nlc.hu
Sztárok

Megszületett az ítélet Kalamár Tamás ügyében

Ítélet született a Barátok közt atyja, Kalamár Tamás több száz milliós perében

Az ügyészség nem fogadta el az ítéletet, fellebbeztek.

Kalamár Tamás 23 éven át volt a legsikeresebb magyar sorozat, a tavaly véget ért Barátok közt producere, ám most elsőrendű vádlottja volt egy büntetőügynek: két társával együtt szerzői jog 100 milliós vagyoni hátrányt okozó megsértésével vádolta őket az ügyészség

Kalamár Tamás

Fotó: Rozmanitz Gábor

A vád szerint Kalamár vezető producerként jegyezte a 2017-ben, az RTL II csatornán bemutatott Oltári csajok című sorozatot, de a történet ötletét máshonnan vették átKöbli-Sík Viktória Szerelemkereső című regényét dolgozták át, ám ezt sehol sem jelezték, az írónő egy forintot sem kapott a produkció után. 

Ma sor került a tárgyalásra a Budapesti II. és III. Kerületi Bíróság épületében. Dr. Köbli-Sík Viktória nem tudott megjelenni, mert külföldön ragadt. Ugyan korábban kérte, hogy halasszák el a tárgyalást, a bíróság erre nem adott lehetőséget, mivel nem kötelező a jelenléte. A producer azonban jelen volt – írja a Blikk

Az írónő egy hosszú, 70 oldalas dokumentumot küldött el a bíróságnak, amelyben táblázatokkal, ábrákkal és hosszas érveléssel támasztotta alá, hogy a saját regényében és az Oltári csajok című sorozatban milyen azonosságok vannak. A hivatalos szakértői véleményekre a bíróság egy testületet bízott meg. A testület négy véleményt fogalmazott meg, ám ezek egymásnak ellentmondanak, ugyanis az első három vélemény szerint valóban sok az azonosság a két mű között, míg a negyedik szerint semmilyen szerzői jogi felhasználás nem történt, mivel a karakterek és a történetszálak között sok az eltérés, az azonosságok pedig leginkább klisések. Az ötödik szakértői vélemény szerint nincs átfedés a két mű karakterei között, illetve a történet szálai is eltérőek.

Az ügyészség azzal kapcsolatban érvelt, hogy a szakértői testület első három véleményétől abban az esetben lehetne csak eltekinteni, ha a további kettő meg tudja győzni őket arról, hogy az első nyilatkozatuk során tévedtek. A védelem arra kérte a bíróságot, hogy ezt a bizonyítási indítványt ne adja meg az ügyészségnek, hanem utasítsa el azt. Ugyanis a védelem szerint a legalaposabb szakértői vélemény az utolsó volt. A bíróság, a sértett és a sértett jogi képviselő valamennyi bizonyítási eljárási indítványát, továbbá az ügyészség mostani indítványát is elutasította. A bíróság a bizonyítási eljárást befejezettnek tartotta.

Kalamár Tamás az utolsó szó jogán felszólalt és kifejtette, szerinte a sértett tette nagyon káros. „Ez az egész dolog, amit a sértett tett, nagyon káros, de nem csak nekem, hanem a magyar televíziós iparnak. Ez az egész a pénzről szól, hogy ő 100 millió forintot kapjon. Ezt a 21 milliós összeget sem tartom jogosnak, egy ilyen regény, ha nagyon sikeres is, ma 1-3 millió forintot hozna. Miért lenne erre nekünk szükségünk? Négy éve zajlik ez az ügy, felesleges stresszt okozva nekünk.

Az ítélet szerint a bíróság Kalamár Tamást és a további két vádlottat felmentette. Az ügyész az ítélet indoklása után fellebbezett.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top