nlc.hu
Sztárok

Vágó István, az ország kívzmestere

Vágó István volt az ország kvízmestere, összegyűjtöttük kedvenc műsorainkat

A legendás kvízmesterre emlékezünk.

Vágó István a Budapesti Műszaki Egyetem Vegyészmérnöki Karán diplomázott, és először mérnökként, majd külkereskedőként dolgozott.

Televíziós karrierje akkor kezdődött, amikor  jelentkezett a Magyar Televízió által meghirdetett Riporter kerestetik vetélkedőbe, ahol Vitray Tamás a döntő után felajánlotta neki egy barkochbajáték vezetését 1976-ban, és karrierje során számos műsornak volt a házigazdája.

Vágó István

Fotó: Nagy Zoltán/fotocentral.hu

Álljunk meg egy szóra!

Ugyan Vágó Istvánt az ország kvízmestereként ismerjük, nemcsak vetélkedőkben vállalt fontos szerepet. Grétsy László nyelvésszel közösen vezette 1987-től 1997-ig az Álljunk meg egy szóra! című nyelvművelő műsort, amihez több könyv is készült. 

Van benne valami

Az 1980-as évek közkedvelt műsora volt. Főcímdalát Dolly énekelte, és fantasztikus nyereményeket vihettek haza, akik jól szerepeltek a televíziós barkochbán, aminek Vágó István 1987 és 1993 volt a házigazdája. 

Kerékbár 

Ez az 1989 és 1993 között futó tévéműsor az Egyesült Államokban 1975 óta nagy sikerrel vetített Wheel of Fortune magyar verziója volt, igaz, volt két fontos különbség,  a magyar játékosok nem sorban pörgették meg a szerencsekereket, hanem az mondhatott betűt és guríthatta a golyót a kerékbe, aki a leggyorsabban adott jó választ Vágó István kvízkérdéseire. Illetve a játékosok pontszámai nem a tárgynyereményekre elkölthető forintokat jelképezték, hanem megszerzett kilométereket, amelyeket utazásra lehetett beváltani, írja a Port.hu.

Mindent vagy semmit

Teljesen új generáció ismerhette meg Vágó Istvánt ennek a tévés vetélkedőnek köszönhetően, ami összesen 800 adást élt meg. A műsorvezető egy pár éve adott interjúban elmondta, engedély nélkül átalakította a vetélkedőjét, ami egy mai napig létező amerikai műsor alapján készült. Persze a magyar változat sok mindenben különbözött az eredetitől. „Elvben volt egy alaplicence, amit én nem voltam hajlandó egy az egyben megcsinálni. Jeopardy: ez az eredeti amerikai címe, és én azt átalakítottam” – mondta Vágó István.

A TV2 Mindent vagy semmit című kvíz műsora

Fotó: Ambrus Marcsi/fotocentral.hu

Hozzátette, a magyar fél ki is fizette a licencdíjat az amerikaiaknak, csakhogy a változtatásokat nem engedélyeztette velük, és kieszeltek egy trükköt, amivel át tudták verni őket.  „Készítettünk havonta egy műsort a licencadónak, ami sosem került adásba, és azt úgy csináltuk meg, ahogy ők előírták, egyébként pedig csináltuk a sorozatot úgy, ahogy én akartam. A kettő között pedig szinte alig volt átfedés.” És mi történt akkor, amikor a jogtulajdonos képviselője Magyarországon járt, mindig szerveztek neki valamilyen esti programot, hogy véletlenül se kerüljön tévé elé.

Tolvaly Ferenc, aki a műsort gyártó MTM nevű cég társtulajdonos vezérigazgatója, a Blikknek így pontosította a történteket: „Amikor kint voltam New Yorkban a licenctulajdonosoknál, csak annyit mondtak, hogy vegyük úgy, mi azt nem láttuk. Magyarul: hallgatólagosan beleegyeztek a változtatásokba.”

Legyen Ön is milliomos!

Nagy sikere volt a Legyen Ön is milliomos! című műsornak, aminek 2000-től 2007-ig volt a házigazdája, majd amikor 2008 első felében ismét ő ülhetett a műsorvezetői székbe, amikor kicsit megváltozott koncepcióval tért vissza a műveltségi vetélkedő. 

Sikerét a későbbi házigazdák – Fábry Sándor, Friderikusz Sándor, illetve Gundel Takács Gábor – már nem tudták megismételni, írja a Port.hu. És valóban Vágó Istvánnak és játékosainak köszönhetően számos emlékezetes pillanatot adott ez a műsor. 

átVágó

Vágó István kidolgozott egy saját kvízműsort is, amit végül a Story4 tűzött képernyőre még 2012-ben. A játék három részből állt: az első fordulóban a résztvevők villámkérdéseket kapnak, ahogyan azok is, akiknek sikerült bejutnia a második fordulóba, és a nyertes minden egyes jó válaszért 5000 forintot kapott. Az utolsó körben az elődöntőt megnyerő játékosnak maximum nyolc állításról kell eldöntenie, hogy igaz vagy hamis. A válaszra a második körből áthozott pénzből tehetett,  és az így  összegyűlt pénz volt a jutalom.

Az átVágó című új vetélkedőműsorának a felvétele.

Fotó: Sárközy Marianna/fotocentral.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top