nlc.hu
Sztárok

Itt lakik III. Károly, Harry herceg és Vilmos

Koronás ingatlanok: III. Károly király egy vidéki tanyához, András herceg egy 30 szobás palotához ragaszkodik

Megérdemli-e Harry és Meghan az angliai birtokát, ha már nem dolgozó tagjai a királyi családnak? Volt-e joga III. Károlynak elvenni a házaspár korábbi házát? Egyáltalán ki, hol lakik most a királyi családban? Nézzünk körül a koronás ingatlanpiacon.

III. Károly kisebbik fia 2020-ban sértődötten a tengerentúlra költözött, majd könyvet adott ki a személyes megpróbáltatásairól. Oké, a brit királyi család élete nem mese. Bár Harry éppen úgy támadta a mostoháját, Kamillát a könyvében, ahogyan a mesékben szokás. Károlynak pedig elege lett abból, hogy Harry tévéműsorokban, Netflix-dokumentumsorozatokban és saját könyvében is folyamatosan ócsárolja a királyi családot. Így nem meglepő, hogy az uralkodó úgy döntött, hogy Harrynek és családjának el kell hagynia a windsori kastély közelében lévő otthonukat, a Frogmore Cottage birtokot. A hírt a Harry szóvivője közölte. Ez így persze rémesen kegyetlenül hangzik, de a házaspár az elmúlt 3 évben mindössze 3 hetet töltött itt, amikor II. Erzsébet platinajubileumát ünnepelték és amikor a királynő meghalt.

Kilakoltatás vagy racionalizálás?

A Frogmore Cottage korábban is sok pletykára adott okot. Ez volt az a ház, amit a néhai II. Erzsébet ajándékba adott az unokájának az esküvője után. Már tervezték az amerikai kiköltözésüket, amikor elindították a ház renoválását, ami 2,4 millió fontba került a brit adófizetőknek. Amikor pedig Harry és családja kiléptek a királyi család dolgozó tagjainak sorából, és a napsütötte Kaliforniában telepedtek le, akkor annyi támadás érte őket, hogy a hercegnek nem volt más választása, mint visszafizetni a felújítás árát.

Azt azért mégse felejtsük el, hogy ismét egy olyan szituációval állunk szembe, amit Harry sajtósai hoztak nyilvánosságra. Hogy valóban az állt-e az üzenetben, hogy „ürítsék ki a házukat”, vagy esetleg egy sokkal megértőbb, barátibb megfogalmazás, azt szintén nem tudjuk. Ugyanakkor Harry könyve sem megértő és baráti stílusban íródott.

És van ennek a helyzetnek egy olyan aspektusa is, amit Harry és Meghan elfelejtett megemlíteni. Bár sokan azt gondolják, hogy ez a „kilakoltatás” ellenük irányult, sokkal inkább arról van szó, hogy Károly a lehető legjobban szeretné karcsúsítani a család kiadásait. Ezzel egyébként nagyon is népszerű lenne a nép szemében. A Standard beszámolója szerint a király döntésének oka, hogy testvére, a botrányos András herceg éves juttatását alaposan lecsökkentette, így az nem fogja tudni fenntartani 48 hektáros birtokán elterülő „házikóját”. Így Károly terve az, hogy felajánlja neki a Frogmore Cottage kulcsait. Az eddig nagy lábon élő András, aki édesanyja kedvence volt, kicsit sem örül a „szerényebb” hajlék lehetőségének, de ez a racionalizálás pártján álló III. Károlyt nem hatja meg különösebben.

Frogmore Cottage
Megnézem
Összes kép (3)

Az elmúlt években egyébként a házat András egyik lánya, Eugénia hercegnő és annak családja használta. Nekik azért sem okoz gondot a költözés, mert a jövőben megosztva töltenék az idejüket Portugáliában és az Egyesült Királyságban.

A borz odújából Hollywoodba

Nem ez az első eset, amikor a néhai Diana kisebbik fia a lakhatása miatt panaszkodik. A könyve kapcsán adott egyik interjúban úgy fogalmazott, hogy korábbi lakása (ami a Kensington Palota Nottingham Cottage lakrésze – a szerk.), olyan kicsi volt, mint egy borz odúja. De fájt neki az is, hogy a Balmoral-kastélyban kisebb szobát kapott, mint Vilmos.

