nlc.hu
Sztárok

Interjú Anthony Carrigannel, a Barry című sorozat csecsen gengszterével

Azt mondták, vége a karrierjének a haja és szemöldöke elvesztése után, de nem hagyta magát

Anthony Carrigannek a pilot epizód végén meg kellett volna halnia a Barry című sorozatban, de a felvételen olyan lehengerlő volt, hogy az apró szerep főszereppé nőtte ki magát. Pedig a színész nem sokkal korábban még azt hitte, vége a karrierjének, miután a betegsége miatt a haját és szemöldökét is elveszítette. A Barry sztárjával beszélgettünk.

Alopecia areata. Így hívják azt a betegséget, amiben a Barry című sorozat gengszterét alakító Anthony Carrigan szenved. A betegség során a beteg immunrendszere megtámadja a hajhagymákat és a szőrtüszőket, tehát érintheti a fejbőrt, a szemöldököt, a bajuszt és a szakáll területét is. A betegség különböző intenzitással jelenhet meg, gyógyíthatatlan, és ugyan lehet küzdeni ellene és ideiglenesen tompítani a hatásait, a különféle kezelések nincsenek mindig jótékony hatással.

Anthony Carrigannél a betegséget már hároméves korában diagnosztizálták, de már iskoláskorú volt, mire az első jeleivel szembesült.  Gyerekként pont azért akart színpadra lépni, hogy legyőzze a szégyenlősségét. Tudta, hogy egyszer majd eljön az a pont, amikor mások számára is láthatóvá válnak a betegsége tünetei, de addig igyekezett a legkevésbé törődni ezzel.

Póthaj nem marad láthatatlan

Mivel a haja darabokban kezdett hullani, sokáig ügyesen tudta ezt különféle trükkökkel palástolni. Az igazán nagy gondok a harmincas éveiben kezdődtek. Akkoriban főszerepet játszott egy sorozatban, és póthaj felragasztásával, valamint szemceruzával próbálta mindenki elől elrejteni a problémát. Ez egy darabig sikerrel ment, ám egy napon az alkotók behívatták magukhoz, és jelezték, hogy tisztában vannak vele, hogy rejteget előlük valamit. Kiszúrták a nagy felbontású felvételeken a problémát. Carrigan azt hitte, ki fogják rúgni, de mindenki nagyon megértően fogadta a problémáját. Később azonban már nem volt ekkora szerencséje.

Anthony Carrigan az Elfelejtve c. sorozatban,
Megnézem
Összes kép (5)

Valójában a saját embere, az ügynöke fordult ellene. Úgy gondolta, hogy az egyre jobban látható betegségével már nem eladható. Volt, aki egyenesen szembesítette vele, hogy ők egy vonzó, jóképű színésszel szerződtek, és szerinte a történtek után már nem vonzó többé. Ebbe kis híján belerokkant, volt egy időszak, amikor folyton kalapban járt, igyekezett mindenki elől elrejteni a problémáit.

Úgy döntöttem, hogy nem nekik lesz igazuk. Így is el tudok játszani mindent, nemcsak idegen bolygók lakóit és ráktúlélőket.

Carrigannek a barátai adtak erőt. Fotókat mutattak neki szemöldök nélküli, kopasz modellekről, akik nagyon menőnek tűntek a képeken. Megtanulta, hogy a kisugárzása elsősorban azon múlik, hogyan érzi magát legbelül. Ha képes így is menőnek érezni magát, mások is annak fogják látni.

Ez volt a fordulópont, ekkor tanulta meg elfogadni magát. Többé nem rejtegette a külsejét, minden meghallgatáson teljesen kopaszon és szemöldök nélkül jelent meg. A dolog bevált, ismét kapott szerepeket, azonban hamar megtapasztalta, hogy elsősorban veszélyes pszichopaták, bűnöző karakterek jöhettek szóba. Ám ekkor jött Noho Hank szerepe és a Barry.

Anthony Carrigan a Gotham-ben

Anthony Carrigan a Gotham című sorozatban (Fotó: FOX Image Collection via Getty Images)

Epizódszerepből főszerep

Anthony Carrigan egy Amerikában ügyködő csecsen gengszter, Noho Hank szerepét kapta meg az HBO sorozatában, a Barryben. A komikus figurát csak amolyan színesítő karakternek szánták a pilotban, ám az író-rendező-főszereplő Bill Hader annyit nevetett Carrigan játékán, hogy úgy döntött, az eredeti tervekkel ellentétben mégsem öli meg a karaktert az epizód végén. Arra azonban senki nem számított, hogy a karakter egészen a negyedik évad utolsó epizódjáig húzza majd.

