nlc.hu
Sztárok

Cristiano Ronaldo családja és botrányai

Szegénységből az elképzelhetetlen gazdagságba – 38 éves lett Cristiano Ronaldo

Cristiano Ronaldo nem sportoló családba született. Természetesen szülei, a kertészként dolgozó Jose és a szakácsnőként dolgozó Maria a föld felett jártak a boldogságtól, amikor a karukba vették őt, ám a várandósság alatt Maria fejében többször is megfordult az abortusz lehetősége. Egy korábbi interjúban elmondta, rettegett attól, hogyan fog ennyi gyermeket eltartani, és férje alkoholizmusa miatt is félt egy újabb gyermek vállalásától. Portugália büszkesége második nevét Ronald Reagan amerikai elnökről kapta, aki akkor kezdte a második ciklusát. Bár a család kifejezetten megélhetési gondokkal küzdött, azért, hogy fenntartsák a látszatot és elhitessék az emberekkel, hogy jómódúak, igyekeztek jobb minőségű ruhákhoz jutni. A focista úgy emlékezett vissza korábban a gyerekkori otthonára, mint a helyre, ami a szegénységet tükrözte, és ami megtanította az alázatra, arra, hogy nagyon keményen kell dolgoznia. 

Tanárhoz dobta a széket: a tanulás nem, csak a foci érdekelte

Mivel ő volt a legkisebb a családban (három idősebb testvére van- a szerk.) szülei elkényeztették. Életrajzi könyvéből derült ki, hogy tulajdonképpen minden csínytevést megúszott, elég volt hozzá annyi, hogy sírást színleljen, és az idősebb tesóira fogjon mindent. Még akkor sem dorgálták meg különösebben, amikor kirúgták az iskolából, mert széket dobált a tanteremben, és kiabált egy tanárral. Ronaldót egyáltalán nem érdekelte az iskola. A házi feladat megírása helyett mindig elkísérte édesapját a munkába, mivel akkoriban Jose az egyik futballakadémia pályájának karbantartását is végezte. Alig volt 8 éves, amikor beíratták az említett focisuliba, apja pedig annyira hitt benne, hogy felhagyott állásával és mindenes lett a csapatnál, hogy szemmel tartsa fia fejlődését. Egykori csapattársai itt ragasztották rá a “Crybaby” becenevet, mivel nagyon nehezen tudta feldolgozni a vereséget. 

Cristiano Ronaldo és édesanyja

Georgina Rodríguez, Cristiano Ronaldo és édesanyja Maria Dolores Aveiro Torinoban, miután a Juventus megnyerte a 2019-es olasz bajnokságot (Fotó: Jonathan Moscrop/CSM via ZUMA Wire/Profimedia)

Cristiano Ronaldót nemcsak az motiválta, hogy a világ egyik legjobb labdarúgója legyen, hanem az is, hogy kiemelje családját a nyomorból. Alig volt 12 éves, amikor leszerződött a Sporting CP csapatához. Ez azonban azzal járt, hogy ennyire fiatalon el kellett hagynia a családját és Lisszabonba kellett költöznie az edzések és a mérkőzések miatt. Az egyébként is érzékeny fiatal Ronaldót megviselte a magány, és gyakran sírt az edzések után, de keményen dolgozott, hogy elérje álmait. Semmi más nem lebegett a szeme előtt, mint a sikeres futballkarrier, ráadásul az iskolát továbbra is utálta, ezért 14 évesen meggyőzte az anyját, hogy abbahagyhassa a tanulmányait, így minden idejét a focinak szentelhette. Amivel azonban sem ő, sem a családja nem számot, az az, hogy ez a fajta őrült tempó, a teste “kizsigerelése”, a folyamatos érzelmi hullámvasút, amit a győzelmek és a családja hiánya okozott, valamint az állandó szorongás komoly problémákat okoz majd. A kamasz Ronaldónál szívproblémát diagnosztizáltak az orvosok. A csapat engedélyt kérték a szülőktől, hogy az ország legkiválóbb szívspecialistái megoperálhassák a fiút, ugyanis műtét nélkül soha nem folytathatta volna a profi sportolást.