Itt tartunk most. Nem mellesleg egyébként Harry és Meghan jelenleg egy 11 millió fontos (4,9 milliárd forintos) házban él Montecitóban, olyan szomszédokkal, mint Oprah Winfrey, Ellen DeGeneres és Katy Perry. „A mediterrán stílusú otthon a festői hegyek alatt található, és végtelen kilátást nyújt az óceánra. Montecito dombos természete ellenére a ház hatalmas, sík területtel rendelkezik, ahol a birtok lakói biztonságban, a fürkésző tekintetektől távol élvezhetik az életüket. A birtokot parkosított kert veszi körül, ami olyan érzést kelthet Harry hercegben, mintha saját palotája lenne. Igaz, itt pálmafák és színes virágok vannak a kanyargó ösvényeken. Ám a sussexi pár birtokán még szülőültetvény is van” – írta a Forbes 2022 decemberében.

Montecito birtok, ahol Harry és Meghan lakik

Montecito – a birtok, ahol Harry és Meghan él (Fotó: Profimedia)

Károly a vidéki kiskertes házában a legboldogabb

Ehhez képest hol lakik III. Károly és Kamilla királyné? Ők korábban a Clarence-házban éltek. És a brit lapok nem valószínűsítik, hogy véglegesen beköltöznének a Buckingham-palotába. Sokkal inkább az várható, hogy a windsori kastély lesz az állandó rezidenciájuk. Ennek több oka is van. Egyrészt a királyi családot sokkal több emlék fűzi oda, sokkal nagyobb a magánszférájuk ott, és a közelben laknak Vilmosék is. Ráadásul a Buckingham-palota jelenleg egy 10 éves, 370 millió fontos felújításon esik át, és Károly, valamint Vilmos terve is az, hogy az átadás után számos szárnyát megnyitnák a látogatók előtt, így pedig az udvar Windsorba költözne.

De Károlynak van egy teljesen hétköznapi vidéki háza Walesben, mely tényleg olyan, mint egy helyi „parasztház”. Valamint megörökölték a Balmoral birtokot Skóciában, ahogyan a sandringhami birtokot is.

Az idejük nagy részét egyébként abban a Highgrove House-ban töltik, amit Károly 1980-ban vásárolt, és ami Anna hercegnő otthonának közelében áll.

III. Károly háza Walesben
Megnézem
Összes kép (5)

Szerényebb helyre költöztek Vilmosék is

Vilmos walesi herceg és családja korábban a Kensington-palota egyik nagyobb szárnyában élt. Ám 2022-ben a család elköltözött a windsori birtokon lévő Adelaide Cottage-ba. Azért döntöttek a költözés mellett, hogy közelebb legyenek a néhai uralkodóhoz, valamint a gyerekek is itt kezdték meg az új tanévüket. Ráadásul itt sokkal nagyobb a szabadságuk, mint Londonban. Az új otthonuk egy négy hálószobás ház, mely 10-15 perces sétára van a kastélytól. Adelaide Cottage-t 2015-ben korszerűsítették, így nem volt szükség hatalmas felújításra a beköltözés előtt. Vilmosék pedig a bentlakó személyzetről is lemondtak.  Jelenleg üresen áll a windsori birtokon az „elfelejtett kastélyként” is ismert Fort Belvedere, mely 1750 és 1755 között épült. Ez lehet Vilmos herceg családjának jövőbeli otthona, de ők egyelőre a sokkal szerényebb Adelaide Cottage-ban akarnak maradni.

Adelaide Cottage

Az Adelaide Cottage 2018-ban (Fotó: Profimedia)

30 szobás pucc

A Windsori kastélyhoz tartozó hatalmas birtokon azonban nem csak Vilmosék élnek. Itt van András herceg és volt neje, Sarah, yorki hercegné korábban említett pazar, 30 szobás, úszómedencés háza is.

Összegezve az a vicces az egész történetben, hogy tulajdonképpen nem is Károly (aki egy vidéki „tanyán” érzi magát a legjobban), nem is a trónörökös walesi herceg, hanem éppen Harry és András élnek a legpuccosabb házban…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top