nlc.hu
Sztárok

Így folytatódhat Kevin Spacey karrierje a felmentése után

Kevin Spacey a felmentése után: ártatlan bárány vagy szexuális ragadozó?

Kevin Spacey-t immár hivatalosan is felmentették a vád alól, hogy férfiakat zaklatott Londonban. Ám a felmentő ítélet önmagában nem garantálja sem a szakma, sem a közönség megbocsátását, sem azt, hogy Spacey tényleg ne lenne szexuális ragadozó. Visszatérhet még az első ligába?

Kevin Spacey egyike volt az első nagy hollywoodi sztároknak, akiknek a karrierjét elsodorta a #metoo. Miután Anthony Rapp színész előállt azzal, hogy 14 éves korában Spacey szexuálisan zaklatta őt még a nyolcvanas években, Hollywood egyből hátat fordított a filmsztárnak. Kiírták az általa sikerre vitt Netflix-sorozat, a Kártyavár utolsó évadából, és a szolgáltató nem mutatott be egy főszereplésével készült életrajzi filmet, inkább elsüllyesztette azt, A világ összes pénze című filmből pedig kivágták, a jeleneteit pedig Christopher Plummerrel forgatták újra. Néhány hét leforgása alatt minden munkáját elveszítette, ráadásul később újabb vádak jöttek Londonból, ahol több férfi is zaklatással vádolta őt abból az időből, amíg az Old Vic Színház művészeti igazgatójaként dolgozott az angol fővárosban.

A bírósági felmentés nem jelent karrier-újraindítást

A színész a kevés nyilvános szereplése során sérelmezte, hogy gyakorlatilag úgy mondtak felette ítéletet, hogy őt meghallgatták volna, netán perre került volna sor. Éveknek kellett eltelnie, hogy a vádak végre hivatalos formát öntve a bíróságon kössenek ki. Tavaly ősszel az Egyesült Államokban zajlott le az Anthony Rapp ügyében folytatott per, melynek végén Spacey-t felmentették a vádak alól, a múlt héten pedig a londoni ügyek végére is pont került, amikor a színészt felmentették az összes vádpont alól, és gyakorlatilag ártatlan bárányként távozhatott a bíróság épületéből, akinek mostantól erről hivatalos papírja is van.

Az emberek rohantak ítélkezni, mielőtt akár egyetlen kérdést feltettek vagy megválaszoltak volna. Elvesztettem a munkámat, elvesztettem a hírnevemet, napok alatt mindent elvesztettem

– vallott az érzéseiről a bíróságon.

Kevin Spacey

Kevin Spacey sajtótájékoztatója a felmentése után, Londonban, a Southwark Koronabíróság előtt, 2023. július 26-án (Fotó: Wiktor Szymanowicz/Future Publishing via Getty Images)

Csakhogy a közvélemény megbocsátását elérni legalább olyan kemény meló, mint a bíróságét, és nem elegendő hozzá egy bírósági papír az ártatlanságról. Ott van például Woody Allen esete, akinek már a kilencvenes évek óta hivatalos papírja van az ártatlanságáról, mégis persona non gratának számít az Egyesült Államokban. Újabb filmjeit kizárólag Európában tudja finanszírozni, és ha elkészülnek, a tengerentúlon képtelenség nekik forgalmazót találni, bírósági papír ide vagy oda. Johnny Depp ugyan a válása utáni bírósági győzelem hatására kapott egyfajta közösségi megbocsátást, de ahhoz ez kevés, hogy a Disney például újabb A Karib-tenger kalózai filmet bízzon rá. Ahhoz viszont elég, hogy nemzetközi turnéra menjen a zenekarával, és kisebb európai produkciókban szerepeljen.

Spacey ügyét azonban különösen pikánssá teszi az a védekezési mód, amivel megnyerte a pert. Az ügyvédje segítségével a legtöbb vádat ugyanis egyáltalán nem tagadta, csupán más értelmezési tartományban adta elő őket. Az ő szemében ezek nem szexuális zaklatások, csupán ártatlan, romantikus flörtök voltak, és ha valaki nemet mondott neki, állítása szerint azonnal abbahagyta a közeledést. Az érvei megállták a helyüket a bíróságon, de nagy kérdés, hogy az emberek mit gondolnak majd erről.

