nlc.hu
Sztárok

Új Rakonczay Gábor-rekord

57 óra alatt, folyamatos ébrenléttel evezett végig Rakonczay Gábor a Duna magyarországi szakaszán

Újabb őrületes rekordot állított fel Rakonczay Gábor.

Az eddig kétszeres Guinness-világrekorder és többszörös óceánátkelő hajós egy egyszemélyes kajakban evezett végig a Duna teljes magyarországi szakaszán. Az alapvetően 4 napos túrát éjjel-nappal evezéssel 57 óra alatt teljesítette, ezzel új, hitelesített rekordot állítva fel ezen a szakaszon. Rakonczay Gábort a februári időjárás sem kímélte, sőt egyik éjszaka még a kétfokos Dunába is beleesett, de úrrá lett elkeserítő helyzetén is és folytatni tudta a túrát.

„Fizikailag és mentálisan is kemény 57 óra áll mögöttem. Első éjszaka Esztergomnál erős oldalszél érkezett, megnőttek a hullámok, ami folyamatosan oldalra mozgatta a hajót. Hajnali 3-kor egy erős széllökés beborított a mindössze 2 fokos Dunába. Kiúsztam a kajakkal a partra, majd visszaültem és leeveztem a következő találkozási pontig. A kísérőbuszban átöltöztem, átmelegedtem, és folytattam az utam. Amikor elvállaltam ezt a felkérést, azt gondoltam, a Duna egy hosszú és unalmas folyó, ehhez képest végig olyan volt, mint egy akciófilm: folyamatosan figyelni kellett, a folyó tele van meglepetéssel” – mondta friss rekordja után Rakonczay Gábor.

Rakonczay Gábor

Fotó: magánarchívum

Nem ez volt Rakonczay első extrém kalandja, elmondása szerint egészen kiskorától kezdve ilyen életre vágyott. „Gyermekkorom óta álmodoztam arról, hogy ilyen kalandokban veszek részt, mindig kerestem a kihívásokat, soha nem voltam ebből a szempontból átlagos. Mostanra ez lett az életvitelem, már nem kell agyalnom rajta, hogy mi legyen a következő nagy vállalkozásom, mert van 4-5 terv a fejemben, csak az a kérdés, hogy melyiket váltsam valóra” – magyarázta Gábor, aki hozzátette, nem a veszély motiválja. 

„Természetesen néha én is félek, de amikor már benne vagyok egy szituációban, és felkészülök, akkor átkerülnek a dolgok a veszélyesből a bevállalható kategóriába. Nem a veszély motivál, ha áthajózod az óceánt, nem a vihar miatt hajózol, de tudod, hogy elkerülhetetlen” – magyarázta Rakonczay. 

„A hozzám közel álló emberek régóta ismernek, tudják, hogy milyen vagyok. A szüleim is tudják, hogy már gyerekként is kilógtam a sorból. Az első útjaimnál volt izgulás, de ez idővel normális szintre állt be, és természetesen a környezetemnek igyekszem nem a kockázatokat kiemelni” – tette hozzá a rekorder.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top