nlc.hu
Sztárok

Bezár az Igaly Budaörsi Koronglőtér

A két éve elhunyt olimpiai bajnok, Igaly Diána lőterét felszámolják

Természeti területnek nyilvánították a helyet.

Több mint tizenöt éven át tartó harc után bezár a két éve elhunyt olimpiai arany- és bronzérmes sportlövő, Igaly Diána budaörsi lőtere. A helyi önkormányzattal folytatott másfél évtizedes küzdelmet a Kúria ítélete zárta le – írja a sportal.blikk.hu.

A lőteret 1971-ben, az 56 évesen koronavírusban elhunyt sportlegenda édesapja, Igaly József alapította meg, akinek a mai napig a nevét viseli az Igaly József Lövész Klub Sportegyesület. Az athéni bajnoknő szívügye volt a létesítmény, 2005-től viszont folyamatosan harcolnia kellett érte a budaörsi önkormányzattal, amely az évek során – elsősorban a környéken élők nyugalmára hivatkozva – igyekezett bezáratni azt, majd zajrendeletek révén hétköznaponként kétszer két órára korlátozta a működését.

A jogi csatározást végül az döntötte el, hogy Natura 2000-es besorolású, védett természeti területnek nyilvánították a helyet, a Kúria pedig kimondta, így nem engedélyezhető az üzemeltetés.

Igaly Diána fia, Czirják Tamás az egyesület Facebook-oldalán számolt be a döntésről. Szerinte a területre lakóparkot és magánkórházat akarnak építeni.

Wittinghoff Tamás polgármester szerint a helyi rendőrkapitányság tíz éve szabálytalanul engedélyezte az új üzemeltetőnek, az Igaly József Lövész Klub Sportegyesületnek a működést a területen, mivel nem vette figyelembe, hogy az Natura 2000-es minősítést kapott.

A Magyar Sportlövők Szövetségének főtitkára, Sinka László szerint viszont a bezárás nagy csapás a sportág számára. Nemcsak azért, mert megszűnik egy újabb koronglőtér, amiből egyébként is kevés van az országban, hanem ez „egyfajta arculcsapása Igaly Diána emlékének is”.

Igaly Diána 2016-ban a következőt nyilatkozta az nlc-nek a lőtérről: „Részben véget ért a konfliktusom a helyi önkormányzattal, és most már normálisan tudjuk használni a lőteret, bár tény, hogy korlátozásokkal. Csak hétköznaponként lőhetünk délelőtt tíz és dél, valamint délután három és öt között. Ez a hely már lassan ötven éve lőtér, és az önkormányzat részéről végre tisztázódott, hogy nem is lehet más. Az édesapám és édesanyám munkája is benne van abban, hogy ez a lőtér most így néz ki, ahogy.”

Igaly Diána felmutatja az aranyérmét az Olimpián

Igaly Diána (Fotó: Facebook)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top