nlc.hu
Sztárok

Lindsay Lohan karrierje és botrányai

Hamvaiból támadt fel Lindsay Lohan, de vajon van még esélye magát a csúcsra küzdeni?

Lindsay Lohan neve egybeforrt a botrányhősnő címmel, de újabban nagyon keményen dolgozik azon, hogy a reputációját visszaállítsa. De vajon van esélye a ma 37. születésnapján ünneplő színésznőnek az újrakezdésre?

Lindsay Lohan nevét hallva az ember egyszerre nagyon sok mindenre asszociál. A tehetséges gyerekszínészre, a kétezres évek tinibálványára, és stílusikonjára, de egyúttal a botrányhősre, a plasztikakirálynőre és arra a lányra is, aki kézzel-lábbal igyekszik visszatérni a szórakoztatóipar kerékvágásába. Tipikusan olyan szereplője a filmgyárnak, akit egyszerre lehet szeretni és gyűlölni, bár utóbbit is egyre nehezebb, ugyanis Lohan 37 éves korára lenyugodott, és jelenleg első kisbabáját várja (sőt, pocakjából ítélve valószínűleg már világra is hozta). Csak azt kívánjuk neki, hogy ne kövesse el ugyanazokat a hibákat, amiket a szülei, mert a színésznő gyerekkora minden volt, csak éppen egyszerű nem.

Börtöntöltelék apa, sikermegszállott anya

Lohan mindössze három éves volt, amikor a szülei elváltak. Apja, Michael több ízben is szembe került a törvénnyel, és mire a válást kimondták, le is tartóztatták, három év börtönbüntetést kapott pénzügyi csalás miatt. Nem mellesleg a drogokkal és az alkohollal is meggyűlt a baja, szóval nem volt éppen ideális apafigura a narancssárga kezeslábasában. Ilyen háttérrel csak remélni lehet, hogy legalább az anya megfelelő közeget biztosít, de Dina Lohan nem látott mást a legidősebb gyermekében, mint az önmegvalósítás lehetőségét, ha már a saját énekesi és táncos karrierje csúfos kudarcot vallott és a remélt hírnév sem érkezett meg soha.

Bette

Lindsay Lohan 14 évesen a CBS Bette c. sorozatában (Fotó: CBS via Getty Images)

Lindsay-t már három évesen szerződtette a Ford modellügynökséghez, a kislányt pedig imádta a szakma, hiszen égővörös hajával kitűnt a többi gyerek közül. Tíz évesen kapta az első szerepét a képernyőn, az Another World című szappanoperában, rá egy évre pedig már kettős szerepben debütált az Apád-anyád idejöjjön! feldolgozásában. A két Lotti adaptációja az A-listás gyereksztárok közé emelte, de tudjuk jól, hogy akit ilyen korán utolér a siker, az később fizeti meg az árát, és Lohan sem volt kivétel.

A tinifilmek királynője

A kétezres évek elején egymást érték azok a tinimozik, amik sokunk fiatalkorát meghatározták. (Ki ne álmodott volna arról, hogy Chad Michael Murray felbukkan a sulijában?) A szakma Lohant és Hilary Duffot felváltva szerződtette a szerepekre, bár úgy tűnt, hogy azért a mérleg nyelve inkább Lindsay felé hajlott. (Valószínűleg ebben az is közrejátszott, hogy Duff mögött stabil családi háttér húzódott.) Nem férek a bőrödbe, Egy hisztérikai feljegyzései – egyre másra találták meg a szerepek, mígnem Tina Fey, a Bajos csajok forgatókönyvírója úgy nem döntött, hogy neki adja Cady Heron szerepét, amivel tényleg az élvonalba került.

A sikerrel a felnőtt pályafutása is megkezdődött, de nem vagy egyedül azzal, ha csak homályosan emlékszel arra, hogy mikben szerepelt – spoiler: egyik felejthetőbb volt, mint a másik –, ugyanis ezzel párhuzamosan megindult a lejtőn és sokkal inkább botrányairól, mintsem magasra törő tehetségéről lehetett hallani.

Lindsay Lohan, Lacey Chabert és Rachel McAdams

Lindsay Lohan, Lacey Chabert és Rachel McAdams a Bajos csajok sztárjai (Fotó: Jeff Kravitz/FilmMagic)

Egyre mélyebbre és mélyebbre

2007 egyértelműen a mélyrepülés éve volt. Csak az év augusztusáig háromszor járta meg a rehabot, emellett kokainhasználat, valamint ittas vezetés miatt is szembe került a törvénnyel. A pletykalapok szinte hetente hoztak le róla új képet, ahogyan öntudatlanul fekszik valahol, mert annyira be volt állva. Hála az ügyvédjeinek, mindent megúszott próbaidővel, de ennek a feltételeit nem tartotta be, így 2010-ben 90 nap tényleges börtönre ítélték, és ismét rehabra küldték.