Ott segít, ahol tud

Alig volt 18 éves, amikor pályára lépett a Sporting Lisszabon és a Manchester United mérkőzésen. Ekkoriban Bölöni László romániai magyar labdarúgó volt az edzője. „Ronaldo kiváló befejező csatár, ezt érezni, tudni lehetett. Azt, hogy a világ legeredményesebb játékosává válik – ilyeneket azért rizikó megjósolni, sokszor egy karrier egészen kis dolgon is megakadhat, egy betegség, egy sérülés, egy rossz választás. Ronaldo szerencsére mindezeket megúszta… Nála több minden volt, amiben igazán ígéretes volt. Ezért mertem azt mondani, hogy nagy játékos lesz, de azt azért, hogy idáig eljut, nem gondoltam volna” – mondta az edző az M4-nek 2022-ben.  Innentől kezdve pedig nem volt megállás, körbeudvarolták a világ legnagyobb csapatai, ő pedig az angol futballtörténelem legdrágább tinédzserévé vált azzal, hogy aláírt a Manchester Unitedhez. Majd jött a Real Madrid, a Juventus, az aranylabdák a bankszámlája pedig egyre dagadt. Ennek ellenére Ronaldo soha nem felejtette el első edzőjét, vagyis Bölöni Lászlót. Kapcsolatuk azóta is megmaradt, hálából pedig a focista mindig segít, ha egykori felfedezője megkéri. Így jutott el Böjte Csaba szegény gyermekeket segítő alapítványához is. Amikor Bölöniék Erdélyben az alapítványnak gyűjtöttek, Ronaldo első szóra hatalmas összeget utalt az alapítvány számlájára.

Bölöni László és Cristiano Ronaldo

Bölöni László és Cristiano Ronaldo a Sporting-Moreirense mérkőzésen, 2002. október 7-én (Fotó: Profimedia)

Egy Gucci-boltban találta meg az igazit

31 – a lapok szerint összesen ennyi hölgy szívét rabolta el az évek alatt a focista. Az is igaz, hogy mindössze hat kapcsolatát vállalta fel ebből nyilvánosan. Barátnője volt többek között Gemma Atkinson és Irina Shayk is. 

Ez az időszak igazán nehéz volt Ronaldo számára. Mivel 2005-ben veszítette el édesapját, aki súlyos alkohol problémákkal küzdött. 2007-ben pedig mellrákot diagnosztizálták az édesanyjánál, aki viszont sikeresen legyőzte a kórt.

Ronaldo sokkal hamarabb lett apa annál, hogy az élete szerelmére rátalált volna. Így esett, hogy 2010-ben, mindössze 25 évesen apuka lett. Ronaldo soha nem fedte fel Cristiano Jr biológiai anyjának kilétét. A hivatalos információk szerint egy béranya segítségét kérte, a pletykák viszont egy alkalmi kapcsolat gyümölcseként írtak a fiúról, aki már 13 éves, és apja kiköpött mása. Nem csoda, hogy ő is arról ábrándozik, hogy sikeres focista legyen.

Az ötszörös aranylabdás sportoló fia már hatéves volt, amikor 2016-ban találkozott a spanyol Georgina Rodriguezzel. Első munkája egy teljesen átlagos állás volt, ugyanis pincérnőként dolgozott egy helyi étteremben, majd bolti eladó lett egy madridi Gucci üzletben. A hírek szerint itt ismerkedett meg Ronaldóval. „A teste, a magassága, az egész külseje megragadott. Azonnal éreztem azt a bizonyos szikrát, úgy éreztem, hogy egyetlen pillantással megérintette a szívem. Már a kezdetektől szeretettel bánik velem, védelmező és nagyon gondoskodó társ” – mondta korábban a szerelmére Georgina. Épp akkoriban, amikor megismerkedtek, Ronaldo már egy béranya segítségét kérte, hogy ismét apa lehessen. Így esett, hogy a 2017. június 8-án született ikreket Evát és Mateót már közösen várták az otthonukban. Alig néhány hónappal később, még 2017 őszén, Rodriguez egy kislánynak adott életet, aki az Alana Martina nevet kapta. A család 2022-ben bővült ismét, amikor a nő újra várandós lett, ráadásul ikrekkel. Azonban a gyermekek közül csak a kislány élte túl a szülést, őt Bella Esmeraldának nevezték el a szülei. Georgina Rodriguez ma már modellként és influenszerként tevékenykedik, de nem is olyan régen egy doksiját is bemutatták a Netflixen, ami róla szólt, és amit ő rendezett. „Az élet nagyon sok ajándékot adott nekem igazán rövid idő alatt. De 2022-ben egyetlen pillanat alatt megtapasztaltam életem egyben legjobb és legrosszabb momentumát is. A szívem egy darabja összetört, azt kérdezgettem magamtól, így mégis hogyan folytathatnám az életem…A választ az öt másik gyermekem adta meg. Az, amikor a szemükbe nézek és tudom, hogy ők a kiút a szomorúságomból” – emlékezett vissza fia elvesztésére ebben a dokumentumsorozatban. 

