nlc.hu
Sztárok

Rékasi Zsigmond céget alapított és kidobó lett

Ennyi volt: Rékasi Zsigmond megszüntette az egyesületét, kidobóként is dolgozik

Rékasi Zsigmond az nlc-nek részletesen beszámolt a történtekről.

A Magyarország Megmentelek (MAME) egyesület alapítója és elnöke Rékasi Károly és Détár Enikő fia, Rékasi Zsigmond. A társaság éveken át járőrözött, formaruhát viselt, és közbeavatkozott, ha kellett. A Cégbíróság a Magyarország Megmentelek non profit szervezet bejegyzését 2020 decemberében jóváhagyta, így már semmi sem állt a szervezet útjába. 2022-ben azonban elindult egy lavina, mellyel már Rékasi Zsigmond sem tudott mit kezdeni, így végül úgy határozott, hogy abbahagyják a dolgot. De honnan indultak a gondok? Tavaly júliusban közbiztonsági tevékenység jogosulatlan végzése miatt indított eljárást Rékasi Károly fia és annak egyesülete ellen a Miskolci Rendőrkapitányság. Zsigmond szerint a helyi polgárőrségnek nem tetszett, hogy önkéntesekkel akartak rendet tenni a város utcáin. A volt elnök részletesen beszámolt a történekről.

Rékasi Zsigmond

Rékasi Zsigmond és az egyesület pár tagja (Fotó: Rékasi Zsigmond)

„Tavaly nyáron indult ellenünk egy eljárás, amikor is feljelentett minket a helyi polgárőrség a legjobb tudomásunk szerint a rendőrségnél, hogy a tevékenységünk jogosulatlan. Ezt követte egy 8-9 hónapos eljárás, nagyon sok kihallgatással, meg mindenfélével, végül kaptunk egy figyelmeztetést a rendőrségtől. Tipikusan annak az esete, amikor egyébként az emberen nem találnak fogást, de a rendőrség nem fogja azt mondani, hogy nyolc hónap menjen a kukába, tehát ilyenkor mindig figyelmeztetés jön. Sajnos ilyen eljárásokból rutinom lett az évek során. A rendőrség végül azt mondta, hogy amiben minket eredetileg vádoltak, aztán amiből lett a figyelmeztetés, az a közbiztonsági tevékenység jogosulatlan végzése. Az egyetlen hiba a történetben, hogy minket anno bejegyzett a Cégbíróság, mint közbiztonság-védelmi egyesületet, tehát a tevékenységi körünk és a jogosultságaink azonosak voltak a polgárőrségével. Vélhetően ez a Cégbíróságon csúszhatott el még két és fél évvel ezelőtt, csak hát a rendőrség nem fogja azt mondani, hogy a Cégbíróság követett el hibát, és természetesen az egyesület meg úgy csodálatos, ahogy van. Azt gondolom, hogy útban voltunk kicsit a polgárőröknek, hiszen sok támogatást kaptunk, illetve látványos és eredményes munkát végeztünk. Az elejétől kezdve sok polgárőr csoportnak szúrtuk a szemét” – nyilatkozta az nlc-nek Zsigmond, aki az egyesületével Budapest mellett Miskolcon, Székesfehérváron és Szegeden is tevékenykedett.

„Sajnálom, hogy ez így alakult, mert tudom, hogy nagyon sok embernek segítettünk a visszajelzések alapján, például amíg a budapesti tömegközlekedésen működtünk, addig a zaklatásokat, a bűnözést abszolút visszaszorítottuk. Ezt annak nem kell bemutatni, aki jár az utcán a gyönyörű fővárosunkban, de tudomásul vesszük azt, hogy akkor a rendőrség és a polgárőrség álláspontja szerint ránk nincsen szükség. Ez nem egy túl szerencsés helyzet, hiszen mi ebbe nem kevés időt, energiát és pénzt öltünk, nem kevés támogatást kaptunk, és ez arra ment el az utóbbi nyolc hónapban, hogy eljárásra, rendőrségre, meg kihallgatásokra mászkáltunk, emellett jogi egyeztetések folytak. Nem ezért hoztuk létre az egyesületet, hogy mi állandóan raportra járjunk a rendőrséggel, hanem azért, hogy az embereknek segítsünk” – fejtette ki véleményét Rékasi Zsigmond, aki a jövőről is beszélt. 

„Többségünk a civil életünkben is a biztonsági szférában helyezkedett el. Továbbra is hitvallásunk, hogy az embereknek biztonságot kell teremteni, és ha ezt egyesületi kereteken belül nem tudjuk megtenni, akkor megtesszük különböző cégeknél. A egyesületbeli kollégáim nálam helyezkedtek el, alapítottam ugyanis egy biztonsági céget, az R-SEC Kft-t. Túlnyomórészt rendezvényeket, magánembereket, de most például sok gyermekrendezvényt biztosítunk, hogy ne érhesse atrocitás a résztvevőket. Egyébként sokat dolgozom az éjszakában, három éve rendszeresen vagyok kidobó különböző szórakozóhelyeken, úgyhogy változatlanul ügyelünk arra, hogy az emberek nappal, illetve éjszaka is biztonságban érezhessék magukat” – zárta a beszélgetést Zsigmond.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top