Számítottam a karakterem halálára? Mindig. Minden évad előtt azt hittem, hogy Noho Hank meg fog halni. Talán ezért is voltam és vagyok ennyire hálás, hogy mindig túléltem, és a karakter ennyi színét mutathattam meg.

Hankben leginkább az fogta meg, hogy egy félelmetes csecsen gengszter és egy sült bolond keveréke.

Amikor Hank keménykedik és veszélyes, valójában mindig a megbántott érzései, a fájdalmai, a veszteségei és a bizonyítási vágya irányítja. A keménykedésével mindig a sebezhetőségét próbálja palástolni.

Barry

Jelenet a Barry című sorozatból (Fotó: HBO)

Carrigan leginkább azt imádta a szerepben, hogy egyszerre nevettethette meg a nézőket, majd egy pillanattal később bevihetett nekik egy érzelmi gyomrost. Megijeszthette őket, majd rögtön utána nevetésben oldhatta fel a félelmüket, hogy aztán „kitéphesse a szívüket, amíg még dobog”.

Sok olyan sorozatot ismerek, amelyik képes erre, olyat azonban nagyon keveset, ami ezt egy epizódon belül meg tudja csinálni. Ezért is gondolom annyira különlegesnek a Barryt.

Jean-Claude Van Damme és a nagy szerelem

Eredetileg Noho Hank karaktere ennél jóval egyszerűbbnek indult, de évadról évadra új rétegek pakolódtak rá. Kezdetben például nagy hatással volt Carrigan játékára Jean-Claude Van Damme.

Hank a nyolcvanas- és kilencvenes évek Csecsenföldjén nőtt fel, ahol VHS-en az akkori nagy akcióhősök filmjeit nézte rongyosra. Jean-Claude Van Damme filmjeiből tanulta meg, milyen kemény gengszternek és milyen hősnek lenni. Ezek a filmek annyira komolyan veszik magukat, hogy pont ettől válnak röhejessé. És Hank is annyira komolyan veszi magát, hogy pont ettől válik röhejessé.

Eleinte a karaktere nem volt több egy kütyüimádó gengszternél, aki azért volt röhejes, mert nem vette észre, hogy a tervei mennyire túlbonyolítottak és abszurdak. Azonban idővel megjelent a figura valódi lelke, a sebezhetősége és a drámai szál a szörnyű tettei mögött, színészként pedig hálás azért, hogy egy ekkora utat járhatott be.

Michael Irby és Anthony Carrigan

Michael Irby és Anthony Carrigan a Barry 4. évadának Los Angeles-i premierjén (Fotó: Rodin Eckenroth/Getty Images)

Noho Hank még egy érzelmes szerelmi szálat is kapott, amikor egy másik gengszerfőnökkel, Cristoballal szerelmi viszonyba keveredett. A figurát alakító Michael Irbyvel kezdettől jól működött köztük a kémia, mert mindketten szerettek új dolgokat kipróbálni, és nem féltek attól, hogy bizonyos próbálkozásaik esetleg kudarccal végződnek. A szerelmi száluk súlyos drámát vitt Noho Hank életébe, aki pedig már látta az utolsó epizódot, jól tudja, hogy egy életre megpecsételte a karakter sorsát.

Egy újraindult karrier

A Barry négy évada újra feltette a térképre Anthony Carrigant, akit a kopaszsága és a betegsége ellenére immár komolyan vesz Hollywood. A színésznek számos rajongója lett, ráadásul a karakter sokszínűsége lehetőséget adott Carrigannek, hogy megmutassa, mennyi minden rejlik benne. Mostanáig csak pozitív tapasztalatokat kapott, egy óriási győzelemként éli meg, hogy ebben a sorozatban szerepelhetett. És hogy mi lesz a Barry után? Ez lesz a karrierje igazi próbája.

Szomorú vagyok, hogy véget ért, közben meg örülök is, mert úgy és ott ért véget, ahogy szerettük volna. A csúcson hagytuk abba. Nagyon ritka, hogy egy sorozatban nincsenek töltelék-epizódok és nincsenek unalmas pillanatok, de a Barry a négy évad alatt sikeresen elkerülte ezt. Végig izgalmas maradt, és valami egészen egyedit és csodásat teremtettünk. Hiányozni fognak a többiek, de kíváncsian várom, mi jön ezután.

A cikk elején olvasható idézetek Anthony Carrigan betegségéről az Interview Magazine tavalyi cikkéből származnak, a többit a színész pedig nekünk mesélte el egy Zoomon készült interjú során. A Barry négy évadának összes epizódja látható az HBO Max kínálatában.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top