nlc.hu
Sztárok

Rasszista megjegyzés

„Látom, kihívás megérteni a kérdést, hogy honnan származik” – rasszista botrány a Buckingham-palotában

Áll a bál a palotában, miután a királynő korábbi udvarhölgye, a palota személyi asszisztense az egyik meghívott vendég származását firtatta.

Az ügy akkora port kavart a Buckingham-palotában, hogy még Vilmos herceg és Katalin hercegné is közleményt adott ki, az eset pedig nem maradt következmények nélkül.

A BBC szerdán számolt be arról, hogy egy néhány nappal ezelőtt tartott fogadáson rendkívül kínos és félreérthetetlenül rasszista párbeszéd zajlott az egyik meghívott vendég és a királynő egykori udvarhölgye, a palota amolyan személyi asszisztense között. A 83 éves Lady Susan Hussey firtatni kezdte a brit Ngozi Fulani, a családon belüli erőszak elleni aktivista származását. 

Lady Susan Hussey

Az udvarhölgy, aki nem tudott lakatot tenni a szájára

A felzaklatott Fulani a Twitteren osztotta meg a történteket. Elmesélte, hogy Lady Susan Hussey azt pedzegette, hogy honnan érkezett pontosan. Bár Fulani brit állampolgár, az ormótlanul viselkedő udvarhölgy kötötte az ebet a karóhoz és ilyen kérdéseket, megjegyzéseket ismételgetett:

Afrika melyik részéről érkezett a palotába?
Milyen nemzetiségű?
Honnan jönnek az Önhöz hasonló emberek?
Látom, kihívás megérteni, hogy honnan származik. Mikor jött ide először?

A rendkívül kínos beszélgetést többen is hallották, bántónak és rasszistának érezték. Vilmos herceg és Katalin hercegné szóvivője is eljuttatott egy közleményt a legtöbb brit médiumhoz, amiben azt írták, nagyon csalodóttak voltak, amikor tudomást szereztek a vendég tapasztalatairól. Szerintük a rasszizmusnak nincs helye a társadalomban, elfogadhatatlannak tartják az elhangzottakat és bocsánatot kértek értük.

Lady Susan Hussey az esetet követően nyilvánosan bocsánatot kért, majd lemondott a tisztségéről.

Fotó: Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top