nlc.hu
Sztárok

60 éves Julian Lennon, aki sosem akart gyereket az apja miatt

John Lennon nagyfiának sosem lett gyereke az apjával való rossz kapcsolata miatt

Julian Lennon hosszú éveken át küzdött azért, hogy kilépjen az apja árnyékából. A ma hatvanéves zenész/fotográfus/gyerekkönyvíró/filantróp idővel megbékélt azzal, hogy ez sosem fog megtörténni, és sokévnyi küzdelem után már az apjára is szeretettel gondol vissza.

Julian Lennon, John Lennon legidősebb, az első feleségétől, Cynthiától származó fia tavaly kiadott egy nagylemezt, aminek nemes egyszerűséggel azt a címet adta, hogy Jude. Julian több mint tízévnyi kihagyás után jelentkezett új albummal, és nem véletlenül választotta ezt a címet. A Jude utalás a Beatles számos hatalmas slágerének egyik legnagyobbikára, a Hey Jude-ra, ami eredetileg Julian becenevére utalva a Hey Jules címet kapta. Végül a dal írója, Paul McCartney írta át a végleges változatban Jude-ra, mert úgy kicsit jobban hangzott. Azzal, hogy Julian Jude-ra keresztelte a lemezét, fontos üzenetet közvetített. Azt üzente, hogy már büszkén elfogadja mindazt, amit az apja emléke jelent, sőt büszke rá. Hosszú évek hiábavaló küzdelmei mentek el arra, hogy az embereknek ne John Lennon jusson eszébe róla, ám Julian végül rájött, hogy egy ekkora befolyással bíró ember, sőt jelenség és korlenyomat emlékével egyszerűen nem lehet szembeszállni. Ahogy árral szemben sem úszunk sokáig, úgy John Lennon emlékével is fölösleges küzdeni: Julian Lennon azóta él boldogabb életet, mióta elfogadta ezt.

Julian Lennon

Julian Lennon a Home & Family című tévéműsor vendégeként (fotó: Paul Archuleta/Getty Images)

Kiegyezés és béke

Persze ez az elfogadás nem egyik pillanatról a másikra történt, hanem hosszú évek vagy inkább évtizedek lelki munkájának következményeként, amit számtalan személyes konfliktus és dráma kísért. Julian a lelki kiegyensúlyozottság eléréséhez az után kapott fontos lelki támaszt, hogy 1996-ban lezárult az éveken tartó jogi procedúra, amit a férfi az apja végrendelete ellen indított. John Lennon ugyanis a teljes vagyonát Yoko Onora hagyta, Juliannek az édesapja vagyonához képest csak egy kis alamizsna jutott. Mivel igazságtalannak érezte a döntést, perre ment, de az ügy hosszú éveken át elhúzódott.

Végül meg tudtak egyezni Lennon özvegyével, aki belement, hogy Julian 20 millió angol fontot kapjon az örökségből, és ezzel el is ásták a csatabárdot. Úgy hírlik, hogy a megegyezés óta már kimondottan jóban vannak, amit nyilván az is segít, hogy Julian szoros barátságot ápol a féltestvérével, John Lennon és Yoko Ono fiával, Sean Lennonnal. Ez a barátság még emberünk művészi kiteljesedését is szolgálta: amikor Sean 2007-ben világkörüli turnéra indult, elvállalta, hogy ő legyen a turné hivatalos fotósa, és abban az időszakban szeretett bele annyira a fotózásba, hogy nemcsak a szenvedélyévé, hanem a hivatásává is vált. Azóta a világ számos pontján nyíltak már kiállításai, legutóbb épp idén márciusban Santa Monicaban Atmospheria címmel, amiben hangulatos természetfotókat mutat be az érdeklődőknek.

Egy művész széles érdeklődési körrel

Julian kapcsán sokáig úgy tűnt, hogy ő is az apja nyomdokaiba lép és „főállású” zenész lesz. Első albuma, a Valotte még szép szakmai sikernek örvendett, ám utána hiába jöttek ki sorban a lemezek (összesen hét), a nagy áttörés sajnos elmaradt. A nagyobbik Lennon fiú érezhetően kissé kiábrándult a zenélésből, sokszor évekre letette a hangszerét. Pedig bőven akadtak híres támogatói. Közülük feltétlenül ki kell emelnünk egy másik Beatle-t, Paul McCartneyt, aki már a gyerekkora óta lelkes segítője volt, Julian elmondása szerint McCartneyval jóval többet zenélgetett együtt, mint a saját édesapjával. McCartney még a Jude című albumot is reklámozta neki egy kicsit a közösségi médiában. Azonban a zenéléssel csak még inkább erősítette azt, amit amúgy az élete nagy részében igyekezett elkerülni: az apjával való összehasonlítást. Márpedig bármennyire erőlködik valaki és lehet bármennyire tehetséges, a Beatlesnél akkor sem fog jobb dalokat írni. Még akkor sem, ha egy Beatles-tag vére folyik az ereiben.