Cristiano Ronaldo családja repülőn
Megnézem
Összes kép (6)

Sportolói és magánéleti botrányok

Ronaldo a családján kívül is folyton okot ad arra, hogy beszéljenek róla. Nemcsak a sportteljesítménye miatt, hanem azért is, mert képtelen lakatot tenni a szájára, és ilyenkor képes akár a saját csapatát is betámadni. Vagy éppen olyan rekordokat ér el, mint tavaly novemberben, amikor a világon elsőként érte el az 500 millió követőt az Instagramon, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy minden 18. ember követi a közösségi médiában.

Az adócsalás

Ronaldo a Real Madrid focistája volt, amikor 2017-ben pert indított ellene a spanyol ügyészég adócsalás miatt. Az ügyet két évvel később, 2019-ben zárták le, amikor a focista elfogadta a felfüggesztett börtönbüntetést, és milliókat fizetett a spanyol államkasszába.

Még 2018-ban a német Spiegel magazin dokumentumok alapján azt állította, hogy Cristiano Ronaldo peren kívül 375 ezer eurót fizetett egy Kathryn Mayorga nevű hölgynek, hogy titokban tartsa, hogy 2009-ben egy szállodai szobában megerőszakolta őt. A lap arról számolt be, hogy a nő aláírt egy titoktartási megállapodást is, amikor viszont az ügy nyilvánosságra került, Mayorga azt állította, kényszerítették erre. Ronaldo az Instagramon “fake news-nak” nevezte a vádakat. A Spiegel viszont a kezükben lévő dokumentumokra hivatkozva azt írta, hogy 2009 nyarán Ronaldo elismerte, hogy a közte és Mayorga közötti aktus durva volt, a nő zúzódásokat is szerezhetett, és többször kérte, hogy álljon le. Ám egy másik dokumentumban, amely szeptemberben keletkezett a focista már tagadta az erőszak vádját. A nő végül a #metoo mozgalom hatására 2018-ban mégis pert indított Ronaldo ellen. Az  ügyész viszont nem találta bizonyítottnak Kathryn állítását, mivel nem állt rendelkezésre semmilyen egyértelmű törvényszéki bizonyíték, ami alapján vádemelés indokolt lett volna. De ügyvédi hibáról is szóltak a hírek arra vonatkozóan, hogy a nő jogi képviselője a focista ügyvédeitől kiszivárgott bizalmas dokumentumokat jogellenesen használta fel az ügyben. Két hónappal később Kathryn ismét fellebbezést nyújtott be, és továbbra is 54 millió fontot, azaz 25 milliárd forintnak megfelelő összeget követel a focistától…

Cristiano Ronaldo

Fotó: Yasser Bakhsh/Getty Images

Kétségtelen, hogy a 38 éves Ronaldo számára NEM az elmúlt egy év volt a legsikeresebb. Magánéleti krízise, bírósági botránya után csapatot is (kellett és akart is) váltott, miután úgy nyilatkozott, hogy a Manchester United elárulta őt. Majd fogta magát és aláírt a szaúd-arábiai al-Nasszr klubbhoz, évi 200 millió dolláros fizetésért. A szurkolói azonban nemcsak értetlenül álltak a döntése előtt, de még ki is nevették, mert korábban Ronaldo azt mondta, hogy mivel a legmagasabb szinten akar futballozni, soha nem fog Szaúd-Arábiába igazolni. Hogy mi lesz a sportolói karrierje sorsa, az a következő egy évben dől el. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top