nlc.hu
Sztárok

Korda György és Balázs Klári interjú

„Az vesse rám az első követ, akinek nem remeg a térde tízezer fiatal előtt” – A Korda házaspárral beszélgettünk

Pályafutása egyik legkülönlegesebb koncertjére készül a Korda-házaspár, akik 2023. május 4-én először lépnek fel a Budapest Parkban. Bár a bulihelyszín általában az újgenerációs előadók dalaitól hangos, a házaspár valójában otthonosan mozog a fiatal művészek uralta színpadokon, hiszen hosszú évek óta rendszeres fellépői a Sziget Fesztiválnak is, ahol kicsik-nagyok együtt mulatnak a legendás nótáikra.

Korda György és Balázs Klári zenekarral és tánckarral kiegészülve, formabontó műsorral érkezik a Budapest Parkba, ahol olyan ismert slágerek csendülnek majd fel, mint például a Találd ki gyorsan a gondolatom, a Lady N, a Reptér vagy a Mamma Maria – ráadásul ezek közül többet is újragondoltak erre az estére. A házaspár hatalmas stábbal dolgozik együtt a stand up elemeket is tartalmazó produkción, mely több részletében is egyfajta reptéri koncepcióra épül, utalva az egyik legkedveltebb dalukra. Sőt, mivel már a TikTokon is jelen vannak, így elindítottak egy táncos TikTok-kihívást (Wellai Yvette koreográfus segítségével), melynek alapját úgyszintén a Reptér című szerzemény adta.

Korda György és Balázs Klári

Balázs Klári és Korda György koncertje a 2022-es Sziget fesztiválon (Fotó: Birton Szabolcs)

Bár sokan azt gondolták, hogy több évtizedes koncertrutinnal a hátuk mögött Gyuri és Klári számára már nem nagy ügy egy fellépés, a valóság az, hogy ugyanúgy izgulnak, mint a legelső koncertjükön.

„Borzasztóan stresszesek a napjaink egy ilyen nagy koncert előtt, hiszen mindent át kell gondolnunk: a dalokat, a szakmai felkészültségünket, a ruháinkat, melyeket magunk válogatunk ki, így az is nagy fejtörést okoz, hogy mi legyen a tökéletes összeállítás. Ez általában az én reszortom, mégis én alkalmazkodom Gyurihoz. Természetesen megkérdezem, melyik nyakkendőt és inget szeretné felvenni, amit kitisztítok és éjszakába menően vasalok – kezdte az nlc-nek Balázs Klári, majd férje kiegészítette, hogy az öltözködése évtizedek óta nem változott, de ez így is van jól. – Nem trendi, ahogy én öltözködöm, de ezt már húsz éve őrzöm, hogy a megjelenéshez dukál a nyakkendő. Emlékszem egy esetre, amikor a Magyar Vándornak volt a sajtóbemutatója, jelen voltak híres emberek, rendezők, színészek… Két emberen volt nyakkendő, rajtam és a jegyszedőn.”

Balázs Klári azzal folytatta, most nem csak egy átlagos, fellépés előtti drukk van bennük. „A Sziget Fesztivállal is úgy voltunk, hogy mi mégis mit keresnénk ott, aztán már 12 éve rendszeres fellépők vagyunk. Most is bízunk benne, hogy ez valami újnak a kezdete. Mégis, ezúttal egy másfajta izgalom van bennünk, főleg most, mivel nagyon sok ismerős jelezte, még a szakmából is, hogy eljönnek majd. Ez egy külön stresszfaktor, hogy vajon jól érzik-e magukat, tetszeni fog-e nekik a hangulat, jót buliznak-e. Egy ilyen buli után nem az van, hogy következő nap ledőlünk az ágyra és pihenünk egy nagyot, az inkább a megkönnyebbülésről szól.”

Korda György és Balázs Klári

Balázs Klári és Korda György koncertje a 2022-es Sziget fesztiválon (Fotó: Birton Szabolcs)

Az énekes töredelmesen bevallotta, feleségével ellentétben ő az, aki jobban átadja magát a stressznek, és elárulta, mi az, ami ilyenkor támogatásul szolgál neki.

