nlc.hu
Sztárok

Szabó András Csuti a fizetős Facebookról

Csuti: „Azért érdekes ez, mert Mark Zuckerberg többször is kijelentette, a Facebook soha nem lesz fizetős”

Az üzletember azt mondta, vannak olyan dolgok, amikért ő is szívesen fizetne.

A napokban robbant a hír, miszerint a Meta a fizetős, ellenőrzött profilok bevezetését teszteli az Instagramon és a Facebookon. Ezekért a profilokért havi 11,99 dollárt (4300 forintot) kell fizetni az interneten és havi 14,99 dollárt (5400 forintot) mobilon. Az Instagramon Mark Zuckerberg vezérigazgató bejelentette, hogy a „Meta Verified” fiók a felhasználók számára többek között ellenőrzött jelvényt, nagyobb láthatóságot biztosít a platformokon. A funkciót ezen a héten Ausztráliában és Új-Zélandon vezetik be, és hamarosan további országokba is megérkezik.

Szabó András Csuti nemcsak ismert emberként van jelen a médiában, hanem saját marketingügynökségét, a Social Gurut is vezeti, így őt kérdeztük arról, mi a véleménye Zuckerberg legújabb döntéséről.

„Ez jelen pillanatban még csak tesztüzemmódban indul el és megnézik, hogy mik a tapasztalatok. Azért érdekes ez, mert Mark Zuckerberg többször is kijelentette, hogy a Facebook soha nem lesz fizetős platform, aztán ahogy telt-múlt az idő, elkezdte rebesgetni, hogy mindig lesz egy ingyenes hozzáférhető része, ezzel fenntartva, hogy bármi, amit a jövőben tesz, illeszkedik abba, amit korábban nyilatkozott. Azt gondolom, hogyha a Facebooknál elindul és működképes lesz, akkor ahogy korábban elkezdte korlátozni a nem hirdetett tartalmak elérését, aztán ez hirtelen az Instagramon is megjelent, úgy szerintem ez a fizetőssé válás is átkonvertálódik majd a többi Facebook-csoport körébe tartozó platformra” – magyarázta az nlc-nek Csuti, majd arról is szót ejtett, mi indokolhatja a Facebook atyjának döntését.

Szabó András Csuti

Szabó András Csuti (Fotó: Instagram)

„Rengeteg visszaélés van kamuprofilokkal, és ezek a kamuprofilok nagyon sokat ártanak a tartalomkészítőknek és azoknak a cégeknek, akik folyamatosan gyártják a tartalmat és teszik közzé a márka éppen aktuális üzenetet. Érdemes azt is megvizsgálni, mit kapunk azzal, ha befizetjük ezt a havidíjat. Lesz egy automatikus hozzáférésed a Facebook ügyfélszolgálathoz, ami egy üdvözölendő dolog. Mi a Social Gurunál több ellopott profil ügyében dolgoztunk, jó párat sikeresen visszaszereztünk, tehát bőven tapasztalásunk, ezért bátran kijelenthetem, hogy az Instagram és Facebook ügyfélszolgálatával való kapcsolattartás jelenleg talán négyezerszer rosszabb, mint a Magyarországon elérhető klasszikus ügyfélszolgálatok. Ha ez tud működni és ténylegesen záros határidőn belül kapcsolatot tudsz teremteni velük, akkor ez egy fantasztikus dolog lehet.

Csuti azt még nem tudta megmondani, hogy hosszú távon ennek jó vagy rossz hatásai lesznek, de az biztos, hogy vannak bizonyos pontok, amik mindenképpen könnyíteni fogják az influenszerek munkáját. Az pedig, hogy ki szeretne élni a fizetős résszel és ki nem, ezt ugyanúgy eldönthetik majd, ahogy arról is döntenek, milyen márkákkal dolgoznak együtt, vagy milyen üzenetet képviselnek. „A hírek most leginkább a kék pipáról, tehát a hiteles, szolgáltató által is visszaigazolt profilokról szólnak, ami az együttműködésekben valójában egy másodpercig nem üti fel a fejét. Arra, hogy valakinek ott legyen a neve mellett a kék pipa, most még nincsen akkora törekvés a hazai influenszerek körében. Nekem kicsit úgy tűnik, ezzel a havidíjjal ezt kell megfizetni, mindamellett, hogy beszélnek extra védelemről. Ma is rém egyszerűen hoznak létre kamuprofilokat például Csuti névvel, amit gyanítom, akkor is meg fognak tenni, ha a Csuti név mellett ott lesz a kék pipa. Ettől függetlenül, amikor a mi régiónkban is elérhető lesz a kék pipa megszerzése, ha Facebookon nem is, Instagramon mindenképp szeretnék előfizetni rá. Ezzel is igazolva, hogy én vagyok az, aki.”

Az üzletember kifejtette, őt különösebben sosem hatotta meg, amikor a nevével álprofilokat hoztak létre, ugyanis elmondása szerint a saját követői annyira lelkesek, hogy mire eljut hozzá az információ az oldalról, ők már többször jelentették azt. „Nem szoktam vele foglalkozni, mivel nem tudom befolyásolni. Egyszerűen nem tudsz hatással lenni arra, hogy kevesebb kamuprofilt hozzanak létre, így nem érdemes energiát és időt fordítani erre. Mindig minden követőmet arra kérem, hogy ha lát ilyet, nekem azzal tud a legtöbbet segíteni, ha automatikusan jelenti. Ők ezt meg is teszik.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top