nlc.hu
Sztárok

Dobó Kata és Kamarás Iván 24 éve

Így nézett ki Dobó Kata és Kamarás Iván az Európa Expressz forgatásán 24 évvel ezelőtt

Bizony, a film bemutatása óta eltelt majdnem egy negyed évszázad!

Az Európa Expressz 1998-ban készült, 1999-ben bemutatott színes, magyar akció-thriller, amit Horváth Csaba rendezett, és olyan színészek játszottak benne, mint Dobó Kata, Rátóti Zoltán, Stohl András, Kamarás Iván és Szilágyi Tibor.

A cselekmény röviden

A rendőrök el szeretnék fogni a körözött ukrán maffiavezért, Zavarovot. A Józsefvárosi pályaudvaron nem volt sikeres az akció, viszont az egyik embernél lévő vonatjegyből kiderítették, hogy mikor, mivel és hova szeretnének lelépni. A Papp alezredes által vezetett különleges egység illegálisan nyomoz tovább: úgy gondolják, ha rájönnek, ki a besúgó a rendőrök közt, visszakapják az ügyet. Felszállnak ők is a Bécsbe induló vonatra. A Nagy embernek elmondja Papp, hogy ott ül vele egy vonaton a maffiavezér. Nemsokára a besúgótól megkapja a hírt, hogy a rendőrök a vonaton vannak. Jimmy és Edit, Papp lánya Zavarovékkal szemben ül, és mint megszeppent nászutasok, nem zárják be őket a vonat első vagonjába. Editet Zavarov tolmácsként használja, és azt sem tudja, mennyi idő, amíg Bécsbe jutnak. Papp alezredes egy ívben, amikor a vonat lassít, kiugrik, és hazautazik Budapestre. Az osztrák hatóságok nem akarják beengedni a vonatot, így azzal az ötlettel állnak elő a Nagy embernél, hogy vezessék vissza a vonatot Budapestre, a Nyugati pályaudvarra, és hitessék el Zavarovval, hogy az Bécs. Papp azt mondja, hogy az ukránoknak minden betű hasonló, mivel latin írás.

Dobó Kata és Kamarás Iván karrierje akkoriban kezdett fellendülni, így megtiszteltetésnek vették, hogy egy ilyen filmben kaptak szerepet. Mutatjuk is, hogy néztek ki akkoriban. 

Dobó Kata és Kamarás Iván 1999

Dobó Kata és Kamarás Iván 1999-ben (Fotó: Story/Best archív)

„Tudatos döntés volt, hogy magyar színészeknek adjuk az ukrán szerepeket is: ismert hazai színészeknek akartunk lehetőséget adni. Vicces volt, mert Rátóti Zoliról ugyan tudtuk, hogy egész jól elboldogul oroszul, de Dobó Katáról nem tudtuk, hogy ő is beszéli valamennyire a nyelvet, csak a forgatás közben derült ki a dolog” – nyilatkozta a film 20. évfordulóján az nlc-nek Dora György producer.

„Én úgy mentem bele a filmbe, hogy egy német akciórendező nevét csillogtatták meg előttem a producerek. Majd hirtelen a német akciórendező kiszállt, átvették az irányítást a producerek, és akkor nálam kicsit rezgett a léc. Nem tudtam, hogyan alakul majd, de mivel a többiek már igent mondtak, végül megcsináltuk. Korrekt maradtam, mivel szóban már megállapodtunk. Pedig volt egy másik ajánlatom is: Salamon Andrissal a Közel a szerelemhez, ami nagyjából egyszerre forgott ezzel a filmmel. Ha azt választom, ki tudja, hogyan alakult volna a karrierem…” – emlékezett vissza korábban a film kapcsán Kamarás Iván.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top