Vádak és vádlók

De mivel is vádolták pontosan Kevin Spacey-t? A négy angliai eset különbözik egymástól, bár tény, hogy csak az egyik vádolja őt konkrét szexuális erőszakkal, a másik három eset inkább kéretlen csókról, érintésről és ágyék körüli fogdosásról szól. Spacey nem tagadta, hogy szeret férfiakkal ismerkedni és flörtölni, de a vádlóival szemben szerinte ezek ártalmatlan, szexuális töltetű játékok, melyek közben mindig tiszteletben tartja a másik határait. Mutatjuk az eseteit:

  • Az egyik legsúlyosabb váddal egy olyan férfi illette, aki annak idején azért írt a sztárnak, hogy mentorálja őt. Azt állítja, Spacey meghívta őt egy sörre, majd elmentek a színész lakására, ahol pizzát ettek és füves cigarettát szívtak, majd elaludt, és arra ébredt, hogy Spacey épp orális szexben részesíti őt. Amikor nemet mondott, Spacey abbahagyta, majd arra kérte a férfit, hogy távozzon, és erről ne beszéljen senkinek. A színész eleinte nem is emlékezett az esetre, majd eszébe jutott, és azt mondta, hogy a férfi egyszerűen lelépett szex közben, mintha kifogásokat keresne. Nem tagadja, hogy az orális szex megtörtént, de elmondása szerint mindkét fél akarta a dolgot.
  • Egy másik vádló elmondta, hogy Spacey egy társasággal iszogatott egy pubban, majd meghívta őket a bérelt otthonába. Ott folytatódott a buli, melynek egy pontján a színész odament a férfihoz, megölelte, nyakon csókolta őt, majd ágyékon markolta őt, és közben azt súgta a fülébe, hogy „Csak nyugi. Nyugi”. A férfi állítása szerint ellökte magát Spacey-t, aki ettől pánikba esett. Utána rögtön elhagyta a házat, mindez nagyon gyorsan történt. Öt évvel később azért jelentkezett a rendőrségnél, hogy jelezze: ez igenis jellemző viselkedés a színésznél. Spacey szerint az eset nem volt más, csak egy ittas flörtölés és közeledés, és amikor a másik azt mondta, hogy elég, ő azonnal leállt.
Felmentették Kevin Spaceyt

Képünk illusztráció – a Tribeca Filmfesztivál zárópartiján a New York-i Embassy Suites Hotelben, 2003-ban (Fotó: James Devaney/WireImage)

  • Egy férfi a kétezres évek elején évekig dolgozott Spacey segítőjeként, sőt időnként sofőrjeként is. Állítása szerint Spacey számos alkalommal tapizta, fogdosta őt, sőt előfordult, hogy vezetés közben erőszakosan ágyékon ragadta, amiből kis híján baleset lett. A vádló szerint hasonló fogdosás tucatnyi alkalommal előfordult, és különféle ajándékokkal (például első sorba szóló színházjegyekkel) és más kedvességekkel próbálta ezekért kárpótolni. Spacey az erőszakosságot tagadta, azt állítván, hogy sokat flörtöltek, kedvelték egymást, és idővel a kapcsolatuk szexuális töltetűvé fejlődött, de ebben mindkét fél önként vett részt. Spacey továbbá bizonyítékokkal tudta tagadni azt a konkrét vádat, hogy az egyik eset 2005-ben, Elton John partija felé tartva történt volna, ugyanis a színész abban az évben nem vett részt ezen a partin.
  • Egy újabb vádlót Spacey kényelmetlen helyzetbe hozott, amikor a szexualitásáról érdeklődött, majd fogdosni kezdte őt. Állítólag odalent olyan erősen markolta meg, hogy ezzel fájdalmat okozott. A színész szerint itt is egyszerű flörtölésről volt szó, amiben mindkét fél részt vett, és ő finoman, nem pedig erőszakosan fogdosott.

