nlc.hu
Sztárok

Balhé a Republic zenészei között

Durván összebalhéztak a Republic zenészei

Komoly vitákat generál, hogy kinek van joga a Republic név használatához egy koncertplakáton.

Áll a bál a Republic név miatt a frontember és az együttes egykori gitárosa között. Tíz évvel a Republic együttes frontembere, Bódi László Cipő halála utána névhasználati jogvita dúl Boros Csaba és Tóth Zoltán között, mert szerintük a Republic nevet a másik nem használhatná. A Republic frontembere és a zenekar egykori gitárosa a rajongók előtt vádolja egymást. A Fókuszban mindketten elmondták, hogy szerintük ki kit és mivel téveszt meg.

 Boros Csaba és Tóth Zoltán

Egymásnak ugrott Tóth Zoltán (b) és Boros Csaba (j) – Fotó: nlc-montázs, forrás: RTL / Fókusz – videó

„A zenekarom neve Kék és Narancssárga Produkció. A Republic dalcirkusz a koncertműsor címe” – hangsúlyozta Tóth Zoltán. Az egykori gitáros szerint neki joga van ahhoz, hogy Republic dalcirkusz néven hivatkozzon a koncertjeire, a zenekar viszont most perrel fenyegeti emiatt.

„Ő nem a Republic. Lehet, hogy cirkusz, de nem a Republic együttes. És ez jogilag erősen megkérdőjelezhető” – reagált exzenésztársa kijelentésére Boros Csaba. Elmondása szerint 2013-ban levédették a Republic nevet, így védjegy oltalom alatt áll.

Cipő 2013-as halála után Tóth Zoltán kilépett az együttesből és külön utakon folytatta. „Én is folytatni szerettem volna a zenélést. (…) Akkor azt mondtam, Cipő nélkül én nem lépek színpadra, mert én azt szégyelleném. Én a második többségi szerző vagyok, illetve mint hangszerelő és zenei rendező a zenei stílusért, a megszólalásért voltam felelős” – magyarázta. Mostani zenekarát Kék és Narancssárga Produkciónak hívják, de egy plakáton nemrég csak a Republic dalcirkusz nevet tüntették fel. Ebből lett most a balhé. Mint mondja, ő ugyanúgy nem szeretné, ha a két formációt összekevernék az emberek. Boros Csaba szerint azonban ez is félrevezető, és ő semmiképpen sem kötné össze a Republic nevet egy dalcirkusszal.

A zenekar frontembere szerint nem ez az első eset, hogy a közönséget félreérthető módon tájékoztatták egy koncertről, ezért ők elkezdtek magukról „a valódi Republic”-ként hivatkozni. Azonban ha továbbra is azt látják, hogy megtévesztően használják a zenekar nevét, akkor bíróságra fogják vinni az ügyet. „Ha mindenki maradna a saját formációja mellett, és azt látnám, hogy betartjuk a szabályokat egymással szemben, akkor szerintem tök békésen tudnánk egymás mellett élni” – jelentette ki Boros Csaba.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top