„Ha visszamegyünk abba az időbe, amikor felnőttem Nagy-Britanniában, majd az első munkahelyemen dolgoztam, akkor nagy dolognak számított, hogy egy havi magazinnal 90 ezer fős olvasótábort értünk el – mondta el Wintour egy CNN interjúban. – Most, azt hiszem, csak az Instagramon 22 millió követőnk van az amerikai Vogue-nál. A világ minden táján beszélgetünk férfiakkal és nőkkel olyan sokféle módon, amit még 10-15 évvel ezelőtt sem tudtunk volna elképzelni.”

Anna Wintour 1988-ban és 2022-ben (Kép: Getty Images/nlc)

Anna Wintour 1988-ban és 2022-ben (Kép: Getty Images/nlc)

Anna Wintour egyértelműen támogatja és példaképnek tartja az erős női vezetőket, mint Hillary Clinton vagy Michelle Obama, ugyanakkor édesapjának is köszönetet mondott az interjú során, amiért már fiatalon inspirálta, és az újságírás felé terelte. Apja a londoni Evening Standard újság szerkesztője volt közel 20 éven át, Chilly Charlie becenéven. Anna elmondása szerint több szempontból is hatással volt rá az apja, de a hírhedten kifürkészhetetlen személyisége helyett inkább a határozottságát és a szenvedélyét említette, mint olyan tulajdonságokat, amelyek átragadtak rá az apjáról.

Anna Wintour és Hillary Clinton

Anna Wintour és Hillary Clinton 2017-ben (Kép: Noam Galai/WireImage/Getty Images)

Wintour karrierje során az imázsa állandóan a kritikák és a mítoszok forrása volt. Elterjedt róla, hogy elég rideg a munkatársaival, sőt, azt is sugallták, hogy Az ördög Pradát visel zsarnoki főnökasszonyát róla mintázták, ám valójában az éleslátása az, ami elvarázsolta a média és a divat világát. „Néha olyan szintű személyes kritikát fogalmaztak meg velem szemben, amelyet egy hasonló pozícióban lévő férfival szemben talán nem engedtek volna meg maguknak” – mondta. Wintour megjelenése például rendszeresen vita tárgyát képezte, de ő maga is felhozta a súlyát, és elmondta, hogy gyakran kritizálják azért, mert túl vékony. Mégsem érzi úgy, hogy nő létére nagy hátrányt szenvedett volna, amit annak köszönhet szerinte, hogy jól tudja tartani a fókuszt a munkájában. Anna Wintour stílusához, sokat kritizált külsejéhez már évtizedek óta hozzátartozik a fekete napszemüveg, amit még Erzsébet királynővel való találkozáskor sem vett le Richard Quinn londoni divatheti show-ján 2018 februárjában.

Anna Wintour és Erzsébet királyné

Anna Wintour és Erzsébet királyné 2018-ban (Fotó: by Yui Mok – Pool/Getty Images)

Kiderült azonban, hogy a napszemüveg viselésének oka kevésbé bonyolult, mint első pillantásra tűnik. Azt gondolnánk, hogy a napszemüveg talán a legnyilvánvalóbb módja annak, hogy Wintour megvédje magát a kritikákkal és támadásokkal szemben, és ebben van egy kis igazság. A főszerkesztő saját bevallása szerint a napszemüvegek „Hihetetlenül hasznosak, mert így elkerülheted, hogy az emberek tudják, mire gondolsz. Segítenek akkor is, ha kicsit fáradtnak vagy álmosnak érzem magam. És talán részben mankóvá is váltak abban, ahogy önmagamat definiálom, hogy ki vagyok.”

Wintour, a gyengéd anya

A hírek szerint Az ördög Pradát visel című filmben Meryl Streep karakterét, Miranda Priestlyt Anna Wintourról mintázták – de a való életben a Vogue főszerkesztője nem olyan félelmetes, mint amilyennek látszik. Anna különösen melegszívű, amikor két gyermeke, Bee Carrozzini (született Shaffer) és Charlie Shaffer anyukája. 2015 májusában a Stella magazinnak azt nyilatkozta, hogy a legnehezebb része a gyerekvállalásnak az volt, hogy a munka miatt sokszor el kellett utaznia és nem lehetett a gyerekeivel. „Természetesen voltak olyan időszakok, különösen az utazások alkalmával, amikor nagyon nehéz volt otthagyni a gyerekeket, főleg, amikor még nagyon kicsik voltak” – mondta el Wintour.

Kiemelt kép: Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top