Julian és John Lennon

Julian és John Lennon 1968-ban (Photo by Keystone-France/Gamma-Keystone via Getty Images)

Amikor minderre rájött, ugyan teljesen nem fordított hátat a zenének, de elkezdett kiszélesíteni az érdeklődési körét. A fotózás mellett rendkívül fontos lett számára a környezetvédelem és a filantrópia, és producerként több alkalommal belekóstolt a dokumentumfilm-készítésbe is, olykor látványos sikerrel. Írt egy kimondottan jól fogyó gyerekkönyv-trilógiát, amelynek fő témája a környezetvédelem volt, a könyvek pedig még a New York Times bestseller-listájára is felfértek. Szerencsére a zenélést sem utálta meg, időről időre visszatér hozzá, amit jól mutat nemcsak a tavalyi albuma, hanem az is, hogy az orosz-ukrán háború kitörése után azzal gyűjtött pénzt az ukránok támogatására, hogy eljátszotta apja legendás békedalát, az Imagine-t. Ez a lépés azért volt figyelemre méltó tőle, mert korábban azt nyilatkozta, hogy ezt a dalt maximum akkor játszaná el nyilvánosan, ha tudná, hogy közeledik a világvége. Az orosz hadsereg pusztításának kegyetlensége hatására azonban meggondolta magát.

A hippi vér nem tűnt el

2020-ban Julian hivatalosan is nevet változtatott. A John Charles Julian Lennont megváltoztatva Julian Charles John Lennon lett. A látszólag értelmetlennek tűnő változtatás okát később egy podcast vendégeként magyarázta el. Elmondása szerint amíg a John név szerepelt elöl, az utazásai alatt számos útlevélellenőrzés során viccelődtek vele azzal, hogy John Lennonnak hívják, különösen azok, akiknek fogalma sem volt arról, hogy ő John Lennon fia. A nevek sorrendjének megcserélésétől azt reméli, hogy a későbbiekben kevesebbszer kerül ilyen kellemetlen helyzetbe, és különben is: egész életében mindenki Juliannek szólította, senki nem hívta Johnnak.

Bár a nyolcvanas években hevesen kritizálta az apját azért, hogy szerinte hipokritaként beszélt folyton a békéről és a szeretetről, miközben megcsalta és elhagyta az első feleségét és évekig a fia felé se nézett, később már világossá vált, hogy az apja hippi szemléletéből maga is sokat örökölt. Jótékonysági és filmes munkáival nemcsak környezetvédelmi témákra igyekszik rávilágítani, hanem elnyomott, bajba kerülő népcsoportok helyzetére is rávilágít. Alapítványa, a The White Feather Foundationnel humanitárius és környezetvédelmi ügyekben igyekszik segítséget nyújtani: ha kell, indián törzsek megvédésében segít, ha kell, az ivóvíz tisztaságáért küzdenek, de vannak olyan projektjeik is, melyekkel fiatalokat edukálnak a természetvédelem és az egészségünk megóvásának fontosságára. Gyűjtöttek már pénzt földrengések károsultjainak és háború elől menekülőknek is.

Julian Lennon és Cynthia Lennon

Julian és édesanyja, Cynthia Lennon 2010-ben egy John Lennon emlékmű avatásán (Photo by David Munn/WireImage)

Le sem tagadhatná az édesapját

Julian Lennon az élete során bejárta a világot, élt Amerika keleti és nyugati partján, Angliában valamint Olaszországban is, ám végül Monacóban találta meg az otthonát, ahol a herceget is a barátai között tudhatja. A magánéletét nagyon diszkréten kezeli. Egyetlen alkalommal, még a nyolcvanas évek elején járt jegyben egy lánnyal, de ez a kapcsolat sem tartott két évnél tovább. Volt néhány barátnője, rövidebb ideig járt a Beverly Hills 90210 sztárjával, Tori Spellinggel is, de sosem tudott megállapodni. Egy 2011-es interjú során árulta el, hogy a házasság és az apaság gondolatától mindig is idegenkedett, mert olyan mélyen érintette őt, hogy az apja, John gyerekkorában magára hagyta őt és az édesanyját, Cynthiát, a megcsalás és a válás pedig megmérgezte a gyerekkorát és a családi békét.

Juliannek a gyerek- és fiatalkorában, valamint a felnőtt életének hajnalán számos démonjával kellett szembenéznie, és az örökös nyugtalansága folyton új utakra vitte. Rengeteg dologba belekapott, ami talán a korai zaklatottságából következett, de végül ezt a sok tapasztalást mind a saját javára tudta fordítani, és ha nem is jött össze neki korán, akkor is kiegyensúlyozott és érzékeny művészemberré vált. Le sem tagadhatná a zseniális édesapját, ám szerencsére már nem is akarja. Boldog hatvanadik születésnapot, Julian Lennon!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top