nlc.hu
Sztárok

Tornóczky Anita az illegális kutyaszaporításról

„Amíg lesz kereslet, kínálat is akad majd” – Tornóczky Anita felszólalt az illegális kutyaszaporítás ellen

Óriási különbség van a tenyésztők és a szaporítók között.

A napokban több hír is érkezett egy gyöngyösi szaporítótelepről, ahol az állatoknak brutális körülmények között kellett élniük. Az állatvédőknek sok kutyát sikerült megmenteniük, de ki tudja, hány sorstársuk lehet. 

Tornóczky Anita szerint az, hogy olyan sok a kutyaszaporító, annak részben anyagi okai vannak, hiszen ez egy könnyű pénzszerzési lehetőség. „Ezek az állatok az esetek többségében egy vagy több komoly betegséggel küzdenek, ellenőrizetlen körülmények között tartják őket, majd parkolókban és egyéb gyanús helyeken adják át az új gazdáiknak”nyilatkozta a Blikknek

Hozzátette, természetesen a tenyésztők más kategóriába tartoznak, ők kellő ismeretekkel és etikával rendelkeznek azzal kapcsolatban, hogy hogyan és milyen körülmények között lehet tenyészteni, betartják a szabályokat, és eladásnál törzskönyvet, adásvételi szerződést és számlát adnak.

„A szaporítók általában ellenőrizetlen körülmények között, hátsó kertekben, sufnikban fialtatják a kutyákat, sokszor embertelen mocsokban, rosszul tartva őket. Míg a tenyésztő mindent megtesz azért, hogy a lehető legjobb minőségű ebek szülessenek, addig a szaporítót csak az anyagi haszonszerzés érdekli, és a szülő kutyák kizsákmányolása által genetikailag terhelt, beteg kutyák születnek.”

 

Tornóczky Anita

Fotó: Sajtóklub/RTL2

Így lehet az, hogy az olcsón vásárolt állatokra sokkal többet kell majd költeni az állatorvosnál, mint egy törzskönyvezett kutya estében. És Tornóczky Anita szerint hiába gondolja valaki, hogy jobb életet ad egy kiskutyának, ha egy szaporítótól veszi meg, ezzel is a szaporítókat támogatja.

És, hogy meg lehet-e fékezni az illegális kutyaszaporítást. Erről a következőket gondolja:  „Sajnos, amíg lesz kereslet, kínálat is akad majd. A törvény hiányosan írja körül az állatkínzás módozatait, és emiatt nehezen szankcionálható például a szaporítás is. Éppen ezért a szaporítás mérséklésére egyelőre nagyon csekély az esély.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top