nlc.hu
Sztárok

Lehet jól válni a sztárvilágban?

Tóth Gabiék vs. Jennifer Garner: lehet jól válni a sztárvilágban?

Lehetséges jól elválni egy rossz házasság megszűnése után?

Napok óta Tóth Gabi válásától hangos a sajtó, ami kezd kutyakomédiává válni. „Tóth Gabi és Krausz Gábor kikövette egymást az Instán”, „Tóth Gabit együtt fotózták le a Fricska táncegyüttes tagjával”, „Krausz Gábor összetört”, „Tóth Gabinak új neve lett” (spoiler: Tóth Gabriella), „Krausz két hete tudta meg, hogy Gabi új életet kezd”.

Mindeközben külföldön is egy válás borzolja a kedélyeket, arról cikkeznek, hogy egy év után válik Britney Spears és Sam Asghari, ami valószínűsíthetően hetekig, ha nem hónapokig top téma lesz mindenhol. Mind Tóth Gabiról, mind Britney Spearsről elmondható, hogy megosztó személyiségek, így bármi, amit tesznek, erőteljes reakciót vált ki majd az olvasókból. Egy olyan esemény, mint a válás, pedig aztán igazi olaj a tűzre, főleg ha az összevissza nyilatkozatokkal maguk is alá-alágyújtanak.

Tóth Gabi

Tóth Gabi énekes érkezik a vörös szőnyegen a Petőfi Zenei Díjátadó Gálára, az A38 hajóra 2023. június 17-én (Fotó: MTI/Hegedüs Róbert)

Kérdés: lehet-e ezt jól csinálni? Magánemberként is nehéz megőrizni a hidegvérünket egy ilyen fájdalmas, aknamezőkkel teli folyamatban, pláne celebként. Ám utóbbi esetben is van számos példa a békés válásra, amit a nyilvánosság előtt is lehet a másikat megtisztelve játszani.

A Vogue-nak 2021 októberében történt válásáról szólva Adele például a következőket mondta: „Egyikünk sem csinált semmi rosszat… Egyszerűen nem volt… Egyszerűen már nem volt a kapcsolat megfelelő számomra. Nem akartam úgy végezni, mint sok más ismerősöm. Egyikünk sem bántotta egymást, vagy ilyesmi. Csak ennyi volt: Azt akarom, hogy a fiam lássa, hogy igazán szeretek, és szeressenek. Azóta azon az úton vagyok, hogy megtaláljam az igazi boldogságomat” – nyilatkozta akkor az énekesnő.

Fair, ahogy JLO is az volt, amikor elvált Marc Anthonytól. „Úgy éreztem, hogy akkoriban egy kicsit eltévedtem, mert azzal voltam elfoglalva, hogy működőképessé tegyem a házasságot. Korábban kétszer házasodtam, és nem akartam, hogy ez is kudarc legyen… A szívemet és a lelkemet beleadtam ebbe, és egy kicsit elfelejtettem, hogy ki is vagyok én” – mondta Jennifer Lopez a PEOPLE magazinnak.

Amikor a coldplayes Chris Martintól való válásáról beszélt, Gwyneth Paltrow ezt mondta a The EDIT-nek: „Pozitívumra akartam fordítani a válásomat.  Mi lenne, ha nem hibáztatnám a másikat semmiért, és 100 százalékosan felelősségre vonnám magam? Mi lenne, ha a gyerekeimet helyezném előtérbe? És emlékeztetném magam a volt férjemmel kapcsolatos dolgokra, amiket szeretek, és elősegíteném a barátságunkat?” Nagyon jó kérdések, amiket érdemes minden válófélben lévőnek feltennie.

Jennifer Garner

Fotó: Frazer Harrison/Getty Images)

Jennifer Garner és Ben Affleck válása sem volt botrányos, pedig Afflecknek alkoholproblémái voltak. Jen így osztotta meg álláspontját a szakításról a Vanity Fairrel. „A fő dolog a gyerekek – és mi teljesen összhangban vagyunk azzal, amit remélünk tőlük. Persze, elvesztettem az álmom, hogy a férjemmel táncoljunk a lányom esküvőjén. De ha látod, hogy a gyerekeid ennyire tisztán és teljes mértékben szeretnek valakit, akkor azzal a személlyel barátnak kell maradnod.”

Miután Eva Longoria 2013-ban elvált férjétől, Tony Parkertől, a The Dr. Oz Show című műsorban beszámolt arról, hogy a válás milyen hatással volt mentális egészségére.

„Nem gondoltam, hogy depressziós vagyok – osztotta meg Eva. – Úgy értem, tudtam, hogy ez egy szomorú pillanat az életemben, de nem sorolnám magam a depressziós kategóriába. Nem vagyok az, én optimista vagyok az életben. Az élet nem működött, ment tovább. Jól vagyok.” Longoria azt is megosztotta, hogy a válás milyen hatással volt testi egészségére. „Valószínűleg ekkor kaptam a legtöbb bókot, mert nem ettem. Olyan sovány voltam. Szomorú voltam. Az étrendem a kávé volt. Az emberek folyton azt mondogatták, hogy »nagyon jól nézel ki, a válás jót tett neked«, de én nem éreztem jól magam. Nem volt energiám.”

Reese Witherspoon és Ryan Phillipe is a békés válók közé tartoznak. Amikor 2008-ban elváltak, Witherspoon ugyanebben az évben megosztotta a Parade-del gondolatait magánéleti válságáról. „Néha nagyon nehéz felfogni, hogyan történhetett ez meg. A hibáztatás könnyű. Nincs időm gyűlöletre vagy negatívumra az életemben. Nincs rá hely. Amikor rossz döntéseket hozol, felelősséget kell vállalnod értük: »miben vagyok a része ennek?«.”