Majd’ hatvan év után is izgulok a fellépések előtt, és a mai napig én vagyok az idegesebb.

A legnagyobb támogatónk viszont a reptér, ha a Reptér című dalnak nincs ilyen nagy sikere, akkor ez az egész nem jöhetett volna létre – fogalmazott Gyuri, majd arról is szót ejtett, milyen érzés, hogy a fiatal generáció is nagy érdeklődést mutat a munkásságuk iránt. – Amikor egy-két barátomnak elmeséltem, hogy lesz ez a koncert, és megkértem őket, hogy jöjjenek el, akkor jót mosolyogtak, hogy nem biztos, hogy ők állnának ott három órát. Ez a hely a fiataloké, számunkra pedig megtiszteltetés, hogy velük, nekik játszhatunk. Őszintén megmondom, nekünk ez egy különleges kihívás és izgalom. De nem vagyunk nyugtalanok, mert olyan csodálatos művészekkel vagyunk most együtt, ami hatalmas biztonságérzetet ad. Az vesse rám az első követ, akinek nem remeg egy kicsit a térde tízezer fiatal előtt, 84 évesen. Nemcsak itthon, de a világon is kevesen mondhatják el, hogy sikerült a legfiatalabb generációt is megszólítaniuk. Ez példátlan, ami a jó Isten adománya, és nem győzzük százszor is megköszönni az embereknek. Csodálatos érzés, hogy tudunk adni, megjelenésben, zenében, bármiben, amit az emberek elfogadnak tőlünk. Ha valaki nekem 66 évvel ezelőtt azt mondja, 84 évesen ennyi fiatalnak fogok énekelni, akkor azt kinevetem.”

Klári is elmondta, számára félelmetes és egyben hihetetlen, hogy nemcsak az ő korosztályukat és a középkorúakat érdeklik, hanem a fiatalok is hatalmasat buliznak a koncertjeiken. A nagy fellépés után sem lesz megállás, ugyanis a házaspár egy 50 állomásos turnéra készül. Adódik a kérdés, mégis mikor jut idő a pihenésre?   

Most egy jó ideig nem lesz pihenés, hiszen egy hatalmas turné veszi kezdetét, de nekünk nincs is szükségünk pihenésre. Ami minket feltölt, az a siker, és az ad erőt minden egyes nap – mondta az énekesnő, Gyuri ellenben elárulta, egy kis tengerpartozásba azért majd beneveznek. – Azért némi kikapcsolódásra természetesen szükségünk van. Ma már nem megyünk a tengerentúlra, nem azért, mert nem szeretjük, de a hosszú utazás nekünk már macerás. A spanyol tengerpartig viszont elutazunk, az pedig tökéletes hely arra, hogy kipihenjük a húzós időszakot és feltöltődjünk.”

Korda György és Balázs Klári

Korda György és Balázs Klári (Fotó: Birton Szabolcs)

A legtöbben úgy vélik, egy kapcsolat könnyen megromolhat, ha a párok nemcsak otthon, hanem a munkahelyükön is együtt vannak. Ennek a megcáfolására a Korda házaspár az élő példa, hiszen ők éppen ebből merítenek erőt.

„Szeretünk együtt dolgozni, és nagyon nagy szerencsénk van, hogy egymásra találtunk, és segítjük egymást a karrierünkben és a privát életben is” – mosolyodott el Klári, Gyuri pedig arra a kérdésre, hogy mégis mi a titka annak, hogy ilyen harmonikus a kapcsolatuk 43 év után is, csak egy idézettel válaszolt. 

Van egy dalom, amit 59-ben énekeltem, így szól: Szeretni kell, ennyi az egész.

Arra pedig, hogy miként bírják ilyen fitten ezt a rengeteg munkát, Klári csak annyit mondott: „Semmi alkohol, semmi nehéz kaja, kevés alvás, sok kávé…”

Gyuri a következőképpen fogalmazott: „Beosztjuk az erőt, nem futkározunk, ha nem muszáj, minden lehetőséget megragadunk a pihenésre és a leülésre.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top