Új utakon?

A történeteket láthatóan összeköti, hogy Kevin Spacey láthatóan elég szabados szexuális életet élt, és kétségtelenül jellemző rá, hogy kikezdett nála fiatalabb férfiakkal. Ez persze még önmagában nem bűn, de tény, hogy emiatt a jövőben is újra bajba kerülhet, és akik elgondolkodnak azon, hogy vele dolgozzanak a jövőben, nyilván ezt is számításba veszik. Spacey szerint Londonban többen is gondolkodtak vele közös munkán, csak előbb meg kellett várniuk, hogy felmentse őt a bíróság, így ha az állítása igaz, szabad előtte a pálya.

A bíróságon szomorkodva számolt be arról, hogy az utóbbi években alig volt felkérése, és megköszönte azoknak, akik a nehéz időkben is bíztak benne, és szerepet adtak neki. Spacey tavaly Franco Nero egyik rendezésében tűnt fel, ahol később olaszra szinkronizálták, továbbá dobozban áll egy Peter Five Eight című thrillere is, melynek a másik főszerepét Rebecca De Mornay alakítja. A színész szerint az emberek tíz év múlva már csak a filmjeire fognak emlékezni, a botránya pedig gyorsan feledésbe merül, ezért is bízik a karrierje feltámadásában. A szakértők szerint nem biztos, hogy igaza lesz.

Kevin Spacey

Kevin Spacey kilép a londoni bíróságról, mialatt szexuális zaklatás vádjával kapcsolatos pere zajlik (Fotó: Wiktor Szymanowicz/Future Publishing via Getty Images)

A Guardiannek megszólaló PR-szakember, Mark Borkowski szerint a 64 éves színésznek továbbra is gondja lesz azzal, hogy nagyobb hollywoodi projektekben szerepelhessen. Ennek oka, hogy szerinte a filmipar ma már céges szemlélettel bír, ki akarják zárni a kockázatokat. Egy franchise-film egyszerűen túl drága ahhoz, hogy egy Spacey-szerű kockázati tényező beleférjen.

Szerinte Spacey-nek kisebb, független projektek, valamint erős közösségi médiás jelenlét segítségével kell visszaszereznie a reputációját. Kate Wilson, a Magnolia filmgyártó cég producere és ügyvédje szerint a színésznek inkább európai produkciókra lesz érdemes átállnia, itt ugyanis sokkal megbocsátóbbak a szexuális zaklatási ügyekben, főképp, ha bírósági ítélettel érvénytelenítették őket. Továbbá azzal is jól járhat, ha esetleg íróként vagy rendezőként próbálja megmutatni egy másik oldalát.

Spacey mindenesetre optimista, ugyanakkor tisztában van azzal is, hogy továbbra is nehéz idők várnak rá. Legalábbis ez derül ki abból az interjúból, amit a Zeit magazinnak adott egy hónappal ezelőtt – ez volt az egyetlen általa adott interjú az elmúlt hat évben. Az interjúban elmondta, hogy kételkedik abban, hogy valaha is helyre tudja állítani a hírnevét a médiában. Az ügyein megpróbál továbblépni, és nem áll szándékában elmerülni bennük. Bár az utóbbi években írni (novellákat, forgatókönyvet, színdarabot) kezdett, nem a megvádolásával kapcsolatos tapasztalatai állnak az írásai középpontjában.

Nem akarok harcolni olyasvalami ellen, ami ellen nem érdemes harcolni.

A visszatérését pedig lassan adagolva kezdi meg, ugyanis a két felmentő ítélet után már nem áll szándékában tovább bujkálni. Erre jó oka van: szerinte ugyan a média próbálta őt szörnyetegként beállítani, de kiderült, hogy az emberek továbbra is szeretik őt. Legalábbis az utca emberével találkozva kizárólag elismeréssel és rajongással találkozott, vádaskodással soha.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top