Hogy lehet a válás empatikus folyamat?

Manapság egyre elterjedtebb trend az úgynevezett válóperes szelfi, amelyet a tárgyalóteremen kívül készítenek önelégült exházasok, akik együtt ragyognak a fotón az előttük álló fényes jövő reményében, „Nem azért mosolygunk, mert vége, hanem mert megtörtént” felirattal. De valóban lehet boldog a szétválás?

Carol Sullivan, az Angliában és Walesben praktizáló válási coach így gondolja. Ellentétben az ügyvédekkel, Sullivan mind a férjnek, mind a feleségnek segít, és „az eszkaláció megállítása érdekében” fenntartja köztük az átláthatóságot. Azt állítja, hogy egy tipikus házaspár 80 százaléka megtakarítja az ügyvédhez fordulás költségeit, és az idejük 50 százalékát, ha az ő szolgáltatását veszik igénybe. Eddig több mint ezer párnak segített, akik közül sokan bocsánatot kértek egymástól, és viszonylag jó kapcsolatban maradtak.

„Ezek az emberek másképp csinálják a válást – vagyis jobban – mondja Sullivan a Guardiannek. – Jobban tudatában vannak annak, hogy csak az ügyvédek nyernek, és a keserűség és a bosszúállás senkit nem visz sehova.”

Természetesen a legtöbben azt mondanák, hogy „jól” szeretnének elválni, legalábbis elméletben, általában az érintett gyerekek kedvéért. De a gyakorlatban a düh és a megbántódás általában felülkerekedik az ideákon. És ez normális is az elején. Tara Saglio, aki két évtizede pár- és egyéni pszichoterapeuta, úgy véli, hogy a legtöbb elvált párnak át kell élnie ezt a nehéz időszakot, mielőtt újra aktívan barátkozhatna. „Általánosságban úgy gondolom, hogy öt évbe telik, amíg az emberek a válás után rendeződnek – mondja a Guardiannek. – Segít, ha mindkét fél elérte azt a pontot, ahol egyformán elégedettnek érezhetik magukat, ahelyett, hogy az egyik boldogtalan lenne, a másik pedig boldogan szerelmes egy új partnerrel.”

idős házaspár az ágyban

Getty Images

Szerinte a barátság esélye mindkét fél érzelmi érettségétől függ. „Tapasztalataim szerint – teszi hozzá Saglio – általában azok a párok lehetnek barátok, akik között a szenvedély alábbhagyott vagy megszűnt, és akik nem érzik magukat annyira elárulva vagy elutasítva. A szexuális elutasítás vagy a megtört bizalom tönkreteheti a dolgokat.”

A Facebook, Instagram és egyebek megnehezíthetik a párok továbblendülését a sérelmeken. „Természetesen a közösségi média mindig boldog, ha nem idealizált képet mutat mindenki életéről – mondja Saglio. Nehéz teljesen elszakadni attól, hogy az embert ne érdekelje az exe további magánélete. A másik oldalról a technológia jótékony hatású lehet, attól függően, hogy hogyan használják. Gyorsabbá és könnyebbé teszi a folyamatos kapcsolattartást. Egy szöveges üzenet vagy e-mail érzelmileg távolabb van, mint egy személyes vagy telefonos beszélgetés. Ez a kis akadály jó dolog lehet.”

A szükségtelen viták elkerülése pedig egyértelműen szemléletváltást igényel. Ehhez arra kell összpontosítanunk, ami a jövőt építi, ahelyett, hogy beleragadunk abba, ami a múltban történt.

Hogyan váljunk jól

1. Lassíts. A reaktív döntések általában rosszak; ha sértve érzed magad, vagy éppen most leplezted le partneredet valaki mással, ne tegyél jogi lépéseket, amíg a vörös köd el nem száll.

2. Próbálj meg racionális maradni. A szétválás nagyon érzelmes, de próbáld félretenni ezt, és leülni a másikkal az ésszerű döntések meghozatala céljából. Emlékezz arra, hogy egyszer szeretted a másikat.

3. Döntsd el a prioritásaidat. Leggyakrabban az egyik legnagyobb cél az, hogy méltósággal szállj ki a kapcsolatból. Minél barátságosabb a válás, annál hamarabb véget ér, így életed következő fejezetével foglalkozhatsz. Ez sokkal olcsóbb is.

4. Menj el egy jó családjogászhoz. Keress egy családszakértőt, mediátort, aki elkötelezett amellett, hogy a lehető legbarátságosabb megoldásokat dolgozza ki oly módon, hogy megőrizd kapcsolatodat a másikkal.

5. Nagy változásra számíts az életedben, ami gyakran haraghoz és konfliktushoz vezethet. A párod élete is megváltozik, és ugyanazok az alkalmazkodási problémái lesznek, mint neked.

6. Ne csináld a hírességek módjára. Nem kell piszkosul küzdened a legjobb eredmény elérése érdekében, nem kell megmutatnod a világnak.

7. Ne hallgass a barátaidra. Fordulj hozzájuk érzelmi támogatásért, de ne feledd, hogy minden házasság más és minden válás más. Attól, hogy a barátok szerint valami jó ötlet, még nem jelenti azt, hogy az is.

8. Emelkedj felül. Még ha a majdnem exed mocskosul is próbál játszani, ne harapj a csalira.

9. Mielőtt megházasodsz, gondolj a válásra. Milyen lesz a helyzeted, ha a dolgok mégsem működnek? A realizmusnak nem kell antiromantikusnak lennie.

10. Ha vannak gyerekeid, légy kedves a kedvükért. Csak a legkivételesebb körülmények között nem érdeke a gyerekeknek, hogy szüleik barátságosak legyenek egymással.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top