nlc.hu
Sztárok

Fahidi Éva író - táncművész 97 évet élt.

Meghalt Fahidi Éva

Fahidi Éva író, táncművész, Holokauszt-túlélő volt, 97 évet élt.

97 éves korában elhunyt Fahidi Éva. A holokauszt egyik magyar túlélőjeként 18 éves korára Fahidi az auschwitzi és az allendorfi koncentrációs tábort is túlélte – írja a Welt. Fahidi 1925-ben született Debrecenben polgári-zsidó családban. Bár kikeresztelkedtek, 1944 tavaszán a családot gettóba, Auschwitzba vitték.

Meghalt Fahidi Éva

Fahidi anyját és húgát azonnal gázkamrába küldték,

apja is a táborban hunyt el, összesen negyvenkilenc családtagját vesztette el a holokauszt során. Fahidi Auschwitzból Buchenwald-Allendorfba került kényszermunkára. Az ottani Münchmühle koncentrációs táborban egy robbanószergyárban napi 12 órás kényszermunkát végzett. 1945-ben azonban sikerült megszöknie, rejtekhelyéről amerikai katonák szabadították ki. Fahidi 2003-ban ellátogatott Auschwitzba, majd egy múzeum

felkérésére németül visszaemlékezést is írt.

2005-ben a Dolgok Lelke címmel adta ki emlékiratait, ami Németországban is megjelent. 2019-ben jelent meg A szerelem alanya és tárgya című könyve amelyben a szocializmus időszakát mutatta be. Rendszeresen tartott előadásokat a holokausztról Magyarországon és Németországban is, hogy a fiatalabb generációk számára is átadja a holokauszt emlékezetét. 90 évesen szerepelt a Budapesti Vígszínház az életéről szóló,

 

Sóvirág – avagy a létezés eufóriája

című táncprodukciójában. Munkáját Németországban és Magyarországon is elismerték, Weimar és Debrecen is díszpolgárává avatta. Christoph Heubner, az Auschwitz Bizottság alelnöke Fahidi halálának bejelentésekor azt írta, hogy az auschwitzi túlélők hálájukat fejezik ki egy nagyszerű nő iránt, aki az emlékeivel, a kreativitásával és az életigenlésével egész életében szembeszegült a halállal.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top