A még mindig csak 24 éves sztárnak alig egy év múlva, 2011-ben ismét meggyűlt a baja a rendőrséggel, ugyanis ellopott egy 2500 dolláros (nagyjából 850 ezer forintnak megfelelő) nyakláncot. 2012-ben kétszer is a rács mögé került, egyszer azért, mert elütött valakit az autójával, elhajtott és az egészet megpróbálta az asszisztensére kenni (valószínűleg nem ő lett ezzel a húzással a világ legjobb főnöke), másodjára pedig egy klubban folytatott vita után kellett bevonulnia.

Valahol mélyen, tudtam, és szerettem volna börtönbe menni… csak azért, hogy békét találjak

– jelentette ki 2014-es dokushowjában, ami a Lindsay címet kapta. Persze lehet, hogy ez csak egy jól célzott marketingfogás volt, hogy elnyerje mások együttérzését, ugyanakkor tagadhatatlan, hogy a hányattatott gyerekkora után tényleg ráfért, hogy békére leljen. Ez ugyanis valójában csak a töredéke annak, ami 2007 és 2012 között történt vele, sokkal több volt a számláján, de a többi húzása óvodás csínynek tűnt az említettekhez képest.

Lindsay Lohan kislányként
Megnézem
Összes kép (7)

Fény az alagút végén

Lohan nem vívta ki az emberek szimpátiáját viselkedésével, a rajongói közül sokan elfordultak tőle, és a szakma sem kereste a kegyeit. Nyolc éven keresztül gyakorlatilag csak sokadrangú sorozatokban és filmekben tűnt fel, ott is csak egy-egy mellékszerep erejéig. Bár időközben próbálkozott a színpadon is, a legjobb kritika, amit kapott langyosnak, gyengének nevezte az alakítását. Úgy tűnt, hogy a Cserebere szerencsében alakított karakteréhez hasonlóan, amihez csak nyúlt, az kudarcra volt ítélve.

Aztán valami megváltozott. Talán az idő múlása, talán a mázli, vagy talán az, hogy sikerült a függőségeit maga mögött hagynia, ám 2018-ra úgy támadt fel hamvaiból, mint Fawkes a Harry Potterben. Szerepet kapott az Among the Shadows című független filmben, amit Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon mutattak be, és ami újra felhelyezte őt a térképre. Ezt követően leszerződött az MTV-vel egy saját reality erejéig is, ami egy évig futott, de arra pont elég volt, hogy egy újabb generációnak mutatkozzon be, akik eddig maximum csak hírből ismerték őt. 2019-ben az Álarcos énekes ausztráliai csapatába hívták, időközben pedig új albumot is felvett – hiszen színészi karrierje mellett korábban az énekesit is egyengette –, ami meglehetősen pozitív visszhangot kapott. Back To Me című slágere például kifejezetten arra reflektál, hogy a sok éves botrányhős szerep után hogyan talált vissza önmagához.

Ha pedig ez nem lenne elég, 2021-ben a Netflix bejelentette, hogy három filmre írt alá szerződést a színésznővel, amiből az első tavaly karácsonykor ki is jött, Karácsonyi románc címmel. Közel egy évtized mellőzés után ez volt az első jelentősebb szerepe, és ha nem is volt kimagasló maga az alkotás, azért némileg visszahozta azt a Lindsay-t, akit annak idején megismertünk és megszerettünk.

A nagy visszatérő

A zavaros gyerekkor és a még nyomasztóbb tinédzserkor után Lohan végre megtalálta a stabilitást az életében. Részben a sok terápiának köszönhető, hogy állandóságra talált, részben a szerelemnek, hiszen 2019-ben ismerkedett meg Bader Shammas üzletemberrel. Kétévnyi titkolózás utána a kapcsolatukat hivatalosan 2021-ben, az eljegyzésükkor vállalták fel, 2022-ben pedig össze is házasodtak – utóbbit szintén a legnagyobb titokban.

Lohan már nem vágyik arra a médiacirkuszra, ami a fiatal korát meghatározta, bizonyítja ezt az is, hogy alig-alig oszt meg a magánéletéről bármilyen információt. Kivételt talán csak az jelent, hogy márciusban bejelentették, hogy első kisbabájuk hamarosan megszületik (azóta már valószínűleg világra is jött), de a színésznő azóta sem posztolt semmit, mintha szeretné ezt a különleges időszakot csak maguknak megtartani. És jól teszi, hiszen így talán nem követi el ugyanazokat a hibákat, amit neki kellett gyerekkorában elszenvednie a szülei részéről.

via, via, via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top